2009. november 5., csütörtök

Otthoni gesztenyesütés





Ha kicsit hűvösebbre fordul az idő, beindul a "sültgesztenyétakarokennimost!" nálam.

Kapható ugyan utcai árusoknál, de öt szemért kb 200 forintot kell fizetni, én meg simán megeszem egy kilónyit is egyedül, bár utána egész éjjel nem alszom, de valamit, valamiért...

Nem akarom elvenni az utcai árusok "kenyerét", mert nekik is élniük kell valamiből, és lássuk be, én nem állnék az utcán, a hidegben, még ha egy kályha mellett is kell tennem ezt, tehát értem, hogy miért 200,- Ft az öt szem gesztenye, de mint mondtam, a vagyonomat ott kellene hagynom náluk, hogy a sült gesztenye iránti éhségemet csillapítsam.

Réges rég óta sütök otthon gesztenyét. Illetve, anyu sütött, aztán amikor a magam lábára álltam, az elsők közt volt, amit önállóan "főztem" magamnak!:)

Roppant nehéz művelet, vicces, hogy egy "gasztro" bejegyzést van képem ehhez nyitni, de azt gondolom, hogy sokan nem ismerik, hogy is készül otthon, a sütőben, vagy vaslapon...

Tehát:
  1. vegyük meg a gesztenyét, a mennyiség jelen esetben mellékes, de egy kiló alatt meg se álljunk!
  2. a gesztenyéket vágjuk ketté, vigyázva, mert nehezen adja magát!
  3. áztassuk vízbe minimum egy órára (nálam van, hogy egy éjszakát is vízben áll, legalább az esetleges kukacok kimásznak belőle...)
  4. gyújtsuk be a sütőt, tegyük a legmagasabb fokozatra
  5. tegyük a gesztenyéket héjukkal lefele, vágott felükkel felfele egy erre alkalmas tepsibe, vagy bármilyen edénybe, ami bírja a sütő hőfokát, és tegyük a sütő aljára

Várjunk...
Pattogni is fog, meg az illata is belopakodik a konyhából... Nézzünk rá, és fordítsuk meg a szemeket, hogy mindkét oldala jól átsüljön.

Én úgy is szeretem, amikor már-már szénné égett darabkák is vannak rajta, mert azt percekig lehet szopogatni. Azon gesztenyék, amik felvágáskor nem fehér húsúak, hanem elszíneződöttek, mehetnek a kukába... Megsülve keserűek, és ehetetlenek lesznek, és nagy az esély rá, hogy valahol valódi hús is lakozik bennük kukac formájában...

A képen a vágott felületük nem fehér, hanem elszíneződött, de ez az elszíneződés már az ázás közben érte őket!

Még le kell, hogy írjam, hogy szoktam vaslapon is sütni. Van egy amolyan tűzhelyre rakható vaslapom. Ezzel egy gond van, hogy amikor a gesztenye esetleg "pattog", lepattanhat a vaslapról, illetve a vaslap füstölhet... Sütöttem már lángelosztón is, viszont amellett meg ott kellett állni végig, mert gyorsan megégtek a gesztenyék. Nem átsültek, hanem helyenként kokszosra égtek, helyenként nyersek maradtak. Tehát, nekem a sütős változat jött be... És az előtte beáztatás.

Ha valaki máshogy szokta, szívesen venném, ha megírná!

42 megjegyzés:

Maimoni írta...

Meghoztad hozzá a kedvemet... Bevallom, a gesztenyesütés az, amit eddig csak egyszer vállaltam be, és mivel nagyon pepecs, többé nem is erőltettem... De lehet, hogy teszek még egy kísérletet.

DebiGabi írta...

Olyan jó, amikor az ember egy hideg téli napon elmegy a utcai gesztenye árus mellett. Imádom az illatát (az ízét is).
Azt hiszem hazafele veszek én is valahol egy adagot és sütök este:))

Lilla írta...

én "lejöttem" a gesztenyesütésről. elegem van abból, hogy kb a 75%-a a gesztenyének kukacos. anyám bk midnenhol vett a szentendrei hév vonzáskörzetében, és mindegyik ugyanolyan szar volt.
elképesztően lelombozó volt, hogy kukac kukac hátán, ehető gesztenye meg kb sehol.
nem tudom miért nem lehet normális gesztenyét árulni.

Palócprovence írta...

Amikor egészen friss a gesztenye, akkor nem szoktam beáztatni és én nem ketté vágom, csak a domború oldalán kereszt (vagy ha úgy jobban tetszik x)alakban behasítom a héját.
Ki fogom próbálni a Te módszeredet is!

Garffyka írta...

Szepy, én sem kettévágni szoktam, csak bevágni a héját, áztatás, sütés, bár lehet, megpróbálom áztatás nélkül, mert több helyen olvastam, hogy az áztatással sok ízanyag elvész.
Jajj, most a postod alapján úgy megkívántam! :)

Chef Viki írta...

Nemrég sütöttem otthon életemben először gesztenyét :-)

Áztatás, utána kereszt alakzat vágás, sütés.

Hát, jócskán volt benne albérletes, de ami hibátlan volt, az isteni finom volt :-) Zuram rá se nézett, csak húzgálta az orrát! Még ilyet!

szepyke írta...

Maimoni, pepecs, de utána...
Én egy fél kilót sütöttem tegnap és a House és a Született feleségek alatt végig azt pucoltam és ettem... Imádom, még ha kosz is lesz tőle, illetve tiszta kosz leszek én magam, ahogy tele vagyok gesztenyehéjjal...:)

szepyke írta...

DebiGabi, igen, én is imádom az illatát, megyek utána mint a kutya a rajzfilmben...:)

szepyke írta...

Lilla, én is sok kukacosat találtam eddig. De most van egy zöldséges, illetve, valamikor tavasszal nyitottak és olyan gesztenyét kaptam, amiben az egy kilóban összesn 5 rossz szem volt.

szepyke írta...

Palócprovence honnan tudod, hogy egészen friss, azt honnan lehet látni, mert azt nem tudom, hogy a zöldségeshez mikor került.
Én is próbálom x-ezni, de már annyiszor megszaladt rajta a kés, hogy megelégszem az egy vágással.
Tény, hogy a x sokkal jobb lenne, csak így megúszom véráldozat nélkül:)

szepyke írta...

Garffyka, lehet, hogy én is megpróbálom áztatás nélkül, csak azért csinálom így, mert anyu is így csinálta, de lehet, hogy hülyeség.

Hogy a fenében tudjátok x-ben bevágni? Lehet, hogy vennem kell egy jobb kést?

Vagy tapétavágóval? A disznóbőrt is azzal vágom, mert a késeim nem viszik... lehet, hogy ez a baj.

szepyke írta...

Sziranszki, majd mesélj!:)

szepyke írta...

Viki, az albérlők kimásznak a vízben, legalább ez az előnyük megvan...
Bár, már én is találtam odasült verziót...

Névtelen írta...

Haránt bevágás a domború részen.Ha friss a gesztenye,nem kell beáztatni-de megspriccelni kevés vízzel ilyenkor is érdemes.Ha vaslapon(elektromos tűzhely)sütjük,érdemes letakarni lábassal,vájlinggal.A gesztenyeszezon kezdetén az osztrák ABC-kben megjelentek a gesztenyevágó szerszámok:diótörőszerű fogó,a törőfelszín helyett penge.Nagyon célszerű.Sopronban hasonló beikszezett,közte sok férges gesztenyét lehet kapni,hasonló áron.Kismartonban 6 db 1 Eu,15 db 2,22 db 3.Gyönyörűek,nagyok,kukacos alig van.De mivel néha mégis előfordul,ha hatot kérsz,eleve nyolcat,ha 15-öt,akkor18-at,ha 22-őt,akkor 25-26-ot adnak.Persze 1-2-3 Eu-ért.Ki érti ezt?

Névtelen írta...

Szepykém, küldhetnél!!!! :)

szepyke írta...

Névtelen, meg vagyok lepve...Vagy nem, már nem is tudom eldönteni...
Sajnos...

Ez a céleszköz nagyon jó, mert én közel állok mindig ahhoz, hogy feldaraboljam magam...

szepyke írta...

Ancsika, legközelebb küldök, ha sütök!:)

Wise Lady írta...

Én is úgy sütöm, mint Palócprovance!

Unknown írta...

Apukám szülőháza előtt van 2 gesztenyefa, ilyenkor mindenszentekkor mindig hoztunk haza több kilót. (Sajnos csak múlt időben, mert Apu közben meghalt.) Kb. 10 éves lehettem amikor Anyu kitalálta készít gesztenyemasszát. Na, azt a macerát, még mindig emlegetjük.
Én is szoktam itthon sütni, nagyon szeretem mikor belengi a lakást a sülő gesztenye illata. Az íze pedig....

andrea írta...

Eddig még csak felrobbantani volt szerencsém házilag, de másoktól szívesen elfogadom - megvásárolom, mert nagyon szeretem.

szepyke írta...

Wise Lady, hogy vágsz bele x-et, úgy hogy még megvannak az ujjaid????

szepyke írta...

Csongi, jesszusom, az mekkora meló lehetett!
Én a karácsonyi gesztenyetortámhoz is megveszem a mirelit pucolt gesztenyét, mert eldurrana az agyam, ha nekem kellene annyit megpucolnom és közben nem lehetne megenni...
Jah, meg van egy iszonyat finom gesztenyelevesem, ahhoz is mirelit gesztenyét használok!:

szepyke írta...

Andrea!!! Felrobbantani??? Hogy???:)

Mondjuk, ezt én kérdezem, aki üveget olvasztok a mikróban...:)

Csibe írta...

Szepyke, újat nem tudok mondani. Mi is keresztbe vágjuk be. Beáztatva tavaly próbáltam először...nagyon szeretjük, az illatát is. Két éve a grazi adventi vásárban vettünk, hát azok valami óriási szemek voltak, csak néztünk...harapni lehetett ;)

szepyke írta...

Csibe!:)

cricri írta...

Nálunk alufólia kerül a gesztenye alá a sütőedénybe, mivel egy lábast már sikerült örökre elszíneznünk.

andrea írta...

Szepyke, fogalmam sincs, hogyan sikerült felrobbantanom, de azért én nagyon ügyes vagyok ám....

Andi/cuki írta...

Főzve is és sütve is imáááádom!:-)))

szepyke írta...

Cricri, én egy teflonos tepsiben sütöm, annak nem lesz tőle baja.

szepyke írta...

Andrea!:))) Én is!:)) De ez még nem robbant fel nálam. Maximum pattog...:)

szepyke írta...

Andi, a gesztenyét valahogy én is mindenhogy szeretem. Levesnek, sósan, fagyiban, sütve, bárhogy!

Delish írta...

Imadom en is a gesztenyet! Csak maceras az evese, meg kell pucolni es ragadsz tole, neha nincs hozza turelmem :( de mi mindig fozzuk, jo sok vizben 40perc vagy meg tobb, amig megpuhul. Sutni probaltam mar egyszer, de nem puhult meg, hanem szenne egett..

szepyke írta...

Delish, meg kell pucolni, aztán ki kell takarítani a lakást...

Kiskukta írta...

Na, én ezt a bejegyzésed nem is vettem észre, köszi hogy szoltál! Majd kipróbálom a te módszeredet is!:)

szepyke írta...

Én meg szerintem ezt a gőzölöst is kipróbálom!:)))

Unknown írta...

Szepyke!
Én is mindig x-be vágom,áztatom 1 órácskát,majd sütöm fólia alatt.
Az x-be vágás egyszerű.rövid pengéjű,hegyes kés,szinte a hegyénél fogva.Így nem ugrik ki a gesztenyéből,ergó:nem is darabolod vele össze magadat!

szepyke írta...

Krisztián, én egy fogpiszkálóval is fel tudom darabolni magam... Én maradok az egy mozdulattal ketté és már sülhet is módszernél. Most már túl vagyok vagy 4 kilónyi gesztenyén, de ma kb. 5 helyen néztem, és nem kaptam..:(

Unknown írta...

Szepyke!
Az én legnagyobb gondom az,hogy mifelénk nagyon drága a gesztenye (900-1000Ft).Annyit nem tudok megvenni,amennyit meg tudnánk enni.Bár az idei szezon első adag gesztenyéjén tegnap este rágtuk át magunkat.Valami olasz ,elég apró gesztit kaptam,de igazán jó minőségű és nagyon finom volt.Gesztenye beszerzés ellen azzal próbálok tenni,hogy beszereztem 3 gesztenyefa csemetét,csak mifelénk (Kecskemét)nem igazán neki való a talaj,de még ha meg is él,borzasztó soká hoz nagyobb mennyiségű termést.Azért reménykedünk!

szepyke írta...

Krisztián, ma végre sikerült megint vennem...
Ez is olasz, 1300 volt egy kiló, de akkora darabok, mint egy kisebb sárgabarack... szóval, hatalmasak!

Én tegnap tényleg vagy öt helyen megnéztem, aztán ma egy út melletti zöldségesnél vettem, és már sül is a sütőben! :))

Unknown írta...

Ma nekem is sikerült ugyanabból az 1300 Ft-os olasz gesztenyéből vennem.
Majd csak estére teszem be a sütőbe.Kíváncsi vagyok lesz-e olyan finom ez az óriási, mint az apró,amit pár napja sütöttem.Mindenesetre sokkal gusztábbak ezek a hatalmas szemek!

szepyke írta...

Krisztián, szerintem jó kis gesztenye volt. Egy rossz darab nem volt benne, viszont, hatalmas szemek voltak mind, hibátlan darabok. Gondolom, valami génkezelt fáról voltak....:)))

Tünde írta...

Ne áztasd, csak végd be a domború oldalon a héját, maradjon egészben a belseje, és a sütőlapra önts mellé egy pohár vizet, úgy süsd :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...