2009. november 24., kedd

Rántott sajt - a mindegy kaja...


Tegye fel a kezét, aki már részese volt ilyen beszélgetésnek:

-Mit ennél holnap?
-Nekem mindegy.

Ilyenkor én erre ezt szoktam válaszolni: A mindegy sajnos tegnap elfogyott...

Másik folytatása a beszélgetésnek:

-Jó, akkor csinálok pörköltet nokedlival, jó?
-Nekem mindegy, jó lesz. De ha van kedved, ehetünk rántott sajtot is!

Lássam a kezeket a magasban!

Nah, írtam már, hogy szerintem én elélnék kb 10 ételen, de van körülöttem valaki, aki viszont ezt kb három étellel is meg tudná oldani... (milánói, pörkölt, rántott sajt)

Persze, mondanom sem kell gondolom, hogy nem pörkölt készült, hanem:

Rántott sajt

Hozzávalók:
  • 30 dkg trappista sajt
  • 25 dkg karaván, vékony (kb 5 mm-es) páros számú szeletekre vágva
  • gépsonka vékony szeletben (fele annyi szelet, amennyi a karaván)
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj


Hogy milyen a tökéletes rántott sajt? Sok-sok mindentől függ, de a legfontosabb, hogy sütés közben ne hagyja el a bundáját, azaz ne folyjon ki belőle, tálalásakor ne az üres panírt tegyük a tányérra.

Rengetegszer rántottam már sajtot, és most elárulom a titkot, hogy nem folyik ki a bundájából a sajt sütés közben...

Tehát, felszeletelés után panírozzuk be (liszt, tojás, zsemlemorzsa). Ezt ismételjük meg, tehát, két réteg panír legyen rajta. Majd ha az összessel készen vagyunk, csomagoljuk be, és tegyük be a mélyhűtőbe. Minél tovább ott tudjuk tartani, annál kisebb a veszélye, hogy sütés közben elhagyja a bundáját!
Amióta így sütöm, nem volt rá példa!

Ha a sütésre kerül a sor, öntsünk olajat egy arra alkalmas edénybe, melegítsük jó forróra, mert a sajtnak forró olajra van szüksége, majd úgy hidegen tegyük a sajtot az olajba és süssük mindkét oldalát aranybarnára. Egyszerre ne tegyünk az olajba sok sajtot, mert visszahűtik az olajat!

És még valami. Ez itt kérem a füstölt rántott sajt sonkával töltve. Iszonyatosan laktató étel!

Egy ilyen szelettel ki tudunk váltani kb 3 szeletnyi trappista sajtból készült rántott sajtot!

Ehhez eleve szeletelve kérem a Karaván sajtot, majd két szelet közé teszek egy vékony szelet sonkát. Mehet még bele csemegeuborka szintén vékony szeletre vágva. Panírozni ugyanúgy kell, mint a sima sajtot. Sokkal kisebb az esélye, hogy kifolyik, de sütés előtt ezt is tegyük a mélyhűtőbe!


A legtöbb nagyobb ABC-ben eleve van szeletelt Karaván. Inkább azt vegyük meg, ne bízzunk a kiszolgáló szemmértékében!


Helyeske, ugye???


Tálalni krumplipürével és rengeteg tartárral szoktam!


23 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Naggggggyon guszta,megvan a mai vacsi!:-))

DebiGabi írta...

De szeretem a sajtot bármilyen formában!!!
De ez a mondat:

"tálalásakor ne az üres panírt tegyük a tányérra"

Ezennel megszavazom neked a hét legjobb szövege díjat ezért:))))
De jót nevettem rajta így a reggeli órákban:D

Andi írta...

Benézel kicsit hozzám?

szepyke írta...

Andi :)

DebiGabi, én már ettem olyat! És van egy "ismerősöm", aki nagy büszkén mesélte egyszer, hogy kifolyt a sajt, de megették ahogy az olajban olyan jó ropogósra sült, és még büszke is volt rá, hogy az üres panír volt a vacsora...:)))

Andi, megyek!:)

starfi írta...

hogy én mennyire utálok rántott sajtot csinálni:) egyszer még kamaszkoromban csináltam panírozott mozarella-golyókat, fritőzben. mondanom sem kell, a végeredmény sok-sok panírgolyócska és a fritőz alján összeolvadt sajtcukmák lett:))))

mandy tarragon írta...

Anyukám a rántott sajttal kapcsolatban: "Én ilyen most csináltam utoljára, ha legközelebb enni akartok, akkor megyünk a Gőrybe (szegedi étterem)"
Persze időről időre mindig megpróbálja. Nem tudom hogy van ez, volt lakótársam tesója semmit nem bűvészkedik, panírozza egyszer, kisüti és soha nem folyik ki neki. Szegény anya meg vagy háromszor panírozza, előző este mélyhűtő, egyszerre csak egyet süt tűzforró olajban... És mégis kifolyik...
Jut eszembe, én még nem is próbáltam. :D

andrea írta...

Lehet, nem egy nagy dicsőség, de én imádom a rántott sajtot. A füstölt + sonka kombináció is jó ötlet.

Csibe írta...

Szepyke, ez a füstölt sajtos változat jó ötlet, köszi, főleg, hogy imádom a karaván sajtot. Nagyon guszta lett a panírbelsőd ;)

Süti Bazár írta...

Ne az üres panírt tegyük a tányérre a ráragadt papírtörlővel. Mert én már ilyet is követtem el. :D
Nagyon jó ötlet a sonkás kombináció, szuperguszta. Én is kipróbálom. :))

L.Krisztina írta...

Imádom a rántott sajtot::))))
De most ki fogsz kiröhögsz én is imádom, ha kifolyik és az üres panírért kifejezetten oda vagyok. A maradék rántott húsit is leszoktam vetkőztetni , a cicáké a hús én én viszem a panírt::)))))))
Szoktam csak panírt is csinálni, na ilyenkor a család szépen körbe röhög:))
A mindegy szótól meg a falra mászom, szoktam is mondani köszönöm az inspiráló választ::))

Moha írta...

Na megint vidáman indult a nap, de azért köszönöm a jó tippet is, dupla bunda volt eddig nálam is, de a fagyót nem kombináltam hozzá. Aztán hol kifolyt, hol nem.
A "mindegy" elkerülésére én listát íratok a 3 gyerekkel, mindenféle ételnek kell lenni rajta, aztán összefésülöm, és elvagyok két hétig kérdezés nélkül:))

Chef Viki írta...

Lebuktál! Poloskát ültettél el valahol nálunk? :-)))

Stimmt! Pörkölt. Milánói helyett túrós tészta :-))

Jaaaaaaaaaaj :-D

Egyébként meg a legjobb része az, ahol kifolyik és megsül a sajt... Imádom! A sajtos ötlet kiiiiiiirály!

Puszedli írta...

Ez a beszélgetés nekem is nagyon ismerős.. :)) Sajtot már rég ettem rántva, köszi az ötletet.

Zsazsa írta...

Jól néz ki ez a rántott sajt, biztos finom is. nyámi:)

Juhsajtból szoktam én csinálni, amit nálunk úgy hívnak, hagy cașpane (káspáné) friss kerti paradicsommal, hm de fincsi az is.

á la carte kulinaria írta...

jaj, jaj, a mindegyeket ismerem : )))) Nagyon is !! Pedig a lányom még nem tud beszélni... mi lesz ha ő is beáll a sorba : )

szepyke írta...

Starfokker, próbáld meg így, így menni fog!:)


Jókaja, a Te változatod is jó, sőt!:)

Mandy, és már vettél hozzá sajtot, esetleg mára?:)

Andrea, tényleg jó, csak nehéz is!

Csibe, a karaván tényleg jó, csak szép vékony szeletet kell vágni belőle!

Yasmine, két sajt összeolvadva, illetve, bocsánat, két panír összeolvadva, sajt nélkül...Hmmm????:)))

L.Krisztina, a mindegy nálunk pont most fogyott el.. Sajnos, azt nem tudok főzni, ez van!:))))

Moha, de nálunk a listán három étel szerepe... Milánói,pörkölt,rántott sajt,milánói,pörkölt,rántott sajt, milánói,pörkölt,rántott sajt...:))))

Viki, túrós tészta???? Hu, az se rossz!:))))

Puszedli, és Te hogy csinálod a mindegy kaját?

Zsuzsa, ez milyen jó, én még olyat nem rántottam soha!:)

Á la carte, de próbálnál meg Te valamire így válaszolni, rögtön kiderülne, hogy határozatlan vagy... :)))))

Limara írta...

Imádom! Bármikor! Gimis koromban 20 ft volt egy adag rántott sajt a Fesztivál Étteremben (Szeged) Minden hétvégén oda jártunk! :))

mandy tarragon írta...

oh, szepy, nekem ma olyan napom volt, a fejemet sem találom :D

Unknown írta...

Én is imádom!

Kata írta...

Én is a mélyhűtős megoldásra szavazok, eddig minden stimmel. De kérem a Karaván sajtos cucc az nagyon ott van és eddig még nem is hallottam...köszi!!!!

Ja, és a "tök mindegy"-et is ismered? Mert akkor nálunk menthetetlenül tökfőzelék lesz, még szerencse, hogy szeretjük:) (Lehet, hogy te meg integetnél????)

nokedli írta...

én életemben kétszer próbáltam sajtot sütni. a konyhai papírtörlöre tett üres panír lett belöle plusz jó büdös. a fagyasztós tipp tetszik - asszem, hamarosan tesztelem, müködik-e nálam.

ennél sokkal rosszabb, hogy én is imádom a karavánt, de itt nincs:-(

trinity írta...

Beálltam a sorba a sonkás karavánért.... Az egyik kedvenc sajtom-eltaláltad!!
Jó ez a fagyasztós tipp-kipróbálom!!Köszi!

szepyke írta...

Limara, 20 Ft???? Jáj! Most 20 Ftért már lassan egy kiflit sem kapsz!:) Jah, neked olyat nem is kell venni!:))))

Mandy, reggelre meglett?:)))

Csongi, szerintem kevesen nem szeretik!:)

KataKonyha, én bizony a töknél integetnék! Szaporán ráadásul!:))))

Nokedli, szerintem mindenki süt ilyen panírt, aki sajtot próbál rántani... Legalább egyszer mindenkinek sikerül!:)))
Más füstölt sajt nincs?

Trinity, a karavánba tegyél egy-két szelet csemege uborkát! Isteni!!!
Nagyon ütös kaja, én egyet sem szoktam tudni megenni, annyira "nehéz":)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...