2009. október 8., csütörtök

Primark...A londoni muszájelmenniésbevásárolni....Mit is mondjak... A Primarkot sokszor támadják azon tény miatt, hogy már-már annyira olcsó (bizonyíthatom, hogy iszonyatosan olcsóóóó, még nekünk is!), hogy ha ilyen áron lehet valamit piacra dobni, mennyi lehetett ezen termék előállítási költsége, hol és kik varrhatták, készíthették ezen terméket???

Persze, felhívják a figyelmet, hogy bár, a józan paraszti ész azt diktálná, hogy beszabadulva a fél boltot felvásárold, ne tedd, mert biztos gyerekmunka, kényszermunka, meg ki tudja, hogy milyen munka van a háttérben.

Hát, kérem. Én mérlegeltem, majd ahogy ezen túl voltam vettem egy fekete lakk bőröndöt, ami persze nem Samsonite minőség, de bőrönd, és jó nagy, és gyönyörű fekete lakk, és kerekeken gurulós és egyáltalán, mindezt 17 fontért, ami a jelenlegi árfolyamon számolva, nagyon durván 5300,- Ft. Volt egy pár menetem, hogy bőröndöt vegyek itthon. Ennyiért sehol, ismétlem, sehol nem láttam. Láttam jóval drágábban, a Tescoban is 6000,- Ft körül kezdődtek és nem is tetszettek annyira. Szóval, igen, biztos gyerekmunka, igen, nagyon sajnálatos, hogy a lelkiismeretemre nem hallgattam, és megvettem. Borzasztóan érzem magam azóta is!

Akkor röviden, hogy mi is a Primark, illetve, ezen boltja mivel vár minket.

MOST SZÓLOK! HA LONDONBAN JÁRSZ, ÉS VAN IDŐD, ERRE AZ ÁRUHÁZRA MINDENKÉPPEN SZÁNJ LEGALÁBB EGY DÉLELŐTTÖT, MERT AZ EGÉSZ CSALÁDNAK BE FOGSZ TUDNI VÁSÁROLNI, BÁR LEHET, HOGY CSAK EGY-KÉT DOLGOT, DE AZT OLYAN ÁRON, HOGY MAGAD SEM HISZED MAJD!!!!

A minőség nem a legmagasabb, legalábbis ezt mondják, de! Ha olyan táskát, amit itthon 10.000,- alatt nem tudsz megvenni, ott 2.000,- Ft körüli összegért magadénak tudhatsz, szerinted ott fogod hagyni, csak azért, mert esetleg rosszabb a minősége? Elárulom, nem fogod. Mert van annyi magadhoz való eszed, hogy a divatos dolgok kb egy év alatt ki is mennek a divatból, és míg a 10.000,- Ft-os táska is egy év alatt fog kimenni, addig a 2.000,- Ft-os...
És melyiknél jársz jobban????

Egyébként, a minőséggel szerintem nincs gond. Jó, biztos, nem láttam mindent, de amit láttam, azt milliméterről, milliméterre áttaperoltam, megvizsgáltam, kifordítottam, befordítottam, húztam, nyúztam, kapargattam.

Találtam náluk olyat, mint: ágytakarók, lepedők, díszpárnák, bizsuk, papucsok, táskák, cipők, babaholmik, férfiruhák, női mindenféle, stb. Hatalmas, áruház, földszint és emelet.

A "bevásárlókosár", az alsó képen látható, (kékesszürkés színben) ott a sor elején van fellógatva, ugyanis olyan, mint egy hatalmas zsák, valamilyen rugalmas anyagból van, olyan nagy, hogy általában mindenki a földön húzza és általában mindenkinél tele van... Ez itt a képen is tele van...

Iszonyat mennyiségű ember, mindig. Mindig. Szerintem buszokat indítanak ide, mert annyian vannak, hogy szinte mozdulni sem lehet. A második képen egyébként a pénztárhoz állókat fényképeztem le... Mi negyed órát álltunk egy akkora sorban, amiről azt hittem, hogy soha nem végzünk. Az első képen az áruház kívülről... Mindig tömeg van előtte, mindig tömeg van benne. A környéken mindenki hatalmas papírzacskókkal rohangál (akkora, mint az IKEA papírzacskója, csak itt nem kell érte fizetni) PRIMARK felirattal. Elcsigázott emberek ülnek az áruház kirakata előtti "padkán", nekidőlve az üvegnek.

Borzasztó, hogy mennyien vannak! Borzasztó, rettenet, szörnyűűű!

Kétszer, vagy háromszor voltam, mert folyamatosan változik a kínálata. Ami egyik nap van, az másnap már lehet, hogy nincs...
Tehát, egy szónak is száz a vége, bár nem kapok tőlük részesedést (sajnos) mindenkit arra biztatok, KI NE HAGYJA!!!!

És férfiembert csak akkor vigyünk magunkkal, ha feltétlenül szükséges... Szerintem a vásárlás idejére helyezzük ki őket a közelben lévő Hyde Parkba, 2 fontért egy kényelmes nyugágyban várhat meg minket... És a jókapcsolat is megmarad, nem fogja végigvinnyogni a nézelődést, miszerint, az minek, és az minek? Ebből már van otthon négy, vagy őt! Az a táska fekete, fekete táskából ez a 27.! Nem volt ilyenben részem, de volt, hogy felrémlett a 15. tollas fejdísz felpróbálásánál, hogy szerintem most kellene befejeznem, ha itt lenne, illetve, ide be sem jöttünk volna...Hazakerült innen egy pár dolog, az egyik már oda is talált a tulajdonosához, ugye Arankám??? A többit még homály fedi... Többet nem mondhatok, sajnálom.

16 megjegyzés:

andrea írta...

Nem lesz népszerű, amit írok. Igen, gyerekmunka. Igen, nehéz sorsú gyerekek dolgoznak. Rettegnek, hogy el ne veszítsék a munkájukat. Akkor még nehezebb lesz nekik. Nem igaz, hogy jót teszünk velük, ha nem vásároljuk meg ezeket a dolgokat. Hű de mélyenszántó vagyok ma.

Messzenéző Minyon írta...

A lakkbőröndről már másodszor írsz és számomra még mindig rejtély, hogy mi lett azzal a bőrönddel, amivel kiutaztál?

mandy tarragon írta...

én se leszek népszerű, már érzem, de a 10000 forintos márkás meg a 2000 forint fújjrabszolgamunkával készült póló között általában csak a márkajelzés a különbség, legtöbbször ott varrják őket egymás mellett. Ha tényleg fair-trade dolgokat akar venni az ember, ott nem ennyi a különbözet. Sajnos, nem sajnos az a helyzet, hogy én csak a gyerekmunkáspólót tudom megvenni, viszont nekem van pólóm, a gyerek családjának meg van mit ennie... Nagymamám bátyja 9 éves volt, amikor az édesapjukat nem engedték haza a háború után, rá meg a dédimre hárult a családfenntartás (beteg nagymama, a 4 éves nagymamám meg a 6 éves nővére). Ha akkor jöttek volna ezzel a dumával, hogy gyerekmunka-fújj, akkor ők bizony éhenhaltak volna... Gondolom a bangladesi gyerekeknél sincs másképp.

szepyke írta...

Andrea, erről az egészről csak annyit, hogy lehet harcolni a gyerekmunka ellen, de azok a "népek", ahol ez a fajta munka még mindig létezik, igen, igen régóta így él, ebben. Nekik ez nem olyan, mint ahogy mi látjuk. És igen, szörnyű, rettenet, de ez van. Ha ez a munka nem lenne, éhenhalnának, vagy magát a gyereket adnák el, esetleg szervkereskedőknek... Hát, nem tudom, hogy melyik a jobb, de ezt nem is én fogom eldönteni.
És a nem leszel népszerűvel várjál, míg majd én megkapom, hogy egy tetű bőrönd fontosabb nekem, mint a szegény gyerekek kizsákmányolása...

szepyke írta...

Messzenéző Minyon, ott hagytam. Akinél hagytam, majd azzal jön haza, amikor legközelebb jön. Ennyi. De tőlem maradhat is, mert a lakkba kicsit bele vagyok szerelmesedve... Tiszta úrinőként tudok vele vonulni!:)

szepyke írta...

Mandy, teljesen igazad van mindenben amit írtál.

Volt egy kisfilm, valamelyik okos adón, ahol bemutatták az indiai gyerekmunkásokat. A nagy német mamutcég leadja a megrendelést, egy legális indiai cégnek, azok szétdobják a melót, leellenőrizhetetlen, hogy ki és hol gyártja a cuccokat, és ezek "kézzel készült" szlogen alatt kerülnek piacra, méreg drágán... Most akkor ki tehet, és miről? A német? Legális üzletet köt. Az indiai? Szerintem igen. Ha tetszik, ha nem, most én nem leszek népszerű, vannak népek, a földön, akik úgymond nem is tudnának a "szolgaélettől" elszakadni. Ezt szokta meg, ha nem ezt csinálja, mit fog? A kínai is ilyen szerintem, nem véletlen, hogy titkos varrodákban ezerszám dolgoznak, elélnek rízsen, vízen, alíg alszanak, csak dolgoznak. Lehet, hogy nekünk nem tetszik, de már, már ott tartok, hogy másra szinte alkalmatlanok. Nah, most mit fogok kapni...

trinity írta...

És azt tudjátok-e, hogy az általam is nagyon kedvelt Ikea szinte összes apró-terméke gyerekmunka?? Mégis megvesszük. Van, aki gondolkodás nélkül, van, aki azért, amit itt írtok....
Tényleg szörnyű, de ha nem vesszük meg, valóban nem lesz jobb. Szervkereskedés: Bizony, ez nem is fantazmagória, sajnos:((((

( Akkor nem beszéltem a nem is olcsó pl. Nike cipőkről, amiről szintén úgy tudom, távol-keleten készül gyerekek által.)

mandy tarragon írta...

Szintén valamelyik okos adón volt egy film, Etiópia, kávészedők. A banán meg a kávé egymás mellett nő az őserdőben, az emberkék leszedik a kávét, aminek különleges aromája van. Emberünknek volt 3 gyereke, akik a ház körül dolgoztak, kapálták a három tő kiszáradt kukoricát, stb. Megkérdezték tőle, miért nem járatja őket iskolába? Hát az iskola nem ingyenes? Erre emberünk elmondta, hogy az iskola ingyenes, de oda formaruhában kell menni, ami gyerekenként 10 euronak megfelelő összeg. Ő egy zsák kávéért kap kettőt, az egész éves jövedelme valami 15 euró... (ugyanezt a kávét 800 euros kilónkénti áron adják el Németországban)
Szóval csak azt akarok kihozni ebből, hogy rendben, a gyerekek ne dolgozzanak, járjanak iskolába, tanuljanak, DE teremtsék meg hozzá a feltételeket. Például azzal, hogy apuka kap annyi pénzt a munkájáért, hogy meg tudja engedni magának, hogy iskolába járassa a gyereket...

Trinity: minden, ami nem fair-trade, az nem az (néha még a fair-trade-ben is kételkedek). Az IKEA mütyűrkéi, a Nike, Adidas, akármi más márkás ruhák, semmi. Csak a cég úgy működik, hogy ha leszerződhetek egy távol-keleti céggel, aki legyártja nekem a cipőt 1 euroért, akkor miért szerződne európaival akinél az ár ennek a 20-30-szorosa? Főként azért, mert ha nő a bekerülési költség, akkor nő az ár, amint a potenciális vásárló valószínűleg már nem fog kifizetni.

És ez nem csak az iparcikkekkel van így. Legjobb példa a kínai fokhagyma. Olcsóbb, mint a magyar (utaztatás után is), ott vajon mennyit kap a kínai, aki öntözi meg kapálja? Magyart meg nem tart a legtöbb kereskedő, mert drágább, mint a kínai, biztosan úgysem vennénk meg...

szepyke írta...

Hát, lányok, most kaptam választ a dr Oetkertől...
Szerintetek, bemásolhatom a blogba, hogy mit írtak???

mandy tarragon írta...

másold. Ha jó hír azért, ha rossz, azért.

szepyke írta...

Mandy, nem jó, sőt szomorú...
Szerintem írok róla egy posztot...
Megint felháborodtam, és nem kicsit...

andrea írta...

Nekem az oldalamat a kivácsiság....

szepyke írta...

Akkor egy kis részlet, a többit majd a posztból...

Idézet:"(A magyar áruházláncok magas árrésigénye, és a
magas áfatartalom miatt ezen a termék fogyasztói ára Magyarországon 1000 Ft
felett lenne.)"

Ez felháborító. Komolyan mondom, felháborító.

mandy tarragon írta...

hát ez csodás... Ennyi erővel azt is írhatták volna, hogy "nektek, parasztoknak, ilyet???"

szepyke írta...

Mandy, én is valahogy így élem meg...

Beatrix Bogdán írta...

Kepzeld! En is fokhagymaval peldalozok mert ledobbentem milyen finom es olcso! Tök jòl vàzoltad az aruhazat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...