2009. október 7., szerda

Whoole Foods Market - Még mindig London, menjünk bevásárolni, már megint!


Ez egy olyan "áruház", ahol kimondottan törekednek arra, hogy ami lehet, az organikus/bio legyen. Ezen élelmiszerek aránya itt volt a legnagyobb. Itt jutottam arra, hogy náluk még a kilincs is organikus, ez tuti... Olyan dolgokat láttam, hogy azt hittem sátrat kell verjek, mert ezt tanulmányoznom kell.

Viszont, itt kétszer szóltak, hogy ne fotózzak, ezért viszonylag kevés kép készült, és természetesen telefonnal... Ezért lesznek kicsit rosszabb minőségű képek is. Illetve, hiába állítottam némára a fénykép funkciót a hülyéje általában vakuzott, mert az egész áruház félhomályban van... Így buktam le kétszer is, a harmadikat már nem akartam kockáztatni. Azért remélem, hogy méltó betekintést adhatok róla, mert megint csak a szájtátás jön... Legalábbis az én részemről az volt.

Ha jól emlékszem, öt szintes az épület, minden emeletén más és más élelmiszer kínálattal, ami alatt azt értem, hogy ha minden igaz, például külön emelet van a borok számára... És egy emelet területe akkora, mint mondjuk nálunk egy nagyobb ABC, (hu, de hülyén néz ki leírva...), szóval, tekintélyes mennyiséget vonultat fel mindenből.

Próbálok majd a képeken kívül is mesélni még arról amit láttam, mert tényleg szájtátva mentem végig a polcok között... (Már megint, de nem utoljára...)

Tehát, belépünk, rögtön a kenyérkínálat fogad. Hát... Talán ha Limara nyitva végre egy pékséget, az lenne ilyen... Iszonyatos kínálat, olyan kenyerek, amik láttán az ember elővenne egy szép szál kolbászt, némi újhagymával, és leülne csemegézni... Valaki persze hozhatna végre egy pohár szódát is hozzá...

Tehát, igyekszem úgy csinálni, mintha ez mindennapi lenne, és miért ne lenne, hiszen számos blogban láttam már hasonló kenyereket, tésztákat...
A kenyerek előtt fajtánként kóstoló egy hatalmas tálban kínálva... Ez a képen is elég jól látszik! És jól látszanak az árak is. Igen, kérem, ez nem Tesco ár, ez bizony annál jóval drágább, de a minőséget mindenhol meg kell fizetni... Ha a képre kattintasz, nagyobban megnyílik és közelebbről szembesülhetsz vele, hogy mi, mennyibe kerül!


Jönnek a sütemények. Mindenen fel van tüntetve, hogy helyben készült (persze, ami helyben készült, csak azon...). Nekem kicsit furcsa, hogy mindent én vehetek el, illetve, hogy mindenki elvehet belőle. Finnyásságommal furcsán élem meg, hogy amit esetleg más összetaperál, azt utána én is "megnyerhetem". Lehet, hogy ez abból adódik, hogy élénken él bennem, ahogy a közértben a zsemlék között mindenki turkál, ahogy egy-egy péksüteményt kb öten fogdosnak végig mielőtt hozzám kerül... És itt egy kicsit többen élnek, mint nálunk, ha ezt még fel is kell szoroznom... Viszont, itt nem látok kézzel taperálást. Mindenhol kihelyezett "segédeszköz" áll rendelkezésre, és láss csodát, használják is... Aki nem, az magyar turista, vagy nemrég érkezett bevándorló...

Természetesen minden itt készült, friss, és egyértelműen organikus. Mi más lenne...

Már megint a cupcakes kínálat... Említettem már, hogy millió változata van, tessék egy újabb csokor ebből a süteményből...


Közelebbről is. Ezeket egyébként főleg ajándékba viszik, általában nem simán fogyasztásra veszik őket.


Nah, ezt nem magam miatt fényképeztem, mert én ehhez a pulthoz csak befogott orral mentem közel... "Idegenvezetőm" kissé beájult a fűszeres tonhal látványától, én csak szerény egyszerűséggel megjegyeztem, hogy büdös halszag van, menjünk már tovább...
Egyébként, nem volt halszag. Még a számomra már elrettentő tengeri halkínálatnál sem... Ha nem látom, nem is tűnik fel, hogy mellette megyek el. Mivel, eladó állt a pultjában, sááájnos fotó nem készült a hal és tengeri herkentyű kínálatról, pedig ott is voltak olyan dolgok...
Ebben a pultban is jól láthatóak az árak!


Megint a szájtátós zöldségrészleg! Felhívom a figyelmet, hogy kb délután 5 óra tájban, azaz 17 óra körül voltunk itt. Ehhez képest nincsenek leharcolt pultok, ha valamit a vevő kivesz, azt perceken belül pótolják, és helyreállítják az összképet... Megint azt kell, hogy mondjam, így is lehet... Ismételten felhívom a figyelmet az árra, illetve a mindenhol megszokott akcióra is!

Tudom, hogy az articsóka nem olyan, mint a tv paprika, hogy nem fogy belőle annyi nálunk... És értem, hogy miért van, hogy a zöldségesnél általában vagy nincs, vagy max egy-két darab. Viszont ennyit még az életben nem láttam belőle sehol. Ez lehet az én hibám, mert nem járok minden héten külföldi piacokra, de ez van. Itt már leakadtam, miszerint, jesszusom mennyi, és hogy marad így fent a pulton??? Meg egyáltalán, milyen jól néz ki!


Ha valaki már olvasta a beszámolóimat, az emlékszik arra, amikor azt írtam, hogy volt olyan hely, ahol a kisördög felütötte a fejét, miszerint, mi lenne, ha én a középsőt venném ki???
Tegye fel a kezét, akinek, úgy, mint nekem eszébe jutott volna ez... Biztos szegénységi bizonyítványom egyik szelete, vagy nem is tudom, hogy mi ez, és miért, de a lényeg, hogy legyőztem önmagam, és hozzá sem nyúltam eme műalkotáshoz... Például azért sem, mert nem akartam semmit venni, mert innen még nem haza indultunk. Csak remélni tudom, hogy ha kellett volna valami, hozzá mertem volna nyúlni bármihez is, mert az is átfutott az agyamon, hogy mi van, ha kiveszek valamit és rám dől a többi? Bilincsben vezetnek el, vagy üzemi balesetnek fogják fel?


Szeretném megkérdezni, hogy az a lila színű répa, az mi??? Sárgát már láttam Ausztriában, sőt már hoztam is, az semmi extra. De mi az a lila, vagy fekete???

Jaj, és itt muszáj vagyok elmesélni, hogy nem ismerik a fehérrépát. Nincs olyan náluk, csak paszternák. A petrezselyem szerintük magról nő, meg, természetesen cserépben...

Csírák, mini zöldségek, mint mini kukorica, mini padlizsán. Zöldbors és egyéb nyalánkságok...
Árat látjátok?


Magok, babok minden mennyiségben:


Jah, nem annyi volt, mint az előző képen, egy "kicsit" nagyobb volt a választék...

Organikus (mi, más...) szárított mangó szeletek...

Olajosmagvak választéka. Dió, mogyoró, és megint egy csomó olyan dolog, amit még életemben nem láttam... Az a zöld ott hátul wasabi.


Szárított eperszeletek... Nekik sikerült, ami nekem nem... Mondjuk, nem olcsó, de organikus!


Kókuszliszt a jobb oldali, a másik nem tudom, hogy mi. Életemben nem láttam még kókuszlisztet... Jelzem, az ára 7 font, azaz kb 2100,- Ft, és közel nem egy kilós a zacskó!


Ami most jön, azt sem magam miatt fotóztam. Rengeteg blogon láttam már a T-bone nevezetű egekig dicsért marhahúst. Illetve, a marhahús ezen darabját.
Hát, kérem, íme, egy igazi, angol T-bone, természetesen angol marhából, és gondolom, ez is organikus. Hozzáértőktől kérdezném, mert én nem szeretem a marhát (sem), ez csudiszép szelet belőle???

(Az itt látható képben egy roppant kedves hentes közreműködése is szükséges volt, aki nem nézett oda, amikor fényképeztem. Köszönöm neki ezúton is!)


A hazacipelős, dobozos fagylaltkínálat egy része... Ha jól emlékszem, itt akartam nyalogatni a hűtőt kívülről...

A kép pocsék, de azért feltöltöm... Fagyik. Még mindig fagyik.

És ami érdekesség.

Linda McCartney neve mondd valamit? Azt nem tudom, hogy a rákkal küzdőknek készültek e, vagy simán a vegetáriánusoknak, mindenesetre igényes csomagolásban, persze nem túl olcsón ilyesmi is kapható!


És! Ezen áruházban volt egy magyar srác a pénztárban. Elárulta, hogy kb 8 magyar dolgozik itt. Az egyik lány például a sajtoknál. Itt sajnáltuk igazán, hogy nem mentünk be a sajtrészlegbe...
Az, hogy Ő magyar, úgy derült ki, hogy én jó magyarul kérdeztem valamit az "Idegenvezetőmtől"... , és éppen mi jöttünk a sorban a pénztárnál....
Akkor szólt, hogy: "Ide gyertek!" Én szájtátva, jééééééé magyar! Mintha magyar, csak egyedül lennék a földön... Tehát, megint elmondom, csak szépen, úrilányokhoz méltóan lehet beszélgetni odakint, mert olyan sokan megértik, hogy magunk is meglepődnénk...

21 megjegyzés:

Macus írta...

És most már lassan elázik a billentyűzetem...
Gyönyörű minden.

Yasmine írta...

Engem nem lenne szabad beengedni a péksüti és cupcakes részlegre... Nem állnék jót magamért...
A cupcake 3 font? A méretét nem tudom, de ha mondjuk a képviselőfánkhoz hasonlítom, akkor nem túl nagy. Nem olcsó, tényleg.
A tetején vajon marcipánból van a rózsa? Nem rossz ötlet! Engem szerintem onnan nem lehetett volna kirángatni... :-))

szepyke írta...

Macus, én ott voltam hasonlóan...

szepyke írta...

Yasmine, igen, 3 font. Ez drága hely...
És nem, nem marcipán. Krém. Az az iszonyat édes krém, szerintem fondant is lehet.
És láttam olyat is, de azt nem tudtam lefényképezni, ami csillámporos cukorral volt megszórva... Vagy valami hasonlóval, mert olyan volt, mintha csillámpor lett volna rajta.

jókaja írta...

A kókuszliszt melletti zacskóban búzacsíra van.
Feltéve, hogy jól írták rá németül :-)

FatMo írta...

Megkérdezhetem, hogy hol van ez a Whole Foods? Én edddig csak kis boltjaikban voltam, legközelebb mindenképp szeretnék meglátogatni egy ekkorát.

szepyke írta...

Jókaja! Búzacsira, ennyiért???? Jesszusom.

szepyke írta...

FatMo a bejegyzésben a Whoole Foods-ra kattintva az áruház weboldalára jutsz. A pirossal kiemelt dolgok nálam mindig elvezetnek valahova. Ez pont abba a boltba, ahol voltam. Ha jól linkeltem be...

FatMo írta...

Köszönöm!

szepyke írta...

FatMo, rákerestem én is, hát van bőven boltjuk...
Csak Londonban van 4 db!

andrea írta...

Jaj, a Whole Foods nagyon jó, nem is tudtam, hogy Európában is vannak üzleteik! (Én még olyan gyorsan nem bírtam szaladni, hogy egy 'ajándék' cupcake-kel odaérjek a célszemélyhez.)

szepyke írta...

Andrea! Nahát... Az is olyan, hogy párolog szoba és utcahőmérsékleten???
A rohadék...:)))

mandy tarragon írta...

sírva fakadok, itt helyben :( ennyi szép dolgot egyrakáson.
Yasmine: azt számold hozzá a 3 fontos cupcakehez, hogy nem is annyit keresnek, mint mi...

szepyke írta...

Mandy, nem bizony... Nagyon nem...

Yasmine írta...

Igen Mandy, az arányokat már mi is számolgattuk a múltkor, és arra jutottunk, hogy elképesztő bőségben élnek. A bér/ár arány elképesztően jó náluk, sokkal jobb, mint itt. Innen aztán el is jutottunk oda, hogy mennyivel könnyebb így stresszmentesen élni. Ha magyar bérből kellene magyar költségekkel élniük, de nem csak nekik, bárkinek, huhh... Komolyan mondom, ember a talpán, aki ezt görcs és stressz nélkül meg tudja oldani. :-)

szepyke írta...

Az a baj, hogy én arra is jutottam, hogy minket, már bocsánat, de direkt tartanak ilyen szarban. Tegnap megint valami olyat hallottam a rádióban, amitől majd fel robbantam...
Amíg a drága jó fentülök csak a saját meggazdagodásukra hajtanak, addig mi hajthatunk, max nekik lesz több pénzük. Vérlázító, ami itt van, komolyan mondom, vérlázító!

Névtelen írta...

De jó, hogy ilyen klassz dolgokról számolsz be nekünk, nekem. A jövő hónapban tesszük tiszteletünket angol honban, így aztán lesz mire készülnöm. Köszi....

nelly írta...

Bocsi, mellé kattintottam... nem vagyok én névtelen, nem is szégyenlem....

szepyke írta...

Nelly, még egy csomó minden jön ám!
És a névtelenül írókkal semmi bajom, csak akkor, ha "bántó, sértő" hozzászólást írnak. Akkor legyen bennük annyi, hogy közlik a nevüket, egyébként, nincs gondom vele!

És jóóóóóóóó utat, remekül fogod érezni magad!
Mikor mentek, mivel mentek, hova mentek, mennyi időre mentek?

Suzi írta...

Folyik a nyalam.

szepyke írta...

Enyém is folyt!:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...