2009. október 30., péntek

Rizseshús


Szeretem a rizst, szeretem a húst. Így együtt meg még jobban szeretem őket. Érdekes, de a pörköltet egyáltalán nem enném meg rizzsel, mert az úgy "száraz", mégis "összekeverve", esetleg megtoldva némi zöldséggel, nagyon szeretni való étel lesz, ráadásul laktató is!

Hozzávalók:
  • 40 dkg sertéshús, jelen esetben comb
  • 2 db vöröshagyma
  • két-három evőkanál őrölt pirospaprika
  • bors
  • 3-4 evőkanál olaj
  • fél kiló rizs

Bővíthető még bármilyen zöldséggel, a fényképen lévő ételben sárgarépa van, kb két-három darab.

A hagymát megpucolom, és apró kockákra vágom. Megmosom a húst, és szintén felkockázom. Az olajat egy erre alkalmas edényben melegítem, majd rádobom a hagymát és üvegesre pirítom. Lehúzom a tűzről, jöhet rá az őrölt pirospaprika, majd a hús. Visszateszem a tűzre, és a húst fehéredésig pirítom, majd felöntöm kb egy-két deci vízzel, és fedő alatt főzöm. 50-60 perc elteltével ellenőrzöm, hogy puha e a hús. Ha már majdnem jó, megmosom a rizst, és egy másik edényben kevés olajon átpirítom, majd a húshoz adom. Felöntöm annyi vízzel, ami a rizs mennyiségének kétszerese. A répát megpucolom, felkarikázom és a rizzsel ezt is a húshoz adom. Sózom, borsozom. Fedő alatt puhára főzöm. Ha már puha, de még sok "lé" van rajta, fedő nélkül főzöm.

Rendkívül jól variálható étel. Jóval "szárazabb" étel, mint az olasz rizottó. Zöldségből szinte bármi mehet bele, amit szeretünk, a pörköltalapot, azaz a hagymát bővíthetjük paprikával, paradicsommal.

Előre is el lehet készíteni, akár egy-két nappal is.

Ha egy főzéssel akarunk "megúszni" két-három napi ebédet, vagy vacsorát, készítsünk sertéspörköltet, ami mondjuk jó hétfőre. Keddre hozzátehetjük a rizst, és némi zöldséget, így kapunk egy rizseshúst, szerdára a pörkölthöz főzzünk krumplit, így pincepörköltet kapunk. A krumplit egybe főzzük, ne külön a hústól!

A rizseshúshoz nekem mindenképpen kell valamilyen savanyúság. A tányéron savanyúkáposzta van, de remek céklával, és kovászos uborkával is, almapaprikával, szóval, bármivel, csak savanyú legyen, és ha egy picit csíp, nah az sem baj!

Tálaláskor szórjuk meg frissen őrölt borssal!

12 megjegyzés:

Garffyka írta...

Finom!

Juhász Andrea írta...

hmmm,nagyon jó ötletet adtál a holnapi ebédre :) Főleg imádom a savanyú káposztát :)

Yasmine írta...

Én is a napokban csináltam lapockából. Főnyeremény! Nálunk uborkasaláta kísérte. Nagyon fincsi!! :-))

andrea írta...

Még sose csináltam, de imádom! Nagyon jól néz ki!

szepyke írta...

Garffyka, feltettem egy igazán "édes" édességet a halloweenra...

Juhász Andrea, szerintem tényleg savanyúkáposztával a legjobb! Sok savanyú káposztával!

Yasmine igen, és egyszerű is.

Andrea, pedig nem egy nagy mutatvány, viszont én nagyon szeretem!:)

Andi/cuki írta...

Ugyanígy vagok vele,a pörköltet rízzsel én sem enném.Ezt viszont egy hete én is készítettem,
kukoricával,borsóval,s.répával,
csirkemellel.Meglepődtek rajt ismerősök,de aztán megkóstoltattam és ízlett nekik..Finomnak néz ki a Tiéd is!:-))

Felhőlány írta...

Az egyik kedvencem a rizs! Én csirkemájjal vagy csirkemellel és sok-sok zöldséggel készítem... Mióta nem menzázok, esténként főzök, de ez most eszembe sem jutott... Köszi az ötletet!

Delish írta...

Már jó régen csináltam, de szeretjük mi is jó sok zöldséggel, ubival nagyon finom.

szepyke írta...

Felhőlány, ez tényleg olyan menzás kaja. Szerintem ott találták ki, hogy a maradék pörkölthöz hozzá főzték a rizst. Viszont jól tették, és a rizs tényleg iszonyat jó kaja. A piritott rizs zöldségekkel, szójaszósszal az egyik kedvencem...

Elárulok egy titkot!:)
A plázákban van egy thai kajálda, szinte mindenhol, színes csempe, wokban készített kaják... Ott lehet igazán finom piritott rizst enni, valahogy nekik még jobban sikerül, mint nekem otthon.. Viszont a legjobbat a Lurdy házban csinálják. Már az összeset kipróbáltuk, de a Lurdyban a legjobb! Szerintem köze nincs a thai kajához, mégis imádom. Rengeteg zöldséggel, és majdnem fekete szójaszósszal...

szepyke írta...

Delish, igen, igen, kovászos uborkával mondjuk! :)

Gabcsi írta...

Az egyik kedvenc kajcsim közé tartozik!
Répával, zöldborsóval..., hmmm de éhes lettem :)

szepyke írta...

Gabcsi, igen, igen! Rengeteg zöldséggel a legjobb!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...