2009. november 4., szerda

H1N1... Most akkor ez igaz, vagy nem igaz???


Azt mondják, kicsit hülyének néznek minket, hozzá nem értőket...

Maimoninál volt ma egy bejegyzés, amire rengeteg komment érkezett. Természetesen minden oldalról érkeztek hozzászólások.

Ez a nap úgy látszik többeket mozgatott meg a témában, mert ma reggel egy érdekes e-mail érkezett hozzám... Benne egy pdf, amit ide nem tudok feltölteni, viszont megkerestem a két képet a neten és láss csodát, meg is találtam...

A szöveget az e-mailből másolom:

Az első képen Falus Ferencet "oltják"... Az injekciós tűn rajta van a védőkupak...
Falus Ferenc az ÁNTSZ "feje", az országos tiszti főorvos.

Az is benne volt ebben az e-mailben, hogy az úgynevezett intramusculáris, azaz izomba adott oltás helyes kivitelezését az alsó képen láthatjuk helyes módon. Tehát az első képen több minden nem stimmel....
  1. Hogy lehet olyan tűvel oltást beadni, amin rajta van a tűvédő???
  2. Már a beadás módja is arra utal, hogy nem igazi a dolog...


A hozzáértőket kérdezném, igaz, hogy az első képen nem helyesen adják be az oltást,

és tényleg rajta van a tűn a kupak?

Én nem értek ezekhez, egyikhez sem. Tűt, hála az égnek igen régen láttam, és soha nem néztem oda, amikor bármivel is beoltottak...

Ha valaki érti, hogy most akkor ez hogy is van, megírná?

Azt is mondták, hogy biztos már be volt oltva jóval előbb, most csak a nézők kedvéért csinálják így. Hát, nem tudom. Lehet, hogy így van, ezt soha nem fogjuk megtudni...

Maimoninál rengeteg komment született, mindenképpen olvassátok el, mert tájékozódni kell a témában, nem lehetünk felkészületlenek!

Tehát, most akkor mi van?

Jaj, nehogy elfelejtsem! Miért van az, hogy "rendelkezem" számos egészségügyben dolgozó "ismerőssel", bár inkább barátnak írnám őket. Egyikőjük sem oltatja be se magát, se a családját...

26 megjegyzés:

Lilla írta...

szerintem nem szokták ennyire merőlegesen bedöfnia tűt, mint a második képen, ez leginkább az amerikai filmekre jellemző. persze lehet, hogy ott tényleg így adják be.
anno a hepatitis b-t, amit szintén izomba adnak sem kaptam ilyen merőlegesen, tisztán emlékszem rá (és rákerestem, az is izomba adós oltás) - vagyok akkora "perverz" hogy mindig nézem a vérvételt és az oltást is.
én a képből nem vonnék le messzemenő következtetéseket. hogy biztos nem oltották be, szerintem csak beálltak a képhez.
amúgy szerintem túlparázott az influenza is, és az oltástól való félelem is. egyik oldallal sem tudok szimpatizálni.

Wise Lady írta...

Én egyetértek Lillával.
Egyébként holnap délután megyek és beoltatom magam. A férjem nem kér oltást. A kisfiunkat viszont feltétlenül beoltatom, mert nem hiszem, hogy szerezhetett volna védettséget. Nagy a hisztéria és az oltás ellenesség, de a H1N1 akkor sem tréfadolog, ha van is igazság a terjesztett dolgokban.

trinity írta...

Szepyke,
én is átálltam a túloldalra...

Az ominózus fotó: szerintem a sajtó kedvéért készült, ezért a kupak. Amennyiben valóban nem akarták volna beoltani a vírus ellen - beadhattak volna neki egy sima vitamint is-sosem jössz rá, hogy nem azt kapta....

Amennyiben azonban igaz, hogy valóban az erős immunrendszerű fiataloknál a leggyakoribb a tüdővérzés-ez már nem tréfa...Lehet, hogy beoltatom a gyerekeim-holnap hívom a háziorvosunkat!!!

Ekkora kockázatot anyaként nem merek bevállalni. Ha történne valami, azt sosem tudnám magamnak megbocsátani!!!

Unknown írta...

Szia! Na, akkor itt vagyok én, a másik oldal. Én bizony nem oltatom be a gyerekeket. A gyerekorvosunk súgva mondta, hogy nem ajánlja. Én hiszek neki.

trinity írta...

Csongi,
nekem 3 hete azt mondta, hogy akkori tudása szerint oltasssunk, de visszatérünk még erre. Na, ez lesz holnap....
21 éve hozzá járunk...Nem fog meggyőződése ellenére nyilatkozni...

Ildikó írta...

Szőrnyű ez az egész. Biztos nem adatom be. Már két papírt kellett aláírnom, nehogy beoltsák a gyerekeket oviban, suliban. A témában már régebben találtam ezt a cikket, most beszúrom ide a linkjét. Egy háziorvos írta:
http://antalvali.com/hirek/nem_adok_be_teljes_virus_vakcinat

andrea írta...

Nem oltatunk. Hisztéria.

Erika írta...

Évek óta Oscilliococcinummal védekezünk a nátha ellen, teljes sikerrel. Pedig sokat vagyunk közösségben, de még egyszer sem kaptuk el az influenzát. Oltás szóba se jöhet, férjem nagybátyja virológus(!), eltiltott minket tőle!!!! Erika

szepyke írta...

Lilla, megkérdeztem "olyantól", aki ért hozzá, és bizony az ilyen fajta oltást úgy kell beadni, ahogy az alsó képen van, meg kell emelni az izmot, vagy mit, ezt lehet, hogy nem jól írom, és úgy beadni.
Tényleg nagy a hiszti és tényleg az ember csak kapkodja a fejét.

Én nagy "összeesküvés elmélet" gyártó vagyok egy ideje, szóval, semmiben nem bízom..., ez van.

szepyke írta...

Wise Lady, egyik betegség sem tréfadolog, ez egyértelmű.
Csak amit ennyire szajkoznak, azzal kapcsolatban mindig kételkedek. Mondjuk én mindig kételkedek mindenben.

szepyke írta...

Trinity, én mint örök kételkedő, simán elhiszem, hogy tényleg megint hülyének néznek, és ennyire...
Sajnos rengeteg olyan dologba futok bele, amikor ezt érzem, ez a kép is ilyen.
Ezt a képet először az MTI hozta le...
Aztán, leszedték onnan, ahova feltették, és azóta nem található meg szinte sehol...

Természetesen én nem hittéritek. Aki az oltásban hisz, az oltassa be magát. Én csak elgondolkodtam azon, hogy Németországban mást kapott az elit, és mást a nép...
És ez csak az egyik botrányos dolog e körül az egész körül....

szepyke írta...

Csongi, nekem is úgymond hozzáértők mondták, hogy neeeeeeeeeee!

Ha valakinek ingyen járna, sőt majdhogynem kötelezik rá és mégis ellenáll, az nekem jelent valamit...

szepyke írta...

Lucja! Köszönöm!!!!!

szepyke írta...

Andrea, Erika, dettó!

Ugyanígy vagyok.

Lilla írta...

szerintem nem az oltással van baj, alapvetően oltás párti vagyok, mert lehet arról szövegelni, hogy védem az immunrendszerem, meg eddig is túléltem stb, de pl a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás rohadt nagy szívás annak, aki elkapja. és azt nem lehet kibekkelni c vitaminnal. nem kívánok gyogyós lennei/meghalni egy fertőzött kullancs miatt, úgyhogy 3 évente megyek az oltást beadatni. kicsit oylan ez mint az orosz rulett, nem szívtam meg 5x, eztán se fogom, mert lehet hogy hatodszorra ráfaragsz...
ezzel az influenzás témával az a baj, hogy nem mindegy milyen típusú az oltás. ha jól emlékszem a magyar oltás egész vírust tartalmaz, nem emlékszem már mi volt az ok, ami miatt a mikrobiológus (tehát orvos, és bacikat, gombákat, vírusokat petri csészében nevelő) barátnőm azt mondta, hogy a magyar oltóanyag lényegesen rosszabb, mint a többieké (ksiebb eséllyel alakul kia védettség, vagy nagyobb eséyllel üt ki pár napra, nem emlékszem már mi volt)...

szepy, na majd tavasszal megfigyelem a kullancsos oltást, hogy így adják-e, az is izmos azt hiszem (amúgy elhiszem, hogy így kell, csak nem emlékszem pontosan, rég volt a legutóbbi).

Garffyka írta...

A magyar oltóanyag teljes vírust (természetesen legyengített formában) tartalmaz, ezért sokkal hatékonyabb védelmet (egyáltalán, védelmet) nyújt arra az esetre is, amennyiben a mostani h1n1 vírus mutálódna. Míg a másik három oltóanyag, csak a vírus egy részét tartalmazza.
A magyar oltóanyag azért készül "lassabban", mert Magyarországon olyan (világszinten szabadalmaztatott) technológiával dolgoznak, aminek során sokkal nagyobb tisztaságú oltóanyagot lehet előállítani, mint más technológiával.
60 ország rendelt Magyarországról h1n1 elleni oltóanyagot. A cég, amelyik ezt az oltóanyagot gyártja, készít "normál" influenza elleni oltóanyagot és és hosszú évek óta rendszeresen szállít külföldre.
Páromnak van némi köze a médiához; tőle tudom, hogy az újságírók, fotósok kedvéért a riportalanyok sokszor olyan pozitúrákat kénytelenek felvenni, ami a normális életben nemigazán állná meg a helyét, csupán azért, mert "a képen jól mutat".

Mi dokinénink azt mondta, ő a saját gyerekét beoltatná. Elhiszem neki, mert jobbat nem tudok. Anno mikor Manó pici volt, kérdeztük a rotavírus elleni oltásról, arra azt mondta, ő nem adná be, mert sokkal több káros hatása lehet, mint amennyit véd. Elhittük neki, mert jobbat akkor sem tudtunk. Hálistennek eddig minden tanácsa bevállt.

Nagyon sok fórumot hallgattunk, olvastunk végig (itthoniakat is, külföldieket is). Egyik sem azt mondta, hogy a h1n1 magában halálos vírus (mint pl a sars volt) vagy nagyobb lenne a halálozási arány, mint "normál" influenza esetén. Hanem, hogy a lakosságból gyakorlatilag még senkinek nincs ellene védettsége, hiszen eddig még soha nem bukkant fel ez a vírus. Éppen ezért a fertőződési arány sokkal nagyobb (magyarul sokkal hamarabb terjed, pl nem kell neki két hónap, de egy hét, és sokkal több ember betegedhet meg, mert nincs kialakult vagy szerzett védettség), emiatt nagyobb a vissza/felülfertőződés veszélye is, sokkal hosszabb ideig tart, míg lecseng a járvány.
A világjárványok soha nem egy hullámúak, legalább két hullámban, de sok esetben három hullámban történnek, tehát lecseng most egy, fél év múlva még egy és esetleg jön még egy harmadik h1n1 járványhullám is. Ezt a szakik sem tudják pontosan, miért is történik így (2-3 hullám), de minden világjárvány (influenza vagy más) így működött eddig.

Mi a párommal semleges álláspontról átaraszoltunk az oltatunk álláspontra. Nem azért, mert értünk hozzá és tökéletesen biztosak vagyunk a dolgunban, de igyekeztünk mérlegelni minden infót és a pro oldal áll vezetésre.
Szóval oltatunk és reménykedem, hogy sem most, sem 10-20-akármennyi év múlva nem lesz sem kicsi, sem nagy negatív következménye.
Ez van.
Ha vki tud okosabbat, szóljon :)

szepyke írta...

Lilla, át tudom küldeni az eredeti pdf-et, azon rajta van rendesen a beadási mód, csak azt nem tudtam ide feltölteni.

Megint "egészségügyis" hozzáértőkre hivatkozom, amikor azt mondom, hogy a pdf láttán könnyesre röhögték magukat.

Nem azzal van a baj, hogy nem jó az oltás, hanem azzal, hogy iszonyatosan bizalmatlanná tettek már minket. Vagyis engem...

szepyke írta...

Garffyka, én nem tudok semmi okosabbat. Utána néztél, meggyőzödtél, hogy így helyes. És reméljük, hogy tényleg nem lesz semmilyen negatív oldala.

Egyébként úgysem tudunk mást tenni, aki akarja, az adassa be, aki nem, az nem.

Én az az oldal vagyok, aki azt hiszi, hogy műbalhé. Angliában, ahol lement egy nagy hullám már a nyáron, elmondták, hogy igen, vannak ilyen járványok, igen, bele fognak halni néhányan, mint mindenbe, csak ennek nagyobb a híre, hírverése. Én abban reménykedem, hogy nem kapom el, illetve abban, hogy közel nem lesz olyan veszélyes, ahogy mondják, vagy próbálják elhitetni velünk.

Hát, térdre, imához!

Wise Lady írta...

Ne feledjük, mi már el vagyunk kényeztetve. Nem hiszünk a járványban, mert sose láttunk olyat, és ez pont a világhírű magyar oltási szokásoknak köszönhető. Az utolsó nagyon súlyos a paralízisjárvány volt 50 éve, ami felénk járt, és pusztított. A másik: már mindenki jobban hisz emaileknek és az internet ellenőrizhetetlen információinak, mint egy járványügyi szakembernek?
Műbalhé? Hát nem tudom. Én jobban bízom a szakemberekben, még akkor is, ha ők is tévedhetnek.
Garffykának van igaza abban, hogy azért veszélyes, mert ez a mutáns a spanyolnátha rokona, és még senkinek sincs védettsége.

Lilla írta...

Wise Ladynek igaza van, iszonyú jó a magyar oltási rendszer. itt van már sajnos sok "midnent-jobban-tudok-anyuka", akik jönnek a hülye szövegükkel, hogy nem kell a védőoltás stb. mert bezzeg itt meg ott sem kötelező. pl angliában. ott viszont irigykednek ránk, mert itt évtizedek óta nincsen kanyarós megbetegedés, és ezért nem is halnak meg gyerekek kanyaróban. mert gyakorlatilag mindenki be van oltva. a kanyaróhoz talán 95%os átoltottság kell, ha jól emlékszem.

én szerintem nem adatom be magamnak, mert anygrészt itthon vagyok, elég kis esélyem van megfertőződni. de hugi most lehet hogy h1n1-es, ráadásul lassan 1 hónapja beteg midnenfélével (persze lehet hogy csak ezzel és körbebulizza a vírus a testét, mivel tenyésztésre sosem küldenek semmit). és azt kell mondjam nem nagy móka az alapján amit elmesélt. kb. soha nincsen láza, még akkor sem ha tüdőgyulladása van, most pedig 39,4, hasmenés, hányás (így is előjöhet, nem csak végtagfájdalommal)

Névtelen írta...

Ennyi hazudozás és titkolózás után
én semmiképp nem adatom be az oltást sem várandós feleségemnek, sem gyerekeimnek.
A témában minden elolvastam angol és magyar nyelven - konklúzió: NEM

szepyke írta...

Lilla, a magyar oltási rendszer is jó, és akár hisszük, akár nem az egészségügy sem olyan gáz, mint ahogy mi azt gondoljuk. Szerintem, ha megtanulnák, hogy a beteg is ember, és jogai vannak, illetve nem alázzuk meg apró figyelmességek hiányával, akkor nem lenne akkora gond. Remek orvosaink és ápolónőink vannak. Csak tárgyként kezelik az embert, nem emberként. Ez a fő gond szerintem.
Egyébként, szavunk sem lehet, mert máshol ennél lehet, hogy csilivili környezetben sokkal gyengébb szintű "orvoslás" folyik...

szepyke írta...

Névtelen, köszönöm!

Lilla írta...

erre akartam én is kilyukadni, hogy ami kötelező gyerekoltási rendszerünk sokkal jobb, mint egy csomó "fejlettebb" országé, pont a kötelező volta miatt.
néha egyébként túl sok joga van a kedves betegnek - voltam egyszer CT-n és a kedves vénasszonyok épp tárgyalták az MR beleegyező nyilatkozatát, hogy nem engedik beadatni maguknak a kontrasztanyagot. A CT-vel ellentétben az MR kontrasztanyagától nem lehet meghalni, a legdurvább mellékhatás kb a pár órás bőrpír volt. viszont nem adatják be, az orvos nem látja majd amit látni kell, és a többtízezres vizsgálat meg fölösleges volt. ilyenkor azért baromi pipa tudok lenni.

szepyke írta...

Lilla, az én agyam akkor robban fel, amikor azt hallom, hogy az CT-re MR-re milyen sokat kell várni. Erre múltkor nézem a tévét és két "celebünket" elvitték, hogy megnézzék, hogy egészségesek e...
Az egyik Bódi, vagy Bódy Sylvi volt, mert mostanában azt érzi, hogy fáj a haja...
Nah, azt gondolom, hogy pont nem érdekel, hogy van e valami baja Sylvikének, menjen szépen magánorvoshoz, van rá bőven pénze... az én kolleganőm, meg nem tud aludni, éjjel ízzad, folyik róla a víz, dagad a lába, de úgy, hogy nem fér a cipőbe, és két hónapot várt, ráadásul hajnali kettőre kellett mennie. Akkor egy ilyen zéró HP-t ne mutogasson a tévé, hogy szegénynek mi lehet a baja, mert felrobbanok, de tényleg!

Richy írta...

Lilla: a kullancs pontosan jó példa volt tőled a gerjesztett hisztériára és a hamis biztonságérzetre. Mi van ha a kullancs ami megcsíp Lyme kórt terjeszt? Az ellen ugyebár nem véd az oltás, de aki beoltatja magát hajlamos elhinni, hogy védett a kullancs által terjesztett kórokkal szemben, pedig nem.

Wise Lady: talán azért hiszünk jobban ezeknek, mert már túl sokszor hazudtak nekünk. Én elhittem 86-ban a szakembereknek, hogy semmi baj nincs, nem kell félni, kint voltam a szabad levegőn, aztán pár év múlva rákos lettem...akkor nem tűnt annyira megnyugtatónak, hogy a szakember megmondta, hogy nem kell félni a robbanástól, semmi baj nem lesz :) szerencsére már sok éve meggyógyultam, de azért talán megbocsájtható ha ma is kétkedve figyelem a szakemberek bejelentéseit csak úgy, mint a hirtelen felbukkanó kórokozók kiváltotta pánikokat.
Azt hiszem nem az első és nem is az utolsó nagy járvány. De volt itt az elmúlt években madárinfluenza, kerge marha kór, stb, mégsem halt ki az emberiség és nem rettegünk minden más élőlénytől, pedig pánikolás akkor is volt, igaz nem volt tömeges rohangászás oltóanyagért. Akármilyen szörnyű is kimondani áldozatai meg sajnos mindig minden járványnak vannak, így a sima influenza A vírusnak is, többnyire éppen azért, mert aki elkapja, annak sajnos más betegségből kifolyólag gyenge az immunrendszere és így nem tud megküzdeni a kórokozóval.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...