2009. október 27., kedd

Carbonara - vagy valami hasonló...



Ez az egyik kedvencem, kedvencünk. Gyorsan elkészül, amíg a tészta kifő, elkészül a szósz, vagy öntet, vagy, aminek hívjuk. Valószínűleg nem ez az autentikus recept, már csak azért sem, mert ahhoz gondolom nem karaván sajtot használnak...

Nah, mindegy.

Remek tésztaétel, bár pillanatok alatt elkészül, ha mégis előre el akarjuk készíteni, napokig eláll a hűtőben. Jól tűri a fagyasztást, ha esetleg olyan mennyiséget készítünk, ami nem fogyna el..., bár, kétlem, hogy van ilyen mennyiség belőle. Viszont, fagyasztani tészta nélkül fagyasszuk!




Bevásárlólista 4 fős adagnál:
  • 50 dkg, azaz egy zacskó tészta (bármilyen, jelen esetben spagetti, de bármilyen jópofa tésztával jó!)
  • 25-30 dkg sonka egyben
  • 25 dkg bacon
  • 5 dl főzőtejszín
  • 30 dkg füstölt sajt (karaván, füstölt trappista, stb)
  • bors
  • bazsalikom
Két féle sajt van előkészítve, mert nálunk még megy rá reszelt trappista is, amikor készen van! És nem kell hozzá só! A bacon van olyan sós, hogy bőven elég bele annyi, külön én nem sózom soha!

Hogy is készül?

Először tegyük fel a vizet melegedni, legyen benne némi só és egy kanál olaj. Amikor forr, dobjuk bele a tésztát és főzzük készre. (Ha nincs olajunk, a bacon piritás közben "kiengedett" zsírját is használhatjuk!)
Az öntethez a bacont felvágom kb egy centis darabokra, egy arra alkalmas edényben saját zsírjában addig pirítom, amíg csak kis pörcök maradnak. Ha sok zsír olvadt ki, leöntöm, de maradhat is, kinek, hogy jó.

Mehet a baconre a szintén felkockázott sonka, és most együtt pirulnak egy keveset.

Jöhet rá a tejszín, elkeverem, és melegítem.


Amikor a tejszín forr, mehet rá a bazsalikom és a frissen reszelt bors, majd jöhet rá a lereszelt füstölt sajt.
Keverem, és addig melegítem, amíg teljesen összeolvad. Készen vagyunk!

Tálalni bárhogy, ahogy jól esik, nálam tányérra tészta, rá öntet, (szósz), rá még külön reszelt sajt.


Bekerülési költsége:
  • Tészta: 120,- Ft
  • Füstölt sajt: 450,- Ft
  • Sonka: 600,- Ft
  • Főzőtejszín: 440,- Ft
  • Bacon: 500,- Ft
  • Egyéb: 100,- Ft

Összesen: 2210,- Ft, tehát négy főre számolva, fejenként 550,- Ft

Elkészítési idő: kb 10-15 perc

Jó tanács!!!
Füstölt Füredi Trappistát ne vegyünk hozzá, mert nem olvad, hanem összeáll egy ragacsba az egész... Bár ehető, de látványnak, hát, az "érdekes" kategóriát tölti be, tehát inkább Karavánt vegyünk, ha nincs más...

12 megjegyzés:

egycsipet írta...

Valamikor megboldogult diákkoromban tanultam olaszt és a tanár szerint a carbonara füstölt sonkával készül. Ha összeadjuk a füstölt sajtot a sima sonkával, szerintem egál. :DD

Finom lehet, mi biztosan szeretnénk. ;)

mandy tarragon írta...

hát, nem autentikus, de szerintem így sokkal jobb lehet :)

Garffyka írta...

Bacon ki, sonka és a többi maradhat és kérek szépen egy nagy adagot :) tányért, villát viszek magammal :D

szepyke írta...

Én is tanultam olaszul!:)
De nekünk nem mondott ilyesmit a tanár, bár elég korán abba is hagytam, mert nem volt rá időm, nem értem oda.. Kár érte, gyönyörű nyelv, egy gyönyörű országgal!:)

És igen, finom, és jól variáható, mert mehet bele fokhagyma is és akkor már teljesen más az egész.
A tejszínes ételeket eleve imádom!:))

szepyke írta...

Mandy, én nem szeretem a parmezánt, pedig ha jól tudom, az kell bele. Úgy nem enném meg, így igen...:))

szepyke írta...

Garffyka, kipiszkálom Neked, mert abban úgyis jó vagyok!:)))
Mármint a kipiszkálásban...:))
Tányért van, villa van, jöhetsz!:))

DebiGabi írta...

Hoztam a pizzatányéromat. Kaphatok????
:DD

szepyke írta...

DebiGabi, labdát is hoztál??
:)))
Na, ha van nálad labda, azért, ha nincs, azért kaphatsz!:))))

Süti Bazár írta...

Én is úgy tudom, hogy parmezánnal van az eredeti. De nálam nincs parmezán, én sem szeretem. Így ahogy van, nekem is jöhetne. :)
Jó, hogy mondod a füredi trappistát, észben tartom. Viszont nekem is van egy infom, a lengyel gyártmányú (Mlekpol) keménysajtról. Onnan lehet felismerni, hogy a legolcsóbb az egész Tescoban (csak ott kapható), egyszerűen nem olvad meg. Sajtszószt akartam csinálni, és nem tudtam, mert nem olvad meg a sajt. Még nem mertem belegondolni, hogy mi lehet benne... Mindenesetre soha többet nem veszek.. :(

szepyke írta...

Yasmine, ugyan a képen nem látszik, de ebben van az a Trappista, amit írtam.

Csütörtökön voltam a Tescoban. Nagyon ritkán merészkedem be, és megint úgy megjártam, hogy majd fel robbantam....
Vettem nem olvadó sajtot, savanyú szagú sonkát, rágós húst, ami két és fél óra alatt sem főtt meg, és egy pocsék "családi italt", amire azt hittem, hgoy tej. Majd fel robbantam, főleg a tejen, meg a sonkán.
A tejet hogy tudtam félrenézni, nem értem...

Ez a Trappista, meg úgy kibabrált velem, hogy azt hittem, felrobbanok. Nem megolvadt, hanem összeállt egy nagy csomóban, és beleragadt a hús... Hála az égnek a képen nem látszik, de soha többet nem veszek. Gőzöm nincs, hogy mi lehet benne, de lehet, hogy nem is akarom tudni....

chriesi írta...

vagy valami hasonló se...
Az igazi carbonaraba a tejszínnek semmi keresnivalója. Pancetta vagy guanciale, jobb hiján bacon kerül bele, hagyma, fehérbor, tojás parmezán és/vagy pecorino és a végén pedig a frissen őrölt bors adja meg neki a "magáét".

szepyke írta...

Chiersi, sebaj!:)
Megnéznék náluk valami jó kis magyar kaját...

Mondjuk, mivel nincs náluk tejföl, egy kis tejfölös lángos???:)))

Azt valahogy sehol nem tudják úgy, mint nálunk!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...