2009. szeptember 29., kedd

A londoni hollók


Ezen kép ugyan nem azokról a hollókról készült, de érdekességként leírom, mert nekem tetszett a történet, miszerint a Towernek van egy pár híres lakója. Ők a hollók. Senki nem tudja, hogy mikor érkeztek, és hogy miért telepedtek le a várban, de rögtön "gyártottak" hozzá egy legendát, miszerint, ha a hollók elhagynák a várat, összeomlana a királyság.
Jelenleg ha minden igaz, nyolc holló lakik a Towerben, akikre nagyon, nagyon, nagyon vigyáznak. Olyannyira, hogy megnyesik a szárnyukat is, hogy nehogy el tudjanak repülni, mert akkor oda a királyság a monarchia... Külön "személyzetük" van, a Ravenmester, aki az őrök egyike. Ő viseli gondjukat. A madárinfluenza idején fedett helyre szállították őket, hiába, a királyságnak állnia kell, olyan nincs, hogy a hollóknak bármilyen baja legyen!

És akkor ezt írja erről a wikipédia:

Évszázadok óta legalább hat (jelenleg nyolc) holló lakozik a Towerban, de azt, hogy mikor költöztek ide, nem lehet pontosan megállapítani. II. Károly elrendelte az elköltöztetésüket, amikor távcsövén meglátta nyomaikat. Erre azonban nem került sor, mert a legenda szerint ha a hollók elhagyják a Towert, elpusztul a Tower, a monarchia, sőt az egész birodalom. Mivel Károly az angol polgárháború közben nem akarta vállani a kockázatot, a hollók maradtak.

Az egyedüli időszak, amikor feljegyezték, hogy a hollók nincsenek ott, 1946-ban, röviddel a második világháború után történt. 2006-ban a madárinfluenza miatt a hollókat fedett helyre zárták, de 2006 augusztusától ismét szabadon közlekedhetnek a Tower udvarán. A hollók szárnyát megkurtítják, hogy ne tudjanak elrepülni.

2 megjegyzés:

Lilla írta...

kukkants be hozzám :-)

szepyke írta...

Jövök!
:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...