2009. szeptember 7., hétfő

Tényleg nekem kellemetlen!



Hogy miért nekem kellemetlen? Mert lehet, hogy velem van a baj... Ha valaki már olvasta a blogomat, vagy a kommentjeimet, az tudja, hogy roppant válogatós vagyok. Nem szeretek "lyukra futni", azaz a járt utat a járatlanért nem szívesen adom fel. Ha még így sem értené valaki, nem szívesen próbálok ki új helyeket, ha megvan a jól bejáratott, ahol nem csalódom. Én étterembe, cukrászdába, moziba, nyaralni szinte mindig ugyanoda járok. Kevés az időm/pénzem/energiám/türelmem ahhoz, hogy csalódjak. Ha étterembe megyek, azért megyek, hogy egyek, és nem azért, hogy "nézelődjek". Ha moziba megyek, azért megyek, hogy szórakozzak, nem azért, hogy egy csürhe szórakozzon a nézőtéren, miközben én is kifizettem a jegy árát, és ezt csöndben tűrjem csak azért, mert ha szólok, akkor még esetleg meg is vernek. Ha nyaralni megyek, azért megyek, hogy pihenjek, nem azért, hogy napokig "lakhatóan tisztává" tegyem a helyet, az utánam jövőknek.
Ha cukrászdába megyek, azért megyek, hogy a fagylalt iránti szeretetemnek hódoljak, magyarán egyek egy jó fagyit, vagy vegyek valami olyan sütit amit otthon lusta vagyok megsütni, vagy nem tudok megsütni, vagy nem akarok megsütni, vagy csak ennék valami finomat. Van még egy csomó dolog, amit leírhatnék, de most nem ez a lényeg.

Tehát, válogatós vagyok. És bár a szó "csodás", de nem vagyok "trendi", vagy sznob, nem is tudom, hogy melyik nem vagyok!?

Nem szeretem, ha valami olyannak kell örülnöm, ami nekem nem ízlett, nem tetszett, csalódás volt. És ha tetszik, ha nem ezt el is mondom. Elmondom, hogy hova, miért nem mennék moziba, hogy hova miért nem mennék cukrászdába, nyaralni, stb. De ez az én véleményem, nem tartom szentírásnak, és mivel pontosan tudom magamról, hogy az "igényszintem" néha magasabb, vagy, "másabb", mint az átlagé, próbálom mindig (megpróbálom, bár ez néha nem sikerül) úgy előadni, hogy magamat tartsam inkább hibásnak, hiszen amiről véleményt mondok, pláne a blogon, írásban, azt lehet, hogy többen olvassák, sokkal kifinomultabb ízléssel, illetve sokkal másabb ízléssel rendelkezve, mint ami nekem van, tehát nem, nem őket szólom le, ez a saját véleményem és pont.

Mivel kellően sokat írtam bevezetésnek, akkor jöjjön, amiről valójában írnék.


Egy csomó helyen olvastam, hogy van Vácon egy "cukrászda", ami olyan, hogy azt bizony az embernek látnia kell. Nah, akkor ha ennyi jót olvastam, akkor muszáj leszek megnézni azt! Azért írtam a cukrászdát idézőjelbe, mert nem cukrászdának hívják, hanem desszert szalonnak. Tehát, amiről most írnék, az a váci Desszert Szalon.

Megérkeztünk. Nyári meleg, a bejárat előtt napernyős székek. Tömeg, hely sehol. Hu, akkor ez jó lehet tényleg, ha ennyien vannak. Belépve az ajtón egy piciny térbe érkezünk, ahol balra rögtön a fagyispult, utána a hűtő, amiben a szebbnél szebb sütemények kapnak helyet. A fal tényleg gyönyörű pisztáciazöld.

Áttekintve a kínálatot, némi habozás után kértünk fagyit kehelybe, egy sütit tányérba, és egy Csík somlói desszertet, illetve (végre!!!) itt találkoztam életemben először igazi Macaronnal, tehát ebből is kértünk 6 db-ot. Biztos, ami biztos, hiszen még soha nem ettem, lehet, hogy nem is szeretem. Három féle színben volt, mindháromból két-két darab került a csomagba.

A desszertek darabja kb 500,- Ft körüli összeg, egy gombóc fagyi 160,- Ft, de nem figyeltük az árakat, mert nem ez volt a lényeg, hanem , hogy annyi pozitív vélemény után végre mi is részesei legyünk a csodának. Mert kb így jellemezhető a legtöbb helyen olvasott vélemény a helyről.

Kint még mindig nincs hely, leültünk bent, mert a csöppnyi térben három falhoz tolt asztal, mellette két-két székkel kapott helyet.
A következőként elhelyezve: szék-asztal-székszék-asztal-székszék-asztal-szék.
Hát, nem mondom, hogy kényelmes így leülni, a melletted ülővel, aki a másik asztalnál ül, összeér a hátatok, de sok jó ember, mint tudjuk... Viszont télen, hogy működnek??? Mert az utcán jelenleg is kb 20-25 ember ült, a kihelyezett asztaloknál és székeknél? Télen ők hol foglalnak helyet?

Mindegy, leülünk és jöjjön a csoda!

Hát az elmaradt. Ízetlen a somlói, a fagyi pisztáciájának csak a színe pisztácia, az íze, hát... A zöldalma túl édes. A málnába bele sem kóstoltam, mert nem szeretem, de aki ette, azt mondta, hogy khmmm, az sem volt jó.
Írtam már róla, hogy a Balaton mellett nem találtunk egy normális cukrászdát. Sorban dobáljuk ki a fagyijainkat, mert rosszabbnál rosszabb "kalandjaink" vannak ilyen téren... Ha ez a fagyi tölcsérben lett volna kikérve, és séta közben lett volna fogyasztva... hát ment volna a szemétbe.

Az én süteményem kókuszos-mandulás, de a nevét nem tudom. Imádom a kókuszt és imádom a mandulát. Eddig azt hittem, hogy együtt a kettőt is. Ezek szerint, nem. Kb három villányi "piszkálás" után ott hagytam. Ok, velünk van a baj, kérjünk még valamit. Volt valami a szalon oldalán a Diamond névre hallgat. Nem is értem, hogy hogy választhattuk ezt. Én már akkor tudtam, hogy nem kérek belőle, amikor megláttam hogy menta van benne. Nem szeretem a mentát, sem édességben, sem ételben, maximum fogkrémben. Később kiderült, bíztak benne, hogy olyan After eight kategória lesz...

Nem olyan volt. Halkan elhangzott, hogy olyan, mintha spenót íze lenne...
Megkóstoltam, még a csokis résznek is mentolos íze volt, igaz, halványan, de én éreztem.

Nagyon kellemetlen, és részemről tényleg nekem ciki, de így hagytunk ott mindent, ahogy a képen van. Tényleg kimondottan rosszul éreztem magam tőle. Nem, nem a pénzért, amit feleslegesen dobtunk ki, hanem mert amíg ott voltunk, mindvégig hosszú tömött sor állt. Fagyiért jöttek dobozzal, tehát nem első esetben fagyiznak ott, hiszen már haza is visznek, úgy, mint ahogy mi vinnék, mondjuk a Vári Cukrászdából.


Először azt hittük, hogy mint mi, mindenki csak egyszer jön. De nem. A kinti részen láthatóan helyi lakosok ültek, tehát, visszajáró vendégek. Jöttek bringával, babakocsival, mopeddel. Mi meg jöttünk kb 50 km-t pestről és biztos, hogy nem megyünk többet.

Vártunk, hogy egy olyan pillanatban távozzunk, amikor viszonylag kevesen látják, hogy szinte mindent a tányéron hagytunk.

Komolyan mondom, hogy én borzasztóan kellemetlenül éltem meg a dolgot. Meg is kaptam, hogy na, akkor a tanulság, hogy nem megyünk olyan helyre többet, amiért a neten ennyire el vannak ájulva...

Pedig biztos vagyok benne, hogy a szalon másoknak tetszik, ízlik, bejön. De akkor mi a hiba nálunk? Mert mi sem zabáljuk nagykanállal az ételízesítőt, viszonylag ritkán eszünk ízfokozós ételeket, tehát nem vagyunk hozzászokva a műízekhez. Mégis ízetlenek voltak számunkra ezek az édességek, illetve, némelyik ízetlen, némelyik pedig túl édes. Tehát, egyik sem ízlett...

Illetve, talán egy. A Macaron. Már hónapok óta készülök rá. Várom, mint a messiást, mert annyit olvastam már róla, mindenki úgy el van tőle ájulva, és nekem is annyira tetszett, hogy milyen iszonyat jól néz ki, hogy ilyen színes, és egyáltalán...
Rengeteg blogon láttam, hogy milyen extra nehéz elkészíteni, hogy ezt bizony csak a nagyok tudják, és hűha, meg te jóóóóóóóóó ég, meg egyáltalán.

Nah, ez ízlett. De! Hát, hogy miért van ez a nagy elájulás tőle, arra nem jöttem rá. Úgy fogalmaznék, hogy mandulás habcsók. Persze, színes. Persze "fodros" az alja, és tényleg milyen kis helyes...

De szerintem az én nagymamám teasüteményei sokkal finomabbak.

Ez a Macaron mitől ilyen hűha? Most tényleg? Felvert tojásfehérje, megszínezve valamivel, amitől ilyen iszonyat jópofa színe lesz, kettő közé valami krém, és összeragasztva... Jah, a tojásfehérjébe mandulaliszt forgatva, ami kb a mandula azon állapota lehet, mikor marcipánnak kezdi gyúrni az ember.

Most komolyan. Hol jön ez az én kókuszcsókomhoz, aminek az alját jóféle csokoládéba mártom??
Jó, ne vegyük az enyémet, vegyük bárkiét. Hogy mi ez a tömegimádat a Macaron felé, nem értem, de tény: finom, bár szerintem egy elég egyszerre (jelen esetben akkora volt, mint egy magyar 100 Ft-os). Mert nagyon édes, és tömény. Pont mint a habcsók. Pont, mint egy bármilyen tojásfehérjéből és főleg cukorból álló valami.

De legalább ezt is megértük, végre megkóstoltam, és bár tényleg nekem kellemetlen, nem álltam be az elájulok sorába. Mondhatnám azt is, pipa. Ez is megvolt. Elég is volt.


Megkérnék mindenkit, látogassatok el a szalonba, és meséljétek el, hogy velünk van a baj, az ízlésünkkel, vagy .....

51 megjegyzés:

Wise Lady írta...

A macaron résszel egyetértek. Franciául sjobban hangzik, mint magyarul. Sznobizmus. Fincsi lehet a sok ételfesték is:D
A többit nem tudom, nem voltam még ott.

Lilla írta...

lehet hogy át kéne egyszer nekem is ruccannom vácra megvizsgálni ezt a helyet...

jót szórakoztam miközben olvastam a soraidat :-)

amúgy van szerintem egy elég erős a 'király új ruhája' jelenség az ilyen agyonhájpolt dolgok körül. senki sem mondja azt hogy szar, ha mindneki azt mondja hogy jó, mert az ciki, biztos nincs igaza, és ő érzi/tudja/látja rosszul, hiszen a király nem lehet meztelen...

a menta szerintem is ehetetlen, ezzel végképp nem vagy egyedül. csak kiköpős dolgokba való - fogkrém, rágó.

Palócprovence írta...

Szepyke, már az ókorban megmondták: "De gustibus non est disputandum", tehát nem vitatkozni jöttem. :)
Szerintem a váci Desszertszalon klasszisokkal jobb, mint a legtöbb cukrászda, pontosabban most nem is tudnék említeni konkurenciát. Fagylaltban szerintem is elég gyengék, de Magyarországon még nem ettem olyan fagylaltot, ami igazán ízlett volna. Viszont a dobos desszertjük és általában a csokis desszertjeik finomak - nekem.:))

Hogy Neked (Nektek) nem ízlett, hát istenem, ez benne van a pakliban. De ne sajnáld, Vác szép kisváros, megér egy kirándulást...

FatMo írta...

Mi tegnap voltunk. Négyen. Mind a négyen tökéletesen elégedettek voltunk. Minden falat süteményből érződik, hogy jó alapanyagokból készül. A Dobos tényleg klasszis, a Citrus borzongatóan jó. Kóstoltam még a Cseresznyés kertet is. Nagyon finom. A macaroon tényleg nem egy nagy szám, dehát azt Párizsban (vagy Londonban) kell enni. Tuti visszajáró vendég leszek. Javaslom esetleg próbáld ki a Zazzit Solymáron (http://www.zazzi.hu/)! Lehet, hogy az tetszik majd. Én még nem voltam, de sokan dicsérik.

Névtelen írta...

A macaronról írt beszámolód alapján kiderűlt hogy fogalmad sincs a készítéséről, eredetéről, jobb helyeken egyébként természetes anyagokkal színezik /pl. eperpor/. Ha jót akarsz enni javaslom látogass el az Augusztba vagy a Lukácsba néhány hét múlva, most még a meleg miatt nem készítik. A DSZ-ban általunk vásárolt fagyik és sütemények közül egyedül a macaron okozott csalódást /szerintem fagyasztott/. Lehet kritizálni, de hogy semmi sem ízlett, mindenben találtál kivetni valót azt azért túlzásnak vélem. Nem a Te ízvilágod, de attól még jó, akinek pedig ízlik az nem feltétlenül sznob. Üdv Anikó

Névtelen írta...

Valóban a Zazziban is jó a macaron és különleges ízekben is készítik.
Üdv Anikó

szepyke írta...

Wise Lady, a macaront tényleg így látom már. Sznobizmus, valamiért, ami feleslegesen bonyolult. Minek valamiért ez a nagy hűhó? Most komolyan? Mondjuk a molekuláris gasztronómiát is csöppet baromságnak érzem. De lehet, hogy ebből a szempontból is velem van a baj...

szepyke írta...

Lilla, kérlek, sőt könyörgöm! Hátha máshogy látod majd, mint én.
A sütik csodaszépek, tényleg.
És érdekes például a somlói, mint Csík somlói tálalva, de ízetlen, csupahab. Pedig nagyon ritkán hagyok ott somlóit, de ebből egy villányi elég volt.

A mentánál tényleg így érzem, vagy rágó, vagy semmi. Még cukorba se, sőt torokfájás elleni szopogatós izébe se.

szepyke írta...

Palócprovence, nincs gond, ezért is írtam, ez az én véleményem.

Én rögtön tudok említeni jobb cukrászdát süteményben, a Budapesten, illetve a budán lévő Daubnert. Nah, ott a sütemények mindentvivők. Nekem a fagyija túl édes, fagyiban én Vári Cukrászda párti vagyok, de süteményben, parfétortában egyértelműen számomra a próbáltak közül a Daubner nyert.

Dobost nem ettem, extrábbat akartam, lehet, hogy ez volt a baj. A mentolosban a csoki egész jó lett volna, de csak a csoki része.

És Vác tényleg gyönyörű, és legalább kompoztam is!:D Nagyon bátor tett volt fel és lehajtani a kompról! :DD

Lekvároskukta írta...

Én is írtam a Desszert Szalonról még februárban.

http://lekvaroskukta.blogspot.com/search/label/desszert%20szalon

Nekünk bejött, nagyon is. Akkor fagyi nem volt, így nem is próbáltuk. Fagyi vonalon folytatva, szerintem(!!!) a Vári verhetetlen. Viszont süti fronton iszonyat gyenge, próbáltuk.

szepyke írta...

FatMo, a Macaronnal kapcsolatban, feleslegesnek érzem megkóstolni mondjuk Londonban, mert ízre szerintem kb ugyanaz lehet mindenhol. Nekem eddig azért tetszett, mert gyönyörű színes, és eddig olyan elérhetetlennek látszott...
Amiket írtál, egyiket sem ettem. Lehet, hogy egyszerűen nem a számomra megfelelőbe "nyúltam" bele. Örülök, hogy nektek ízlett, ezért is írtam, rengetegen voltak, gondolom, Ti is ezt tapasztaltátok.
A Zazit megnézem majd, most egyenlőre egy ideig elég volt a kisérletezgetéssel, mert a nyáron elég sok helyet meglátogattunk, mégis maradtunk az eredetieknél...
Köszönöm, hogy leírtad a véleményed!

szepyke írta...

Anikó! Nem én voltam egyedül. Nem nekem nem ízlett semmi, hanem egyikönknek sem.

Egyébként, a fogalmam sincs, hogy mi az a macaron, kicsit erős, mert jó pár blogon láttam már a készítését lépésről-lépésre, a származását tekintve is azt gondolom, hogy kb képben vagyok. Egyébként, csak azért mert valami francia, vagy olasz, csak azért nem szoktam elájulni. Lehet, hogy a DSZ-ben fagyasztott a macaron, mégis max az volt számomra ehető. Viszont abból is csak egy db. És nem ott, hanem már otthon, órákkal később.
Nem azt írtam, hogy az sznob, aki odajár. Azt írtam, hogy csak azért, mert valamiért sokan rajonganak, azért, ha tetszik, ha nem nem fogok beállni a sorba a rajongók közé, ha nekem nem jön be.
És, persze, mondhatod azt, hogy velem van a hiba, hogy nem ízlett semmi, de mint írtam az előbb, nem egyedül voltam. Tehát, nem csak velem.

Egy kérdésem lenne, ha jó sütit, vagy ha jó macaront akarok enni, akkor menjek az Augusztba, vagy a Lukácsba?

szepyke írta...

Lekvárosbukta, látod, így szép az élet. Nekem meg inkább sütiben is a Vári, mint a Desszert Szalon. Bár, sütiben, már írtam, hogy egyértelműen a Daubner.
Viszont fagyiban egyértelműen a Vári, ez tény.
És megint leírom, hogy NÁLAM!!!

Borsó írta...

Én Nyírbátorban a Csekő cukiban ettem kiemelkedően finom fagylaltot és süteményt. Mindig friss, mindig új, mindig más, házias ízekkel, s nem utolsó sorban olcsó. Mindenkinek szívesen ajánlom! Eddig még senki sem panaszkodott, hogy csalódott volna.

szepyke írta...

Borsó, az olcsó, az mit jelent? Egy gombóc fagyi mennyibe kerül?

trinity írta...

Szepyke,
én az árhoz szólnék hozzá....

Szombathelyen szintén 160 Ft egy gombóc fagyi, a legátlagabb, legkommerszebb .... Magyarul vacak-de odáig jutottunk, hogy már nincs nálunk egy jó cukrászda...
Volt egy régi, tradicionálisan családi cuki, amit míg az "öregek" vittek, addig első osztályú volt. Most erősen közepes. Már csak 1 évben egyszer megyünk , mondván hátha valami csoda történt, de nem....A "semmikülönös" tortaszeletért fizetünk( pontosan nem tudom), de jóval 300 felett, lehet, hogy 400 is van...És kommersz ennyiért...

Szóval én azért tennék még egy próbát, ha közelebb lenne, nekem bejön pl. a menta is...

Tudod, ízlések és pofonok..
De azért nem kell, hogy rosszul érezd magad. Neked nem jött be-ennyi. Nem vagyunk egyformák. Én meg látatlanban nem tudok véleményt formálni...

szepyke írta...

Trinity, semmi gond, ezért is írtam, nekem, nekünk nem jött be.

A 160,- Ft/gombóc a fagyiért horror drága volt, ahhoz képest, hogy milyen rossz volt. És nekem a sütemény is drága, mert nem ízlett.

Ha Budapesten, Budán jártok, próbáljátok ki a Daubnert. Az süteményben verhetetlen szerintem.
Szerintem!

FatMo írta...

Hát állítólag egy francia cukrászda - a Ladurée (http://www.laduree.fr/index_en.htm) - készíti a legjobb macaroont a világon. Nekik Franciaországban, Londonban és Tokióban vannak üzleteik. Eddig még nem próbáltam, soha nem volt rá időm, de legközelebb tuti beiktatom.

Ági, aki főz írta...

Hát, van ilyen. Sajnálom, hogy ennyire rosszul érezted magad. Még nem kóstoltam őket, talán itt az ideje, bár van egy olyan érzésem, hogy találnék olyat, ami ízlene, mert én már csak ilyen vagyok. ;-)

A macaron körüli felhajtást én se értem...

cerise írta...

Szia Szepyke! Régóta lelkes olvasód vagyok, gratulálok a blogodhoz.
Pont múlt héten olvastam egy cikket a Desszertszalonról, ami mai bejegyzésedhez nagyon hasonló eredménnyel zárult. Nem állhattam, h. veled is megosszam:
http://www.life-style.hu/megmondjuk/20090824_legjobb_magyar_cukraszda.aspx

Üdv:

Cerise

Andi/cuki írta...

Az tuti,hogy a Vári cukrászdádat,meg a Daubnert kpróbálom,ha arra járok..Fagyit én is csak Márián ettem finom főzöttet
Nekem az nagyon bejött. Mondjuk én a habcsókot nem szeretem,nekem nagyon édes,szerintem ez a macaron se ízlne.
Hát én hiszek Neked,jól belenyúltál,az biztos.Vagy rossz napja volt a cukrásznak.De azért akivel voltál,ugye kárpótoltad a felesleges körért?:-))

trinity írta...

Na látod, Szepy,
akkor más is járt már így...

A macaroon: én is végigolvastam, mikor, ha jól emlészem Chili&Vanilia küzdött vele. Bevallom, elhatároztam,ez az a süti, ami nekem ennyi munkát nem ér. Jó, lehet hogy megkóstolnám-de a készítése rém bonyolult. A habcsókot én sem nagyon szeretem...

160 ft-os fagyi??-akkor mi egy horror drága város vagyunk? Lehet, már más viszonylatban is mondták, a fene egye meg....

szepyke írta...

FatMo, a közeljövőben megyek Londonba, ha szépen megkérsz, csak a Te kedvedért kényszerből megkóstolom az ottani macaront!
Remélem érzed a hangsúlyt, és nem sértelek meg!:))

szepyke írta...

Ági, az a baj, hogy én annyira úgy mentem, hogy ez maga lesz a csoda, és komolyan mondom, úgy izgultam miatta.
Szerintem, kekec vagyok ugyan, de igazából azért annyira nem, és tényleg ugymond nagyon akartam szeretni ezt a helyet. Nem véletlenül vettünk még egy sütit, amikor az első kör nem jött be.
Menj el, és kóstold meg, és írd meg. Kiváncsi vagyok rá!

szepyke írta...

Cerise! Jaj, de örülök Neked! És köszönöm, kedves vagy!

Elolvastam, amit küldtél. Akkor mégsem vagyok, vagyunk egyedül ezzel. Nagyon szépen köszönöm, amit írtál.

Gyere máskor, is és írjál máskor is! :)) Köszönöm!

szepyke írta...

Andi, hát, persze! Megnézhették, hogy milyen riadt képet vágok, amikor ráhajtok a váci révre. Remegve hajtottam fel rá, az ember, aki szedte a pénzt, félig rám is kiabált, hogy LASSSSSSAN! Majd szörnyet haltam... Elég komolyan nézhettem ki...:))) Ez elég volt szerintem nekik!:D

szepyke írta...

Trinity, a Váriban 180,- Ft egy gombóc, de valahogy soha nem sajnáltam rá, mert (nekem) ez ízlik a legjobban. Nem a hely tetszik, csak a fagyija, az bizony nagyon!

És nem mindegy, egyébként, hogy hány dekás egy gombóc, mert lehet, hogy valahol 100,- Ft egy gombóc, de lehet, hogy fele akkora, mint máshol. Ezzel is ügyesen trükköznek a cukrászdák!

Piszke írta...

Szeretném megvédeni a macaront. Nem sznobizmus. Mem bonyolult.(legalábbis a french meringue-hoz nem kell hőfokmérő) Nem kell bele ételszínezék. És csak teljesen tiszta alapanyagok vannak benne: tojásfehérje, porcukor, mandula(liszt) (vagyis nagyon simára darált mandula, van aki megszárítja külön egy kicsit előtte, hogy veszítsen a nedvességtartalmából)A krém pedig ganache. Tejszín és étcsoki. Ez mondjuk az alap. Hogy a desszertszalonban (vagy másutt) hogy készítik, illetve miből, azt nem tudom és megítélni se tudom, mert nem kóstoltam.

Egyébként meg feleslegesen hasonlítanám a macaron-t nagymamám réteséhez például, ami hihetetlen finom, rettentő munkás és bonyolult. Olyat soha nem fogok tudni csinálni.

A világ pedig attól tarka és sokszínű, hogy meghagyjuk tarkának és sokszínűnek .
Aki akar beletenni ételfestéket, tegyen.
Aki nem, ne tegyen.
Aki felfújtat(suoffle)csinál, vagy csokoládéhabot (csokimousse) vagy macaron-t (ami NEM színezett habcsók) az nem feltétlenül sznob. De nem is veled vitatkozom, mert Palócprovance-nak az ízlésről teljesen igaza van, hanem azokkal, akik a kíváncsiságot, kísérletezőkedvet, más kultúrára való rácsodálkozást, egy érdekes étel elkészítését, mint kihívás kezelését, sznobériának gondolják.

Unknown írta...

Jaj, annyira jó, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel. Mihályi sütik nekem is csak gyönyörűek, nem finomak. Vácon sem, Centrálban sem. Viszont a Zazzie tényleg csúcs, Vári tényleg csúcs és Ladurée macaront Genfben szoktam enni, imádom!!!! A bergamottost legutóbb már ki kellett csavarni a kezemből, nem bírtam abbahagyni....

KryaSpirit írta...

Szepyke, én pont azt szeretem benned, hogy szembe mész a tömeggel, ha a meggyőződésed úgy diktálja. Szerintem ez nagy erény, és nem kell rosszul érezned magad emiatt. Aki odavan azért a cukrászdáért az egyen ott, te meg maradj a Várinál. A sütiárakon dobtam egy hátast. 1 szelet sütemény 4-500 Ft. Durva! Még jó, hogy nagy ritkán tévedek be ilyen helyekre. És én még azt hittem a biosütik a drágák.....

szepyke írta...

Piszke, nem bántom én a macaront, mert ízlett, csak a tömeghisztit nem értem, ami körülötte van. Mert szerintem nem érdemel akkora felhajtást, mint ami szerintem legalábbis feleslegesen van körülötte. Nekem is tetszik, hogy szép színes, bár, némelyik színnél azért elgondolkodtam, hogy mivel színezték???

Szívesen rácsodálkozom más nemzetek ételére, ha az nekem is tetszik, de csak azért, mert "elvárás", azért nem fogok. A macaronnal semmi bajom, ízlett, ez volt az egyedüli, ami ízlett.

szepyke írta...

Sára, szerintem nem vagy, és nem vagyunk egyedül, mint azt Cerise is írta, mások is jártak így.

A zazzit tényleg meg fogom nézni, ahogy tehetem. És örülök, hogy a Várit szereted! :)

És a Mihályi sütik gyönyörűek, ez tényleg így van. Ennyi

szepyke írta...

Benzsi!:)))

az 500,- Ft, a Mihályiban egy darab desszert ára. Láttam, amikor elvitelre kérték, nagyon helyes kis papírdobozba csomagolták. Olyanok, mint egy kis torta. Ez tényleg így van. Nem is a külsővel van a gond...

Írjál még ilyet! Tetszett!:DDD

Daisy írta...

Vác mellett lakom. A macaron nekem is csalódás volt, a tápióka puding viszont finom volt.Alig édes, de nem ízetlen. A gyümölcsfagylalt gyümölcsből van, valószínűleg nem tejalapú, de ennek ilyennek kell lenni.Régen is így csinálták.Én ezeket szeretem. A gyerek kori ízeket találtam meg benne. Sajnos valóban kevés jó fagyi van a városban, de vagy ez a jó, vagy Vác deákvári részén az Oázis fagyizó. Csak ez, bent a városban nem jó.Az egy másik.
Jó fagylalt van még Nagymaroson is, igazi kézműves fagylalt.Nagyon finom. Nincs messze Váctól, érdemes megnézni. Erről én írtam egy bejegyzést a saját oldalamon.

Piszke írta...

A macaron most egyszerűen divatsüti, ha jól rémlik kb. 10 éves üstökösszerű pályafutása van. Talán azért mert nagyon jól néz ki a sok vicces színes kerek sütemény, ez persze nem mindig helyettesíti az ízt...De feltételezem, nem vennék tonnaszámra (és jó drágán) ha egyszerűen csak pocsék lenne egytől-egyig.Egyébként ha ételszínezéket tesznek bele ( de lehet természeteset is: pl szárított gyümölcspor, vagy instant kávé vagy sáfrány, vagy pisztáciával csinálják és akkor halványzöld pl.) akkor valami iszonyat keveset szabad csak, mert felborítja a habot, és akkor a macaronnak annyi...Alaktalan, repedezett kukatöltelék lesz belőle.

Névtelen írta...

Piszke teljesen igazad van. Ez kb olyan mintha a franciák fikáznák a mi Dobos tortánkat, mert az csak egy "csokoládékrémes torta", semmi különleges. Egyébként a macaron nagymama által sütött teasüteménnyel való összehasonlítása olyan mintha a paprikáskrumplit hasonlítanád össze a minestrone levessel.
Szia.

szepyke írta...

Piszke, az a baj, hogy én meg sajnos feltételezem, hogy sikk venni, és enni, csinálni.
Szerintem mint sok dologgal, ezzel is így van.

De mint mondtam, nekem az, amit ettem, ízlett, bár lehet, hogy az nem is olyan volt, mint aminek lennie kellene, mert valaki írta, hogy nem volt vele megelégedve.
Sajnos elég kevesen vannak azok, akik ott vehetik, ahol biztos, hogy úgy készül, olyan, mint amilyennek lennie kell. Most akkor honnan tudjam, hogy milyennek kell lennie, mert már az sem elég, ha egy neves cukrászdában eszem...

szepyke írta...

Kedves Névtelen! Jól gondolom, hogy a dobostortás hasonlat kicsit sántít, ugyanis, majd amikor a dobostorta körül lesz ilyen hisztéria, és végül valaki azt mondja róla, ugyan már, csak csokikrém, meg karamell... nah, majd akkor mondhatjuk ugyanezt.

Jah, és nem összehasonlítottam a nagymamám teasüteményével, hanem azt mondtam, hogy az jobb. Mert én a macaronból max 1-2 db-ot tudnék megenni, míg az általános "magyar" teasüteményből szerintem kicsivel/sokkal többet.

Tehát, nem hasonlítottam, mert nincs értelme. Hülye dolog, de szerintem például a szaloncukor is olyasmi, ami körül lehetne némi tömeghiszti, mert milyen sokoldalú, és milyen remekül variálható, ahány konyha, lakás, annyi papír, íz, stb. Mégis csak simán a fára akasztjuk, vagy a fa alá tesszük egy tálba.

Ha Te rajongasz a macaronért, tedd. De ha kérhetnélek, máskor írd alá a neved. Mert nálam ez mindig a minimum szint volt. Köszönöm!

szepyke írta...

Daisy, igazából én csak erre a cukrászdára voltam kiváncsi.
Lehet, hogy rossz desszerteket választottam, de nem hinném, hogy mindegyikünk rosszul választott volna, mert mindenki evett mindenki desszertjéből, és csúnyán ott is maradt minden. Tényleg nagyon sajnálom a magam részéről.

Borsó írta...

A Csekő cukiban 150 ft egy gombóc fagyi. Finom, főzött, krémes...:) A sütik ára 120 és 280 között alakul, s méretes szeletek. Igaz, hogy nem olyan extra kreációk, mint Vácon, de isteniek...Általában 25-30 féle süti van+ a sósak. Fagyi is legalább 20 féle. Elég ritkán járok mostanában Nyírbátor felé, de Nyíregyházán is nyitottak egyet.

Életem legjobb csoki- és epertortáját azonban Prágában ettem. Olyat azóta sehol....:)

szepyke írta...

Egyébként, ezt is akartam írni, csak aztán kimaradt. Hogy érdekes, hogy a desszertek látványa annyira elragadja az embert, hogy csak miután eljöttünk, akkor "fogalmaztam " meg magamnak, hogy, ha bemegyek egy cukrászdába, és ott csak ennyi féle sütemény van, ki is jövök. Itt ezt nem tettem, mert értékeltem, hogy milyen extra minden.

Piszke írta...

Ha EZ a macaron ott a Desszert Szalonnban rosssz volt, vagy legalábbis semmi különleges, az oké. Igazából is szepykének írtam a macaronról amit írtam. Az első macaronom például ízben (is)igen gyenge lett, de tudni akartam, hogy mi lehet az oka, hogy annyian rá vannak kattanva. Mostmár tudom, a második sütés (24 db) féróra alatt eltűnt. Ígyhát azt kívánom mindenkinek folytassa a tökéletes macaron keresését.:DD vagy a tökéletes kapros-túrós lepényét vagy a tökéletes stollenét vagy a tökéletes.. bármit. Aki nem kíváncsi, hamar megöregszik...
És ha esetleg nem találja pl. a macaron-t (és VALÓBAN aránytalanul drágán mérik mindenütt) akkor esetleg próbálja ki otthon. Vagy ne... semmi nem kötelező - hála az égnek.

Ancsika írta...

Na, Szepykém, megint jól "megmozgattad" a népet!
Tényleg nagyon jó, hogy nem vagyunk egyformák!! :))
Ízlések és pofonok! Imádlak azért, hogy kiállsz a véleményed és az igazad mellett. Ne változz meg soha - bár ezt felesleges is mondanom :))

szepyke írta...

Piszke, nekem az ízlett. Tény, hogy édes volt, de nem túlzottan. Mandula íze volt és azt szeretem. Tehát nem volt vele bajom.
Majd megkóstolom máshol is, hogy legyen összehasonlítási alapom.

szepyke írta...

Mian, hát igen...
Nem én lennék.
:))))

És tényleg jó, hogy nem vagyunk egyformák, ez így van. Unalmas is lenne a világ!

A megváltozásról... már késő. Már rögzült minden jó és rossz bennem!:D

Névtelen írta...

Miért kell, hogy mindenkinek minden bejöjjön? Nekem az egyik süti tetszett, a másik nem, de az bejött a többieknek. A kulcsszó szerintem az ízlés.
Lehet, hogy csak a saját véleményedet írtad le, de elég lehúzósan.

Ági

szepyke írta...

Ági, sajnálom. Szerintem leírtam, nem is egyszer, és előre elnézést is kértem, hogy le fogom írni a SAJÁT véleményemet.

Ha ismernél, tudnád, hogy sokkal, sokkal lehúzosabban is meg tudnám írni. De nem tettem.

Sőt, leírtam, hogy rengetegen voltak, hogy fogyott a süti, fagyi ezerrel, leírtam, hogy biztos, hogy velünk van a baj. Hol is van itt "az elég lehúzos"-ság?? Nem értem. Szerintem ennél tapintatosabban nem fogalmazhattam volna, max akkor, ha nem is írok semmit.

Caori / Eszti írta...

Hmm... hát itt még én sem jártam, de valószínűleg nem is fogok.
Ahova viszont BIZTOS, hogy el fogok menni - megint - az bizony a nagymarosi Vanilla kézműves fagyizó.

Itt olvashattok róla:
http://www.pestiest.hu/cikk/48695/nagymarosi_vanilla_kezmuves_fagyizo

Nincs sok fagyi, csak úgy kb 10 féle, amiből az egyik, mindig valami különlegesség.
Ami kihagyhatatlan, az a vanília fagyi... isteni. Eszünk egyet jövetbe, egy másikat menetbe, kár hogy haza nem lehet vinni...

U.i.: Egy Visegrádi kirándulással egybekötve igazán jó napi program. (palota vagy fellegvár, esetleg bobpálya, majd komppal át Nagymarosra, ahol ugye lehet fagyizni, meg séta a kálváriára illetve a Dunaparton. Estefelé aztán vissza hajóval a Batthyány térig.)

szepyke írta...

Caori, ez a Vanilla, a Vanílla cukrászdák egyik tagja? Ha igen, én a Budapesten találhatóktól nem vagyok elájulva...

Névtelen írta...

[url=http://mypaydayloansonehour.com/#bszepsegtar.blogspot.com]payday loans[/url] - payday loans , http://mypaydayloansonehour.com/#sszepsegtar.blogspot.com payday loans

Névtelen írta...

[url=http://paydayloansusa1h.com/#1128]payday loans[/url] - payday loans , http://paydayloansusa1h.com/#11669 payday loans

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...