2009. október 9., péntek

Majdnem bolognai, angol árakkal...


Árak: Fontban, Ft-ban

Árfolyamnak 310,- Ft-ot vettem, ami messze magasabb, mint a mai MNB árfolyam!

Bazsalikom cserepes: 1,19 368,90
Paradicsom konzerv: 0,99 306,90
Organikus oregano: 0,75 232,50
Heinz ketchup: 2,00 620,00
Hagyma (3 db-os csomag): 1,00 310,00
Majoranna: 0,76 235,60
Fokhagyma (3 db-os csomag): 0,89 275,90
Nyers spagetti (fél kiló): 1,30 403,00
Sertés darálthús 40 dkg: 2,00 620,00
Marha darálthús 40 dkg: 0,97 300,70

Azaz, összesen: 11,85 Font 3.673,50 Magyar Forint

Azt, ugyebár mondanom sem kell, hogy a legtöbbje nem került teljes elhasználásra, a fűszerek, a ketchup, a spagettiből jutott későbbre is.

Már ott, a polcok között megállapítottam, hogy némelyik ár, messze a miénk alatt van...
És akkor azt, hogy mi az angol átlagkeresetnél mennyivel keresünk kevesebbet, azt már nem is részletezem...

Felháborítónak tartom, hogy nálunk ilyen magasak az árak. Nem tudom, hogy ki és milyen árréssel dolgozik, de meghökkentő, hogy hozzánk minden sokkal, sokkal drágábban jut el. Múltkoriban szembesültem vele, hogy a hazai sajt drágább, mint a lengyel. Nem is kevéssel!

Nyújtott sajthoz akartam Eidamit venni. A magyar kilója 2900,- Ft körül volt, a lengyelé 1900,- körül volt. Azért 1000,- Ft különbség, úgy, hogy a lengyelnek még ide is kell "utaznia" hozzánk, szerintem felháborító. Mi a baj nálunk???

Nah, megint húzom magam, úgyhogy, abba is hagytam, mutatom a képeket!


Hozzávalók:
  • 40-40 dkg marha és sertés darálthús vegyesen
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0,5 literes sűrített paradicsom, vagy hámozott paradicsom konzerv
  • 2-3 evőkanál ketchup
  • 2-3 evőkanál olaj
  • oregano
  • bors
  • majoranna
  • bazsalikom
  • spagetti tészta
  • 1-2 gerezd fokhagyma

A hagymát megpucolom, megmosom, felkockázom. Egy arra alkalmas edényben melegítem, majd jöhet rá a felkockázott hagyma. A hagymát üvegesre párolom, jöhet rá a hús, amit fehéredésig pirítok, többször átkeverve.

Ha a hús átpirult, ráöntöm a paradicsomot, sózom, borsozom, mehetnek rá a fűszerek (majoranna, oregano), a friss bazsalikomot egy kicsivel később dobom rá.

Fedő alatt párolom, majd jöhet rá a tépkedett bazsalikom levele, természetesen megmosva. Apríthatjuk is, én nem tettem, szeretem, ha nagy darabban van az ételben, úgyis belefő az íze.


Ha elkészült, kifőzzük hozzá a tésztát és tálaljuk. Erről sajnos már nem készült kép...


Pocsékul élem ám meg, hogy ott jóval olcsóbban vásárolhattam meg mindent... Leírom, bár már leírtam egy párszor, a fűszerek természetesen organikusak, ez rajta is van a csomagolásokon... A húsokon jelölik, hogy melyik a hazai, angol termék. Darálthúsból vehetünk zsírosabb és soványabb változatot is. Minden van a polcon készen darálva, kimérve, és általában akció van mindenre. Gyönyörű csomagolásban, nem tocsog a vértől, nem folyik, nem barna.
A tészta zacskója felnyitás után visszazárható, és a hűtőben tárolva még egy hétig használható. Ez nyers tészta, nem szárított. Ilyen van itthon???

22 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Itthon nincs verseny, Londonban meg van. A londoni kereskedők azt akarják, hogy bemenjél az Ő boltjukba, ott vásároljál, legyél elégedett, gyere vissza, meséld el az ismerőseidnek, hogy "Te, Joe, a két utcával lejjebb lévő X boltba menjünk, mert ott szebb/jobb az áru, mint az Y boltban". A bolt tulaja tudja, hogy a vevőkből él, meg akarja őket tartani. Itthon az van, hogy X, Y meg Z bolt összebeszél, jó magasan tartják az árakat, szar a minőség, mert egyrészt "parasztnak jó lesz az is", másrészt meg úgysincs más. Szakadjunk el Pesttől: lemész egy kistelepülésre, amihez a legközelebbi város (= van nagyobb bolt) 50 km, ott a kisboltos úgy lopja ki a szemét az embernek, ahogy nem szégyelli. Hiperben 200 forintos felvágott 600 forintért meg hasonlók. És megteheti, mert nincs más. (Persze biztosan van kivétel is)
Az árrés engem is érdekelne. Magyarázza már el a Tesco/Auchan/Spar/akarmi, mert mind ilyen, hogy a 10ft/kg áron megvett szilvából hogyan lesz 199ft/kg (akciósan), mire a polcra kerül...
De felhúztam magam, megyek dagasztani :D

alchri írta...

Kb. 2 év múlva Németországból vissza szeretnénk Magyarországra települni, méghozzá a Balatonhoz. Ott már most sokkal drágább minden mint nálunk. Rettegek elöre.....

Csibe írta...

Fájdítod a szívünket rendesen...brühhhüüühü

egycsipet írta...

Jajj.
Nálunk a "sarki közértek" mellett van 1 db Penny és 1 db -csak szuper- Tesco. Előbbiben elég sokszor leakciózzák a Bucklert (rendszerint ezt iszom vagyis innám én), amit ilyenkor nem lehet kapni. Ez vidék, itt a "paraszt" pálinkát iszik meg nagyfröccsöt, alkoholmentes sört véletlenül sem. Érdekes módon viszont mindig elfogy. Aztán feltűnik, hogy az a kisközért, ahol eddig nem volt alk.mentes sör, most feltöltötte az árukészletét Bucklerrel. Meg a másik is. És a harmadik is. És nem 109, hanem minimum 159, de valószínűbb, hogy 189. :((

Süti Bazár írta...

Jól látom, hogy 40 dkg marhahús 1 font?? Azaz 1 kiló kb. 750 Ft?
Ez hihetetlen!!! Éppen ma láttam a hentesemnél akcióban!! 1600-ért kilóját! Döbbenet... És állítólag agrárország vagyunk... :O

Nóra írta...

Én mostanában azon akadtam ki, hogy miért olcsóbb és mégis sokkal jobb minőségűek az öblítő- és mosószerek a szomszédos Ausztriában. Van egy kis üzlet a közelben, akik kijárnak és onnan hozzák ezeket a termékeket és 1100 Ftért adják (és van rajta hasznuk) azt a pers.l gél mosószert, amit itthon 1700-1900 között kapok meg bárhol. Ja, és ennek egész más illata van mint az itthoninak.

andrea írta...

gyönyörű-gyönyörű az a hús!

Andi/cuki írta...

Van itt egy kis Coop,ahol szeretnék vásárolni, de valamiért mindig kiakadok.Ma az eladó megkérdezte,hogy ugyan már hol látok én Rákóczit.
Mikor megmutattam,nem győzött szabadkozni.Hihetetlen,hogy mennyire kevés az olyan eladó,aki még tudja,hogy ő van vevőért s nem fordítva. Bocsi,hogy nem a pofátlanul magas árakról írtam..

trinity írta...

Elsőre engem is a marhahús ára döbbentett meg....

Másrészt: ha hiszitek, ha nem, az Ausztriában vásárolt pl. Persil másképpen mos ( jóval hatékonyabban) mint amit itthon csomagolnak..Saját tapasztalat...Hogy is van ez???

szepyke írta...

Mandy, én valamikor a nyáron futottam bele egy olyanba, hogy meghírdettek valami bizbaszt nagyon, nagyon jutányos áron a Lidl-ben, vagy az Aldiban, és bele volt írva a hírdetésbe, hogy összesen van 11 darab. Mire kinyitottak, már nem volt egy sem... Nah, erről ennyit. Minek hülyitik a népet 11 darabbal???? Minek? Hát, mi vagyunk mi, hogy mindent meg lehet velünk csinálni?????

Jah, a parasztnak jó lesz az is, majd a hétfői dr Oetker posztban jön... Nem kommentálom, nagyon dühös lettem az egészre. Kb ez a szlogen, amit írtál.:(

szepyke írta...

Alchri, hát bátor vagy. Én már kezdem magam hülyének nézni magam, hogy mit küzdök itt???

Van a világnak sokkal szebb, élhetőbb része. És az a baj, hogy ezt én mondom, aki eddig ilyet a szájára nem vett volna...

szepyke írta...

Csibe, vagy nyitogatom a szemünket. És ezek a jéghegy csúcsa, én x napig csak hápogtam, tátogtam...

erős ildikó írta...

Én elég sok dolgot vettem/veszek Nagy-Britanniából (persze nem élelmiszert), mert sokszor megdöbbentően olcsók a mi árainkhoz képest, még akkor is, ha ki kell fizetnem a postaköltséget.
Nagy kár, hogy itt sokkal többet kell kiadni ezekért a dolgokért.

szepyke írta...

Egy csipet, nah, ez is... Én reggelente egy helyen állok meg az ebédhez venni valamit. Ez egy olcsó kis bolt volt, néhány igazi kincset árulva, meglepő, de itt kaptam például tejport, amit máshol nem. Most meg hogy jól odaszokott a nép, egyre drágulnak, észrevehetően drágulnak.

szepyke írta...

Yasmine, persze, agrárország vagyunk, de a minőségi cuccot kiviszik külföldre, nekünk marad a szemét.
És lehet, hogy akciós volt a marha, és azért volt ilyen olcsó, de mint írtam, szinte mindig akciós minden. És nem olyan trükkel, hogy felviszik az árat, aztán áthúzzák, és visszaviszik az eredeti összegre, hanem egyet veszel, a másikat féláron kapod, vagy kettőt veszel, hármat kapsz, stb.

szepyke írta...

Nóra, olcsóbb és jobb minőségüek, hát, igen.
Londonban olyan mosószerrel mostunk, ami egy kis zacskóban van, folyékony, benne van már az öblitő is, magában is olyan illata van, hogy beájultam tőle, nem kell mellé öblítő, és bőven nem egy vagyon. Általában minden olyan áron van, mint itthon, csak ők, mondjuk akár a tízszeresét is kereshetik a mi munkabérünknek, ha a Mo-i 100ezer ft-os bért vesszük átlagnak, náluk meg a 3000 fontot, ami viszont magas fizetés, de a minimálbér is ha jól tudom, 700 font náluk, ami 210ezer, de ezt majd valaki megerősíti, mert erre nem emlékszem teljesen.
Sokkal, sokkal, sokkal jobban élnek.

És, hogy mi miért jobb minőségű külföldön??? Mert itthon megy a mindeni gyorsan meggazdagodik, a mosópor, tiszta púder, ha valaki a kádba engedteti a vízet, nem a lefolyóba, az láthatja, hogy púder marad a kád alján belőle, ami nem más, mint állomány növelés, de nem mos, csak súlyban növeli a mosóport...

szepyke írta...

Andrea, igen, gyönyörű! És olcsó.

szepyke írta...

Andi, én még mindig kész vagyok, hogy nálunk a gumikesztyű csak elvétve van bárki kezén, aki hússal foglalkozik, pedig a higiéniás szokásaikról csak reménykedek, hogy egyáltalán van, és tudják, hogy mi az, hogy kézmosás..
Komolyan mondom, hogy legszívesebben nádpálcával húznék rá annak a kezére, aki húshoz, bármihez nyúl kesztyű nélkül. Lehet, hogy be is fogom vezetni.

szepyke írta...

Trinity, érdemes egyszer megnézni a magyar mosóport, hogy mi marad utána, amit írtam már, púder...
Ami nem most, csak belerakódik a ruhába, elszürkítve azt...

Jól átvágnak mindenhol minket.

szepyke írta...

Napmátka, azért az nem vicces, ha ott adsz fel egy csomagot, akkor jóval olcsóbban teszed azt, mintha ugyanezt innen indítanád???

Süti Bazár írta...

Nem arra gondoltam, hogy akciós, hanem az én hentesemnél az 1600 Ft-os marhahús volt akciós. Képzeld mi lenne, ha teljesárú lenne...

Van egy pék ismerősöm, azt mondja, hogy silány szlovák búzából sütnek, mert a jó minőségű magyar búza megy külföldre... Szomorú...

szepyke írta...

Yasmine, értettem, hogy hogy írtad, csak ezek szerint én fogalmaztam rosszul. Szóval, ez az ár lehet, hogy akciós ár, és lehet, hogy máskor drágább. De nem hiszem egyébként. Sajnos, nem hiszem, szerintem mindig enny, vagy kb ennyi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...