2009. július 7., kedd

Hummusz - csicseriborsókrém



Hummusz, azaz csicseriborsókrém.
Gondolkodtam, hogy hova soroljam, mert főételnek, szerintem kevés, előételnek akár sok is lehet, de maradjunk az előételnél.

50 dkg csicseriborsóval számolok, általában ilyen kiszerelésben lehet kapni. Az enyém nem konzerv, valahogy nekem kicsit gusztustalannak hat, a konzerv, vagy az üveges verzió, ezért zacskóban veszem.

Hozzávalók:

tálalásnál:
  • pirospaprika
  • római kömény
  • olívaolaj
  • petrezselyem
  • bors

A száraz csicseriborsót legalább egy nappal a készítése előtt vízbe áztatom. Bő vízbe, mert dagad, felszívja a vizet. Másnap átmosom, és friss vízben teszem fel főni. Minimum egy órával számoljunk, mert nehezen adja magát...
Ha megfőtt szűrjük le, de ne dobjuk ki a főzővízét. (Vegyünk ki belőle egy pár szem egész csicseriborsót a tálaláshoz!) Botmixerrel törjük át, közben adagoljuk hozzá a főzővizet, a fokhagymát, a sót, borsot, olajat, és a Tahinit. (Figyelem, nagyon tömény, ezért először krumplinyomón törjük át, és csak utána essünk neki botmixerrel!)

Akkor jó, amikor krémesnek ítéljük, fedjük be és tegyük a hűtőbe tálalásig.

Tálalni egy nagy lapos tányérban célszerű, amin körkörösen elsimítjuk, és a közepében kis mélyedést csinálunk, ahova olívaolajat öntünk. Szórjuk meg pirospaprikával, római köménnyel, és frissen aprított petrezselyemmel, lángon átpirított, füstös pitával tálaljuk.





A képen az 50 dkg csicseriborsó felhasználásával készült Hummusz kb harmada látható, tehát ez ez az adag, egy tisztességes baráti társaságnak is elég!





9 megjegyzés:

Limara írta...

Hmmm, nagyon szeretem és most nagyon jól is esne! Küldesz nekem? :))

szepyke írta...

Hát, persze! Olyan mennyiséget csináltam, hogy ha gyalog elindulna, akkor is odaérne, mert nem kopna el útközben! Küldöm, most légpostán, nyitva az ablakod? (Jah, hülye kérdés, 35 fokos kánikulában, gondolom, hogy nyitva van! :DDD)

Wise Lady írta...

Ez jó, meg fogom csinálni!

Vesta írta...

A VKF!-re is jó lett volna ;)

szepyke írta...

Wise Lady, a fokhagymából mehet bele több is!

Vesta, nincs benne semmi friss idényzöldség...
Arra mást "kell" csinálnom.:D

szazala írta...

Szepyke ne várd a tormát,ki sem mozdultam itthonról!(mondtad,hogy ne fáradjak,de nem lett volna fáradtság,ha van időm)
Említettem volt,hogy renoválás előtt állunk,sajnos nagyobb a baj,mint gondoltuk!Még jó,hogy nem tűntünk el a süllyesztőben,annyira alááztunk a fürdőszobában.(ha egy üzlet beindul :( )Rossz belegondolni,hogy mennyi pénzt fizetünk a csatornadíjra,aztán meg nem is nagyon használtuk......
Szóval a torma nem megy,de gratula a zöldséghámozóhoz!

trinity írta...

Szepyke,
nyert-süllyedt: a konzerv nekem sem jött be, olyan "nyálas"...Én is szárítottat áztattam, abból készítettem.
A konzervet csak egyszer próbáltam-többet nem is szándékozom!

szepyke írta...

Szazala, majd legközelebb megcsinálom. Szerintem jövőre úgy fogok időzíteni, hogy torma legyen addigra, amire cseresznye...
És sok erőt, én tavaly csináltam végig a fürdőszoba projektet....

szepyke írta...

Trinity, ugye, hogy milyen gusztustalan? Mintha romlott lenne...
Brrr...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...