2009. július 8., szerda

Top 10 növény - nálam... Szép kis feladat...



Palócprovencetől érkezett a kérdés, mi a 10 kedvenc növényem?

Nehéz kérdés... Átgondoltam és összeállítottam az én 10-es listámat. A felsorolásban a pontok csak a képek feltöltési sorrendjét jelentik, nem a fontosságukat.


1. Tv paprika.

Egy jó vajaskenyér nélkülözhetetlen kísérője. Már többször írtam, hogy az "epenélküliségem" miatt a fogyasztása kisebb gyötrelemmel jár, mégis hetente többször eszem belőle. Amikor a szervezetem jelezte, hogy gondja van vele, azt gondoltam, hogy "le tudok állni a fogyasztásáról", aztán kiderült, hogy nem. Imádom!

2. Sárgarépa.

Nyersen, főve, sülve, bárhogy. Süteményben, levesben, bárhogyan, kivéve répalé formájában.

3. Őszibarack.

Igen, egy gyümölcs a listán! Pedig nem szeretem a gyümölcsöt. De az őszibarack valami olyan mesés valami... Az illata, a színpompája. A rengeteg fajtája. Én a legjobban az ökölnyi darabokat szeretem, aminek napsárga a húsa, és piros és narancssárga, lehúzható a héja, mert a héját nem tudom megenni. Egyszerűen viszolygok tőle, de gyümölcsként csodálom, úgy, ahogy van!

4. Orgona.

A gyerekkorom jut róla mindig eszembe. A nagymamáméknál hátul a kertben volt egy dupla virágú fehér orgonafa és egy mélylila bokor. Hetekig nyíltak a bokrok. Az illatát imádom, egy időben nem vettem más fajta bútorápolót, csak egy P-vel kezdődő és ronto-val végződő típust, mert olyan mesés orgonaillat maradt a lakásban utána, hogy az valami csoda volt. Mondjuk, portaszításban semmit nem ért, de az illata!


5. Hagyma, hagymák.

Bármelyik, akármennyi, ha lehet sok legyen. A lila, a vörös, a medve, az új, a nyers, a főtt, a sült, a fok, a metélő. Mindegy. Hagyma nélkül nem élet az élet. Az ételek elengedhetetlen tartozéka. Imádom. Imádom, imádom, imádom. Ha lehetne mindenhez hagymát ennék. Csak olyan kellemetlen mindig elmagyarázni mindenkinek, hogy bocs, ne gyere közelebb, hagymát ettem, mindenkit meg nem etethetek folyamatosan hagymával. Még mindig emlékszem, amikor még otthon, hétvégén reggelire anyu felkarikázott szerintem egy kilónyi lilahagymát, megsózta, az jól kiengedte a levét és az egész család aznap nem ment emberek közé...





6. Nefelejcs.

A nagymamám kedvence, ezért szeretem én is. Egyszerű és gyönyörű. A színe, az önállóan szinte semmitmondó, de csokorban gyönyörű, pompázatos kis virágaival. És a neve... Nefelejcs.


7. Levendula.

Egy pár éve ismerkedtünk meg én és a levendula. Még régen, gyerekkoromban úgy emlékszem utáltam, mert "öregasszonyszagot" árasztott. Aztán egy kozmetikai cégnél megjelent egy textilspray, aminek levendula illata volt. Akkortájt elég rosszul aludtam, akkor volt beteg a kutyám, illetve, akkoriban hagyott itt minket. Szóval, rosszul aludtam és ez a spray volt az, amivel befújtam a párnámat és már amikor dőltem el, aludtam. Úgy megszerettem az illatát, hogy szerintem az egész készletet felvásároltam. Most is van még kb 6 db! Azóta imádom a levendulát. Már lóg a lakásban a tükör felett egy csokorral, van belőle illóolajam, szokott lenni belőle tusfürdőm, és volt belőle füstölöm, de ilyen formában nem jött be, ezért maradtam a Darshannál. Szeretem a levendulát. A látványát, az illatát, az érzést, amit kelt bennem. Nem tudom, hogy hogy keltheti azt a megnyugtató, üres, észlelhetetlen nyugalmat, amit kelt, de belőlem ezt hozza ki. Csodálatos növény.


8. Borostyán.

Pont ebben a formában szeretem, ahogy a képen is szerepel. Szeretem, ahogy felfut a házak falára, egy kerítést beborítva elterül az utcaképben, szeretem a csokrok zöldjéből kivillanva, egy indán, lugason lógva, befutva, beterítve azt. Ha a Zuramat megkérdeznék, hogy milyen házat szeretnék, azt mondána, hogy amin borostyán van. (Bár az a szó, hogy borostyán nem biztos, hogy az eszébe jutna, mert neki minden növény egyforma, minden virág vagy margaréta, vagy rózsa...) (Megjegyezné még, hogy valami jó romosat, mert inkább a régi típusú házakat szeretem, ha lehet vastagon borítva borostyánnal, bármilyen kúszó növénnyel. Mondjuk ezért kicsit hülyének is néz, mert szerinte amin borostyán van, az már csak régi és romos lehet, de nekem tényleg azok tetszenek.)

9. Rózsa.

Az egyik legszebb virág, ha nem a legszebb. Régen a sárgát szerettem, mostanában azt a fajtát, aminek a nevét nem tudom, de kb ilyen, mint a képeken. Majdnem fehér, de kicsit rózsaszín és kicsit zöld is egyben. Valami pazar, hogy milyen szép tud lenni. Az illata, a virága, a konok szúrossága. Van szebb virág egy egy méteres rózsaszálnál, aminek a feje kb 10 cm-es és önmagában betölt egy szobát a szépségével? Szerintem nincs. Vagy most nem jut eszembe.



10. A fenyő.

Nem magyarázom. Nekem a fenyő, a karácsony. Imádom a karácsonyt. Ha lehet, hónapokig élnék a feldíszített lakásban. A karácsony fényei, illatai, érzései. A mese maga. Az advent időszaka, az ajándékok készítése, csomagolása, az átadása, az átvétele, a csomagbontás, az öröm, és a nyugalom. December 24-én este, hazafelé anyuéktól nézem a kocsiból a várost. Minden nyugodt, csendes, a lakásokban égnek a fények, az ablakok meleget árasztanak. A lépcsőházban egész nap töltöttkáposzta illat terjeng, és a lakásokból felváltva hallatszik a Mennyből az angyal. Béke van és nyugalom. Egy napra. Szeretem ezt a nyugalmat. Nem tudom, hogy mondtam e már magamról, hogy nagy "bőgőgép" vagyok... Tavaly ment egy "reklám" az egyik rádióban, ahol gyerekek kérhettek a "Slágerangyaltól". Olyan gyerekek, akik úgy gondolták, hogy szüleiknek ajándékoznának valami olyat, amiből nincs, vagy kevés adatik meg nekik. Volt egy gyerekhang, aki felolvasta a kívánságát. Többször leadták ezt a felvételt naponta, de 17 óra körül szinte minden nap a hírek után is lejátszották. Ültem a kocsiban, a dugóban, útban hazafelé és bőgtem. Ahányszor meghallottam a reklámot, annyiszor. Mert karácsonykor nem lenne szabad senkinek nélkülöznie, sőt soha nem lenne szabad. Soha. Főleg nem gyerekeknek, és főleg nem annyira, hogy Ők kérjenek a szüleiknek. Nem lenne szabad.



10+1. A hortenzia.

Nem tudom kihagyni, de nem fért bele a 10-es listámba. Soha nem volt "élő" hortenziám, mert nem tudom kiültetni, megvenni meg sajnálom, mert a lakásban halálra van ítélve. Csodálom a színeit, hogy élőben gyönyörű, szárítva csodaszép.


Nem szakítom meg a listát, de nem küldöm tovább senkinek.

Kérek három jelentkezőt, aki megírná a saját listáját. Nem szeretném úgy elküldeni, hogy valaki többször megkapja, valaki egyszer sem, mert mindenki úgy gondolja, neki biztosan küldi majd valaki. Illetve nem szeretném olyannak sem továbbítani, akinek púp a hátára egy ilyen kérdés.

Amikor elkezdtem írni ezt a blogot, akkoriban is ment egy körkérdés, vagy valami hasonló. Úgy vágytam rá, hogy én is megkapjam, bár szinte még két poszton sem voltam túl. Ezért most azt kérem, hogy ha valaki szeretné összegyűjteni és megosztani velünk, hogy mi a 10 legkedvesebb növénye, az írja meg, és beleveszem a szövegbe, mintha én kértem volna erre Őt! Köszönöm! :D

Palócprovencenek pedig a lehetőséget. Nem is gondoltam, hogy össze tudok "szedni" 10 növényt, sőt még lettek volna, de már a +1-el is megszegtam a szabályt...



Khmmm! Szerintem, szeretném, ha mandy tarragon, nagyon szeretném, ha megosztaná velem, velünk, hogy mi a 10 kedvenc növénye! :D

A képek forrása: Internet

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Én szeretném :)

szepyke írta...

Akkor beleírlak!:DD

mandy tarragon írta...

Készen van, bár az elgépelésekért majd csak holnap reggel vállalok felelősséget :)

szepyke írta...

Megyek olvasni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...