2009. július 19., vasárnap

A "nagy" fagylaltkészítős összefoglaló - mások örömére

Tehát, túl vagyok x próbálkozáson. Születtek jobb és még jobb fagyik. Ízre egyikkel sem volt gond, esetleg az állag, vagy a krémesség volt ami nem olyan lett, mint amilyenre akartam volna...

Nem az "észt" akarom osztani, mintha maga lennék a fagylaltkészítők Istensége, csak leírom magamnak és esetleg másoknak, hogy milyen is egy gép segítségével fagylaltot készíteni.

Nekem egy Bosch gépem van, amihez megvettem a géphez való fagylaltgépet, ami nem más, mint egyfajta termosz. A mélyhűtőben kell tartani, így bármikor elő tudom venni és fagylaltot kavartatni vele. Két féle gép van, ez ami a mélyhűtőben várja a munkát, az áruk 5000 - kb 20.000-ig terjed, és az a fajta, ami egy gép és egy hűtő összeolvasztása, azaz a gép maga fagyaszt, ezek jóval húzósabb árról indulnak, kb 50.000-től, de inkább magasabb összegről. Nah, én maradtam az első variációnál, mert a második anyagilag is húzós, helyileg is húzós, ráadásul azért ennyi fagylaltot nem hiszem, hogy gyártani fogok...

Tehát, megvettem a gépet. Elmostam, és ment a mélyhűtőbe. És hűlt, és hűlt, és az első fagyit kb 30 percnyi kavargatás után még 8 órát a mélyhűtőbe kellett tennem, amíg kanalazhatóvá fagyott. Először azt hittem, hogy a gép a rossz, aztán szépen lassan, ahogy haladtam a többi fagyival, rájöttem a lényegre, ezek pontokba szedve a következők:

  1. A fagyi hozzávalóiba kell, hogy legyen valami krémes, hogy az állaga is krémes legyen. A teljesen folyékony hozzávalókból ez a fajta gép nem fog krémes fagyit gyártani. Magyarán: legyen benne vagy joghurt, vagy cukrozott tej, vagy mascarpone, vagy olvasztott csokoládé, vagy sűrű gyümölcspép, vagy, legyen az alapja a tojássárgás főzött krém. Tehát legyen valami, ami eleve sűrű.
  2. A hozzávalókat összekeverés után tegyük be egy negyed, vagy fél órára a mélyhűtőbe, hogy a lehető leghidegebb legyen, így a gépünk előbb fogja tudni kikeverni a fagyinkat.
  3. Mindig járó, azaz kavargató gépbe öntsük a fagylaltnak valót, mert tapasztalatból mondom, egy fél perc alatt befagyhat, és károsodhat a gép!!! Ha később adagolunk a fagylalthoz valamit, akkor a folyamatosan kavargató gépbe öntsük, vagy kanalazzuk azt, vagy amikor kész, akkor kavarjuk hozzá a plusz hozzávalót. (+ csoki, + gyümölcs stb, stb...)
  4. Ne gondoljuk, hogy mi is ki tudjuk így keverni a krémet, ehhez nem kell gép. De kell! Mert a kavargatás közben krémes lesz az állaga a fagyinak szánt összekevert hozzávalóknak, és nő a térfogata is. Nem tudom, hogy milyen, amikor összekeverjük, betesszük a mélyhűtőbe és időnként megkavarjuk, mert nem próbáltam úgy. Csak azt tudom, hogy az én gépembe beletöltök 5 deci összekevert valamit és kb 7 decinyit kapok. Persze, a térfogat növekedés a fagyással is jár, mégis azt gondolom, a gép nélkül nem ilyen lenne. De, ezt mint mondtam, nem próbáltam, hogy milyen kézzel x időnként megkeverni....
  5. Ha a fagylaltunkban van valamilyen zsírosabb összetevő, mint mondjuk olvasztott csokoládé, vagy mascarpone, akkor kevésbé fagy meg, így akár napok múlva is könnyen adagolható, közvetlenül a mélyhűtőből kivéve is!
  6. Alkohol és juharszirup, illetve méz hozzáadása is gátolhatja a fagyasztás gyorsaságát.
  7. Sokkal több alkoholt "elbír" a fagylalt, mint ahogy gondolnánk. Kifagyasztva nem érződik úgy az alkohol, de azért ezt ne vegyük készpénznek, kóstoljuk meg a fagyasztás előtti krémet!
  8. Ha készen van, töltsük valamilyen formába, amiből a teljes kifagyasztása után egy jól záródó edénybe pakolhatjuk, így később nem kell kanalazni, adagolni, csak kivenni azt a mennyiséget, amit akkor tálalni akarunk. Így elkerülhetjük, hogy ki kelljen olvasztani az egész fagylaltot, hogy két adagnyit kikanalazhassunk belőle.
  9. Ha formába fagyasztjuk, pálcikát is szúrhatunk bele, és bevonhatjuk csokoládéval, így pálcikás fagylaltot kapunk!
Hirtelen ennyi. Ahogy haladok a "rögös úton", szerintem frissíteni fogom a listát. Ha van valakinek egyéb hozzáfűzni valója, kérem, hogy írja meg!
Köszönöm!


9 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Köszi az összefoglalót. Sajnos nekem a Bosch gépem motorja elromlott és még nem sikerült elvinnem a szervízbe, így az idén nem készíek fagyikat...

szepyke írta...

Jaj! Bosch és elromlott a motorja? Jesszusom, ilyen van? Nekem valahogy ez a fajta a szuper túlélő... Hát, gyógyulást neki!:)

chilii írta...

Örülök, hogy már ilyen jól megy a fagyi készítés! :)

szepyke írta...

Csak azért, mert nincs "nagyképűszepy" smile...
Ha lenne, kitettem volna...
:DD

DebiGabi írta...

Köszönjük kedves "Fagylalt Mester" az összefoglalót:DDD
Tényleg nagyon jó összeállítás.

KryaSpirit írta...

Köszi az összefoglalót, erről nem is álmodtam, hogy ilyen részletes, mindenre kiterjedő írást kapok! Még arra az egyre lennék kíváncsi, hogy a gép minden típusú Bosch géphez csatlakoztatható e? Ha ezt is tudod, tiéd a korona és fele királyságom!:))

szepyke írta...

Ugye, hogy milyen kis ügyes vagyok?
:D

Mennyi gyötrelmes kicsit elrontott fagylalttól menekültök így meg...
:DDD

Benzsi, ezt írják róla:
Kiegészítő elem a Bosch MUM4..... robotgépekhez, azaz

Ezek a 4-essel kezdődő gépek:

MUM47A1 Konyhai robotgép
MUM46R1 Konyhai robotgép
MUM4655EU Konyhai robotgép fehér

Ezekhez mind jó.
Mit is kapok, koronát és fele királyságot??:DD

KryaSpirit írta...

Szuper vagy! Van esetleg olyan amit nem tudsz? Vagy aminek nem nézel azonnal utána, vagy nem próbálsz ki ha valaki tudni szeretné? Le a kalappal.....

szepyke írta...

Nem sok olyan van, de a múlkor feltettem a blogra, hogy nem lehet kapni a kedvenc kávémat, pedig csak rá kellett volna kerenem a neten...
Hát, ez van... Biztos a konyak teszi.:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...