2009. július 8., szerda

Gasztro mítosz lenne, vagy tényleg így van???




Már sokszor gondolkodtam főzés közben azon, hogy egy csomó olyan dolog van, amit bizony én nem úgy csinálok, ahogy az a "nagykönyvben" meg vagyon írva. És ehhez képest, teljesen ehető, fogyasztható dolgok kerülnek ki a konyhából. Akkor most ezek mítoszok lennének, csak próbálják elhitetni a kezdő konyhatündérrel, hogy a konyhaművészetnek vannak olyan szabályai is, melyek ugyan nincsenek leírva, mégis tudja mindenki, hogy így, meg így kell, és soha, ismétlem, SOHA! ne próbáld máshogy, mert akkor jön a nagy konyhatündér evő szörny, magával ragad, és nem enged többet a bénácska szakácsok közül...
Ilyeneken is szoktam gondolkodni, tényleg. Nem elég nekem a világbéke, meg a hasonlók, még ilyesmin is jár néha az agyam.
És akkor néhány, ami most eszembe jut, és amiről úgy gondolom, hülyeség.
  • Külön fakanalat használj a sós és édes dolgokhoz, a kettőt ne keverd soha!!! Hát, nekem két darab fakanalam van. Egy kisebb és egy nagyobb. Átszoktam a modernebb keverőkanalakra, ezért már nem veszek újat a fából faragottakból, mert már jobban értékelem a szilikonos kanalakat, amivel bármit kavarhatok, tésztát, krumplit, belenyúlhatok vele a forró tepsibe, és a nyers tésztába, és soha, de soha nem éreztem, hogy a pörkölt kavarása után, persze az elmosása után, ha tésztába nyúltam vele, hogy a tésztában érezni lehetett a sós, esetleg a paprikás ízt. Tehát, ez lehet, hogy érvényes volt régen, amikor minden fa volt, szerintem már nem igaz.
  • Soha ne használj egy edényt sós és édes ételekhez is. Legyen meg mindennek a saját edénye. Nem taglalnám, szerintem ez is hülyeség. Nekem van egy Tefal Ingenio készletem. Büszkén mondhatom szinte minden darabját a magaménak, és tudom, mert az évek igazolták, hogy remek választás volt. Kicsi helyen elfér, remekül variálható. Már akkor "beszereztem" (értsd: a születésnapom és karácsony elég közel helyezkednek el, ezért viszonylag sűrűn vonom össze őket ajándékkérési szempontból) még a kék készletet, és azóta szinte csak ezeket használom. Mind édes, mind sós ételekhez. A nagy wok-nak hívott darabjában szoktam levest főzni, de sült már benne torta, kalács, és készült már benne lekvár is. Ha ma mondjuk pörköltet csinálok benne, aztán elmosás után mondjuk egy piskótát sütök ki benne, akkor sem érzem, hogy bármilyen zavaró íz maradna a pörkölt után a piskótán érezhetően. Tehát, szerintem ez is megdőlt.
  • A húslevesről le kell szedni a főzés közben keletkező habot. Egy jó húsleves (marha) nálam kb 6-8 óráig fő. És nem kell a habot leszedni róla, mert elfő a folyamat végére. És még egy "trükk": ha a húst és a csontot (velőscsontra gondolok, mert a marhahúslevesben nálam mindig van minimum két darab...) a leves összeállítása előtt leforrázom, kevésbé, vagy egyáltalán nem képződik rajta hab. Érdemes kipróbálni. Tehát, ez is megdőlt...
  • A felvert tojásfehérjét lassú, óvatos mozdulatokkal kell az esetleges másik adag (lisztes) tésztához keverni, mert ha összetörik, nem lesz szép magas a piskótánk. Hülyeség. Ha a felvert tojásfehérjét ketté veszem, az első felével szépen kikeverem a lisztes tésztát, ami néha igen, igen emberpróbáló feladat, akkor a tojásfehérjehab másik részét egyszerűen, gyors, de laza mozdulatokkal hozzá lehet keverni a tésztához, mert felverésekor annyi levegőt juttatunk bele, hogy így is szépen fel fogja húzni a tésztát.
  • Hogyan vajazzuk ki a tepsit? Van aki szerint a vajat nem csak a tepsi aljára, de a széleire, és nagyon nagy figyelmet fordítva a sarkaira is, kell kivajazni. Van aki szerint, csak az alját vajazzuk a tepsinek, mert ha vajas a tepsi oldala, "visszacsúszik" róla a tészta. Hülyeség. Én nem vajazok tepsit elég régóta, mert szinte mindent szilikonlapon sütök, illetve, mivel a Tefal edényeimben sütöm általában az édes tésztákat is, azokat ki sem kenem, mert teflonos bevonatuk van. Tehát, ez megint megcáfolva. Biztos, hogy van olyan piskóta, ami valamilyen összetevője miatt egyedi elbírálásban részesül, de szerintem egy "átlag" piskóta esetében, ha jól fel van verve a tojáshab, ott csodaszép sütemények készülhetnek.

Hirtelen ennyi. Ha eszembe jut még valami, bővítem a listát, és ha valakinek van még ötlete, szívesen beleírom. Illetve, ha máshogy gondoljátok, azt is írjátok meg! :D

És valami, amiről úgy gondolom, hogy tényleg igaz:

Ha a tojásfehérjébe egy szinte kimutathatatlan adagnyi sárgája kerül, szinte felverhetetlenné válik a fehérje. Ez sajnos szerintem is így van. A fenébe is...

28 megjegyzés:

Konyhatündér írta...

Erről a fakanalas meg edényes dologról még nem is hallottam. (egyébként én fakanalat használok, de nem színeződik és nem lesz "íze" se, bármit is kutyulok vele.) Melyik az a remek szakácskönyv ami ahelyett hogy a főzésről írna ilyenekkel jön????

Jesszus. Ez nagyon gáz.

A főzéshez ösztönök, illatok, ízek és élmények, vágyak, fantázia és kreativitás kellenek. Meg az alapanyagok ismerete. A többi már jön magától.

A mítoszok csak összezavarnak :-)

szepyke írta...

Például Stahl Judit elmondta az egyik műsorában még az idők kezdete előtt, hogy neki külön kanala van az édesre és a sósra is, de hallottam már másoktól is tv-s műsorokban...

Nem kommentálnám, mert már leírtam, hogy baromság.

DebiGabi írta...

Nagyon jók!!!
Amióta elolvastam azon gondolkozom, mit lehetne még hozzáírni. De hirtelen nem jut eszembe semmi olyan jól összefoglaltad:o)
A fakanál érdekes dolog. Hallottam már én is róla. Nekem van vagy 8 fakanalam különböző formájú, fazonú, de amikor főzök amelyik éppen a kezembe kerül azzal kavargatok:)) Bár az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy én beteszem őket a mosogatógépbe is. Na az tisztárra, szagtalanra mossa:D

Konyhatündér írta...

Stahl-t alapból hanyagolom...Talán jogosan ezek szerint. :-)))

Wise Lady írta...

A fakanalat így ismerem: külön fakanalad legyen a hagymás dolgokhoz. Ebben talán van valami, de én nem így szoktam - még nem haltunk meg.
A tojássárgájás dolog a fehérjében - szóval szerintem ez nincs így, mert az egyik módszerem a piskótasütésre, hogy egyben verem habbá a tojást, persze cukorral.
Stahl nálam szóba se jön. Na meg azt is utálom, ha amerikaiul főzünk. Nem tudnak főzni szegények. Én nem voltam ott, de a lányom huzamosabban.

szepyke írta...

DebiGabi, fát ne tegyél a mosogatógépbe!
Jah, ezt is olvastam valahol...
Lehet, hogy ez is hülyeség?

Én kést se teszek, mert elmegy az éle. Állítólag. De nekem idővel mindegyik késemnek elmegy az éle... Most akkor ez hogy van? Pedig nálam kés nem megy a mosogatógépbe...

Wise Lady, a hagymát még érteném, de azt is csak a fánál. Egy műanyag dolog szerintem elmosható, és tényleg soha nem érzem másnak az izét semmiben.

DebiGabi írta...

Szepyke,
6 éves imádott mosogatógépem. Amióta megvan azóta belerakom a fakanalakat, bár a fa vágódeszkát nem szoktam...
Szerintem nincs semmi bajuk.
De ki tudja???
:-)
A késeket szerintem folyamatosan élezni kell, mert használod, attól meg elmegy az éle. Nem???

DebiGabi írta...

Viszont volna egy más irányú kérdésem feléd, mert Te olyan jól tudsz mindent:DDD
A Miner.hu miért nem jelennek meg az új bejegyzések pl. a Te új dolgaidat sem látom napok óta???

Wise Lady írta...

Fa vágódeszkát tényleg nem teszek a gépbe, mert megvetemedik, illetve a ragasztottak széthullanak (tapasztalat sajnos), de fakanalat igen. Semmi bajuk. Illetve, ha egy idő után tönkremennek, hát kicserélem.
Az igazi konyhakéseim nem rakom be, ha fanyelűek, de vannak fémnyelű konyhakéseim is (nem evésre, hanem alapanyag vágásra), na azokat simán beteszem. Időnként élezzük őket, de nem a géptől, hanem a vágástól, használattól megy el az éle. Persze ha lenne több tízezer forintos késem, lehet, nem raknám be. Kb. két hónapja láttam egy konyhakést - egyet! - kettőszázezer! forintért :D

Konyhatündér írta...

nekem van több 10e-Ft-os késem (na azért nem 200) és beleteszem a mosogatógépbe. Semmi baja. Élezni így is, úgy is kell, nem a forró víztől megy el az éle, hanem a használattól.

timus írta...

A kést elvileg azért nem ajánlják mosogatógépbe, mert rozsdásodhat, ilyet láttam is, mondjuk nem tudom, ilyenkor mi a helyzet a rozsdamentes acél cuccal... Valóban, ha megállt rajta egy pár csepp víz, és néhány órát úgy maradt, rozsdaszínű foltok lettek rajta, de! Le lehet törölni róla. :D Amúgy én is berakom a fakanalat, bár szerintem gyorsabban tönkremegy tőle, de kényelmes. A vágódeszkát sose, és egyetlen normális késem van, amit a spar pontgyűjtő akcióban szereztem (büszkeségem!), arra rá van írva, hogy lehet mosogatógépben is mosni, de nem teszem... őt nagyon szeretem :D.
Egyébként a fakanálnak van egy kis kajaszaga/íze tisztán is, de még sosem tapasztaltam, hogy ezt át tudta volna adni az ételnek (annyira jelentéktelen).
Nekem egyetlen ilyen dilim van: nem használok műanyag vágódeszkát, és külön deszkám van a nyers húsnak, hagymának, és gyümölcsnek.

Zsuzsi írta...

Nálam minden szóról szóra ugyanígy van, egyet kivéve: lekvárfőzéshez van külön fakanalam.
Régen ezer különféle edényem volt, most már csak a Tefal Ingenio-t használom, kb. 5 darabos, meg van egy nagy fazekam tésztafőzésre. Mióta költözéskor kiselejteztem az edényeket, rájöttem, hogy kevés edény elég, de az legyen jó minőségű.

Chef Viki írta...

Külön kanál sósnak és édesnek meg külön fazék, de jót röhögtem! Miért, tán a fém beszívja az ízeket? Most pl. fazékra gondoltam :-)

Én sütőpapíron sütök mindent, a jóisten áldja meg, aki kitalálta! Nem kell mosogatni :-)

Piskóta: a cukrot a tojássárgájával csak egy irányba szabad kavargatni, mert máskülönben csomós lesz :-D Ökörség :-)

A kés élét a puha kenyér és a hagyma veszi ki :-)

Nekem a névnapom és a karácsony esik igen-igen közel egymáshoz, konkrétan egy nap választja el :-) Rémálom a rokonoknak, mert két ajándék kell egyszerre :-D

szepyke írta...

Juhéj, szép kis mennyiség jött össze a hülyeségekből. Beleírjam őket, vagy elég, hogy mi tudjuk róluk, hogy hülyeségek? :DDDD

Milene írta...

:)
Ismét jól szórakoztam.

Azért néhány megjegyzés:
A kés meg az ő éle. Édesapám köszörűs (is). Mikor viszem haza élezni a késeket (aminek egy részét ő készítette) kapásból mondja, hogy melyik lett forró vízben mosva (mosogatógép), melyik nem lett rögtön megtörölve, illetve melyiket húztam át a késélezőn. Ilyenkor kapok a fejemre, hogy nem tudok vigyázni a késeimre...

A tojásfehérjét simán felverem kőkemény habbá, ha került bele sárgája is. Ezt a mítoszt cáfolom én is.

Fakanál: sokáig én is nevettem ezen. Aztán egy vaníliapudingnak érdekes hagymás íze lett. Azóta van külön fakanalam a krémeknek, pudingoknak. Van szilikon keverőm is, de jobban szeretem a fakanalakat. Bár nekem ezeket is édesapám gyártja:)

Csibe írta...

Nagyon tetszik a téma :) ...persze mondanom sem kell, teljesen egyetértek veled.
A késeket mossa a gép, eddig nem vettem észre, hogy gond lenne velük...lehet, hogy nem használom eleget?! :)
Az Ingenio-mat én is imádom, párom lepett meg vele...talán minden hátsó szándék nélkül :O

szepyke írta...

DebiGabi, nem tudom...most látom, hogy nem vagyok listázva. Rákérdezek náluk! Köszönöm, hogy szóltál!:D

szepyke írta...

DebiGabi! Tudnak róla, már dolgoznak rajta!
:D

Csibe neked is a kék van, vagy már valamelyik újabb?

Timus, én folyamatosan vásárolom a VILÁGSZENZÁCIÓÓÓÓÓÓ késeket, de egy hét után egyiknek sincs éle... Mondjuk, nem a tv-ből veszem, hanem szépen bemegyek egy késszaküzletbe és ott jól eladatok magamnak valami csúcsszuper vackot...

Zsuzsi, és azt szeretem még benne, hogy egy lábas helyén, egy lábas magasságában kb 6 dolgot tárolok. És ha úgy tartja a kedvem, zsupsz, megy a sütőbe, ezt szeretem benne a legjobban. Kalácsot sütök benne, meg piskótát, meg túrótortát. Az egyik legjobb vétel volt.

Viki, tényleg, ezt kihagytam... Egy irányba jó csak a piskótának, különben....
Komolyan, mennyi baromságot találnak ki, de tényleg!

Citromfű, akkor neked azért könnyű, egy "házi" késélezővel, meg egy fakanálkészítővel... Én a legtöbb fakanalamat a tűzhely mögé szoktam beejteni. Szerintem már kb 10 van mögötte...

Csibe írta...

A kék van nekem is ;) talán a dödöllés képemen az van a háttérben.

trinity írta...

Akkor én is csatlakozom:
egy csomó sütibe nem kell szétválasztani a tojást-nekem ez is szépen felverődik-egyben.....Persze, nem annyira, mint külön-de azért szép, levegős lesz.

Csak a lekvárhoz van külön fakanalam-az szent és sérthetetlen, hogy zsír ne érje, Ezzel kapcsolatban nincs más dilim....

A késeket én is berakom a mosogatógépbe. A fa dolgokról én úgy tudtam, nem a fának árt a gép-hanem épp fordítva-olyan anyag oldódik ki, ami a gépet teszi tönkre..Akkor ez most hülyeség???? Lehet....

Nekem nem Tefal, hanem Zepter készletem van-de én is univerzálisan használom, vagy 10 éve....

A sütik alá sütőpapírt teszek, az oldalát ált. vajazom, ha nem extra szupi a tepsi-egy olyan van, amit nem kell...

A szilikon sütőformákat is naponta áldom-szerintem nagyon jó találmány!!!Ma is egy olyan sütit gond nélkül fordítottam ki belőle, ami másból aligha lett volna kivakarható:))

Renata Kalman írta...

Jövök én is:
Nekem fakanalaim vannak, van leveshez külön és sütihez. Ahogy Zsannamanna mondja, a hagymaíz nem jól veszi ki magát a pudingban. Már jártam így.
Kések: vannak Zepter késeim, meg hagyományosak.
Egy jó köszörűs elkelne errefelé is, az ollókhoz is...
Fazekakból nem csinálok nagy dolgot, egyedül a befőzéshez van külön.
Tepsi kikenés: sütőpapírom van, vagy ahol nem ezt használok, ott kikenem.

Tojást nem használok, mosogatógépem nincs.

szepyke írta...

Látom, azért szépen el vagyunk látva tévhitekkel.
Trinity, nem tudom, hogy a fából mi ázna ki, de én már semmin nem vagyok, leszek meglepve...

Renata, akkor Te is a "hagymaszagúfakanalat" azért megerősítetted.
Akkor lehet, hogy mégis van értelme a mindenhez külön fakanál elvének...

Garffyka írta...

A cukrot és tojássárgát egyirányba keverni, azért, mert különben kicsapódik :O, de az se rossz, hogy csomós lesz, ahogy Chef Viki írta :)

Szerintem a külön fakalanas "szabály" még akkor született, mikor nem voltak műanyag-, szilikon- eszközök, se mosogatógép. Ha egy fakanállal huzamosabb ideig hagymás dolgot keverek és nem tudom rögtönazonnyomban elmosogatni, sem pedig hideg vízbe áztatni, akkor megtart egy pici hagymaillatot, de csak a következő mosogatásig.

Nem szabály, de én speciel nem szeretem, mikor vki a fakanalat is megfőzi, azaz benne hagyja az edényben, miközben fő a leves.

A minert éppen átalakítják, jubileumi renoválás :)

szepyke írta...

Jah, a fakanalat én is utálom, ha az ételben hagyják.

És azt sem szeretem, amikor látom, hogy folyamatosan belenyalnak a kajába. Brrr

timus írta...

Szepyke, ez tényleg szuper kés! Nem tudtam otthonhagyni, két hónapja kinn van velem, és még mindig éles (az élezőjét nem hoztam). Gyűjtögettem a matricákat, meg a családot is ráállítottam a témára, így lett Ő az enyém :D. Nem a reklám helye, de leírom, a márkája Zwilling, nagyon tuti kés. Mondjuk eredeti áron lehet, hogy nem vettem volna meg... :) Fakanál: nekem is van egy külön műanyag fakanalam édes dolgokhoz, de leggyakrabban megfeledkezem róla. A sütőpapír legjobb barátom, még sült csirke alá is használom! A piskóta valóban jó, ha a tojásokat nem választjuk szét, kivéve, ha a süti nagy attrakciója az extra levegős lukacsos tészta.
Szepyke, én már úgy vagyok vele, jobb ha nem tudom meg mi van a tűzhelyem mögött :D :D
Azt mondjátok meg nekem, aki főz húslevest, ti külön tálaljátok a húst, zöldséget, levet? Én csak a tésztát szoktam külön főzni, a leves így is eláll a hűtőben 2 napig simán. Vagy mi értelme van ennek?

szepyke írta...

Én a levest úgy tálalom, hogy a tészta, vagy a grízgaluska van külön, és a leves hússal, zöldségekkel, egyben. De nálunk finnyás a társaság, és a zöldségek, az csak sárgarépát és krumplit takar, semmi mást nem eszünk meg...

A levesről én is úgy tudom, hogy külön kellene tárolni, mert amiben hús van, az könnyebben romlik, ennek ellentmond, hogy én a tárkonyoslevest van, hogy egy hétig tárolom és semmi baja. Jó, mondjuk ilyen ritkán van. Húslevesből meg az én leveseim olyan "erősek", hogy van, hogy kocsonya van az edény alján...

Jah, és a kocsonya is kibirja nálam egy hétig... Mondjuk jó hidegben legyen, és én azt is kb 8 órát főzőm, és utána egy kanálnyit sem eszem belőle, mert utálom...

Renata Kalman írta...

Igen, echte hagymaíze volt egyszer valaminek, de csak azért mert én fa fakanalat használok. Valahogy nekem ez szimpi.
Persze cserélem időnként, a piacon veszem, de ezek minősége is rohamosan csökken. Régen még olyan jó kis suhintós fakanalakat árultak, ma mondjuk nem igen félnének tőle a férjek, ha az asszony kardoskodna vele.
Apropó: a fiam úgy tekint a fakanalas fiókra, mint egy egész fegyver arzenálra. De Ő midnenben kardot lát, a botokban, a keverőkanálban, talán egy ksatriya-harcos inkarnálódott benne.

Ja és én sem hagyom a kajával együtt főni.

És elírtam nem Zepter kés, Amway-es :))
(nem mintha nagyon számítana)

szepyke írta...

Nagymamámnak is volt akkora fakanala, hogy szerintem nálam egyik lábasba se férne bele, kavarni meg pláne nem lehetne...

És mostanában biztos nem fakanállal verik a rossz férjeket, mert olyan kis vékonykák ezek a mostani fakanalak... :DDDD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...