2009. július 17., péntek

Megérkezett a sárgabarack - Sárgabaracklekvár


Megérkezett tegnap este 9 körül a 10 kiló sárgabarackom. Már várták az elmosott, kifőzött üvegek és tetők, a cukor és én.

Egy nagyobb lábasba vizet forraltam, a barackokat szépen sorban beledobáltam. Egyszerre kb 2 kilónyi barack fért el benne. Egy pár percnyi forralás után kivettem, és áttettem egy másik edénybe, a forró vízbe pedig ment a következő adag barack.
A forróvizet megjárt barackokat késsel és villával megpucoltam, eltávolítottam a magot, (a magot és a héjdarabokat egy szűrőbe dobáltam, ami alatt egy mélyebb tál volt) és abba az edénybe rétegeztem, amelyikben később a lekvárt főztem. Ahogy készen voltam egy réteggel, ment rá egy kevés cukor. Ezt addig folytattam, amíg az edénybe még fért barack, kb 7 kilónyi volt ez az adag. A barack annyira édes, érett volt, hogy összesen 1 kiló kristálycukrot tettem hozzá, azaz kilónként kb 15 dekát. A tele edényt a gázra tettem, majd felforraltam, de forrás után maximum 5 percet rotyogtattam. (Biztos sokan láttak már olyan baracklekvárt, ami majdnem barna, köze nincs a szép narancssárga színhez. Ez a barnaság pont azért van, mert órákig főzték, így a benne lévő cukor karamellizálódott, és bebarnította a lekvárt. Ezért nem szabad sokáig főzni!) Az öt perc letelte után kimosott, kifőzött üvegekbe mértem a lekvárt, befőző fóliát tettem az üvegek tetejére és rácsavartam a szintén elmosott, kifőzött tetőket. Fejreállítottam az üvegeket, majd negyed óra múlva mentek a szárazdunsztba.

Hozzávalók tehát:
  • 7 kg sárgabarack
  • 1 kg cukor

Ezen lekvárok is karácsonyra készülnek, egy pár üveg marad saját használatra. A barackot 180,- Ft-ért vettem, a kristálycukor ára kb 200,- Ft volt. Kb 1500,- Ft-ból 8 db 3 dl-es lekvárom lett.

A barackok annyira édesek voltak, hogy nem kellett bele több cukor. A pucolás során keletkezett héj és barackmag, illetve a barackok levéből felfogott baracklét leszűrtem, a héjat átpaszíroztam, így kaptam kb 2-3 liternyi baracklét, amiből ma vagy holnap fagylalt készül majd, illetve kinéz egy leves is...



Maradt egy kis barackom mára is, még nem döntöttem el, hogy lekvár, vagy sütemény legyen e belőle...


Nem tettem bele semmilyen sűrítőanyagot, mégis zselés állagú "leve" lett, pedig cukor sem sok került pluszban hozzá. Nagyon szép, érett, édes barackok voltak. Nem daraboltam össze őket, a lekvárban szinte egyben vannak a szétnyitott barackhúsok.

21 megjegyzés:

Wise Lady írta...

No ilyen spamet se láttam még! Képes volt kézzel bepötyögni (vagy vágólap) és beírni a szóellenőrzést! Mit gondol mi történik majd, rohanunk vásárolni hozzá? :DDD

A lekvár szuperul néz ki!

szepyke írta...

Én is meglepődtem. Azt hiszem, egy Rado-t fogok választani, de megírom neki, hogy az ingyenes reklámfelület ellenében, küldjön egyet ajándékba...
Persze, én választok, hogy melyiket.

Kitöröljem? :D

Chef Viki írta...

Szuper a lekvárod, hahó!

És milyen szépek ezek a mézes üvegek, tök jól néznek ki!

Várjuk a levest és a fagyit is :-)

szepyke írta...

Viki, egy nagykerben veszem őket, darabonként 120 ft körül. Saját használatra drágák lennének, de ajándékba muszáj valami szép üvegbe tenni a lekvárokat.

Névtelen írta...

Szepyke gyönyörűűűűűűűűűűűűű lett:). Én ma kompótot csináltam a barackból és kedden jön a lekvár főzés. A magot nem dobtad el ugye? Ha kiszárítod és feltöröd a magnak olyan íze lesz mint a manduláé, és a magas vérnyomást is rendezi. Sőt sütibe is teheted:). Nálam már száradnak:)

szepyke írta...

Fruzska, tényleg gyönyörű lett. És olyan édes, pedig szinte nem is kapott + cukrot.

A magot nem dobom ki, percipánt akarok csinálni belőle, de még majd kiderül, hogy lesz e annyi, hogy legyen értelme.
Egyébként kb mégegyszer ennyit kell rendelnem, mert ez kevés lett. És a következő az őszibarack lesz, amiől befőtt lesz.

KryaSpirit írta...

Hát minden elismerésem, hogy ebben a melegben képes voltál lekvárt főzni. Ráadásul nekem új információ, hogy mitől barnul meg az egyik lekvár és mitől szép sárga a másik. Azt hittem amelyik szép sárga az tartósítva van. De jó, hogy mégsem. Barna nádcukorral lehet lekvár főzni? Vagy mézzel?

szepyke írta...

Benzsi, nem tudom, hogy nádcukorral lehet e, illetve, azt sem, hogy mézzel lehet e. Én mondjuk nem szereteme mézet, úgyhogy ez nálam szóba sem jöhet, maximum mézeskalácsnál.

szepyke írta...

Ja, és a barackhoz soha nem teszek tartosítószert. Soha. És cukrot is éppen csak valamennyit.

Csibe írta...

Gyönyörűűűűű!!!!

trinity írta...

Tényleg gyönyörű lett!! Örülni fog, aki kapja!!!

Makka írta...

Nagyon szép lett! Én sem állhatom, ha egy lekvár, pláne ha egy dzsem megbarnult.

szepyke írta...

Makka, ez nem fog. Soha nem szokott. A tavalyi is kb ilyen színű maradt amig el nem fogyott...

Kata írta...

Szia!
Lenne egy kérdeésem,befőző fóliát hol lehet venni??
Életem első lekvárfőzésére készülök!
Köszi!

szepyke írta...

Szia Kata!
Én pont a hétvégén is láttam a törökbálinti Corában, és a Soroksári úti Tescoban is. Szerintem nagyobb közértekben is kell már lennie.
Egy olyan zacskót keress, ami kb 15x15 cm, elég lapos, és általában átlátszó. Én azt a félét szeretem, ami eleve darabolva van, és formára vágva, de az is jó, amit neked kell darabolni, és formázni, csak az elsővel jóval egyszerűbb dolgozni.
Milyen lekvárt készítesz? Mert még nem nagyon érik semmi, vagy már van valami biztos forrásod?
Ne félj tőle, mert pofon egyszerű, sokkal nagyobb a legenda körülötte, mint aminek lennie kellene. Arra figyelj még, hogy az üveget, amibe teszed, csírátlanítsd, mert különben megromolhat. Azt tudod, hogy hogy kell?
Hu, nagyon izgulok, és drukkolok neked!:)

Kata írta...

Szia!
Sikerült fólát vennem.
A családom a sárgabarck lekvárt szereti,így abból szeretnék többet csinálni,de az eperrel is megbróbálkoznék!
Úgy tudom,hogy ki kell főzni,de ez sok mindet takarhat szerintem,te hogy csináltad??
Kata!

szepyke írta...

Kata, én kifőzöm,de van, hogy a sütőben kisütöm őket. Jól elmosod az üvegeket, és:

Ha kifőzöd, akkor egy nagy lábosba melegíts vizet, és az üvegeket és a fedőket is főzd bennünk kb 5-10 percig, közben a víz lobogva forrjon, hogy mindent kiőljön, ami benne lehet. Ezzel elvileg kidöglik minden ami benne lehet, amitől a lekvár megromolhat.
Vagy a sütőt állítsd középmelegre, és egy tepsibe tegyél vizet, majd abba a befőttesüvegeket, és azokba is vizet, és mehet a sütőbe kb 5-10 percre az is, de hagyhatod tovább is, csak a víz ne párologjon el teljesen, nehogy elrepedjenek az üvegek. Ez azért jobb,mert egyszerre jóval több üveget tudsz betenni. Ha kész, egy ronggyal megfogva kiöntöd belőle a vízet, majd a folytatás ugyanaz, azaz

a lekvárt belemered, ráteszed a bevizezet fóliát, és rácsavarod a fedőt. Jó erősen. Fejre állítod, majd kb 10-15 perc múlva dusztba csomagolod, azaz becsavarod valamibe, hogy minél lassabban hűljön ki, én a mosógépbe szoktam törölközőket tenni, és abba a lekvárokat, majd rácsukom az ajót, és ott hagyom kb két napig. Szépen, lassan hűl ki, így elvileg nem marad benne semmi, amitől baja lehet. Ennyi. A barack, az még jó messze van, de az eper, lassan jön. Azzal várd meg a szezon végét, amikor már nagyon olcsón adják, mert az eper nem egy szapora dolog, elég vizes gyümölcs.. Nekem tavaly 3-4 kilóból összesen 6-7 üvegnyi lett... viszont, én kókuszt is tettem a lekvárba, de idén átpasszirozom, hogy ne maradjon benne mag, és úgy teszem majd el!
Majd tényleg mesélj, hogy hogy sikerültek!

És még valami! Nem kell sokáig főzni a lekvárt. Az eper is elég, ha forrástól számítva 5-10 percet fő!

Kata írta...

Nagyon köszönoöm,hogy ilyen részletessen leírtál mindet,sokat segítettél vele!
Az eredményekről beszámolok majd:)!
Kata

szepyke írta...

Kata, nagyon szívesen, ha van még kérdésed, nyugodtan írj, igyekszem válaszolni!:)

Szemi írta...

A kedvenc lekvárom a sárgabarack-lekvár!
Főzök be mindig másmilyet is, de nálam ez a No.1!
Egyébként én szoktam belecsurgatni egy kevés citromlevet is, ez is segít, hogy szép világos színű maradjon.

szepyke írta...

Szemirámisz, a citromlé jó ötlet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...