2009. július 16., csütörtök

Újkrumplis egytál

Annyira szeretem a krumplit és annyira szeretem, ha valamivel nincs nagy gond, öt perc alatt összeállítom, aztán szinte magától elkészül.
Volt otthon egy zacskónyi újkrumpli. Úgy gondoltam, hogy akkor sem vagyok hajlandó a sütőben sütni, ha az életem függ tőle, így valahogy úgy kellene megsütni, hogy elég legyen hozzá a gáz lángja is. Így lett. Elég lett, sőt!

Egy pár hete jártam a Nagyvásárcsarnokban és beszereztem egy-két olyan "fűszert", amit akkor láttam meg, de nem tudtam ellenállni a megvételének. Aki járt már az Ázsia boltban a pincében, az tudja, hogy miről beszélek akkor, amikor azt mondom, hogy álltam a fűszerfal előtt és olyan számomra csodákat találtam, mint ennek az ételnek a fő fűszerét. Ez a füst ízű sültkrumplisó. Szerintem olyan 200,- Ft körül lehetett, de nincs már meg a blokk, így pontosan nem tudom már. Csípős, füstös, finom.

Az egytálétel így állt össze:

  • 1 kg újkrumpli
  • 50 dkg mirelit kukorica (morzsolt)
  • bors
  • Füst ízű sültkrumplisó
  • snidling (el is hagyható)
  • Gyulai kolbász (mennyiség ízlés szerint)
  • tejföl (el is hagyható)
  • olaj

A krumplit megmostam, és vízbe téve egyben megfőztem. Amikor megfőtt, felkockáztam és az öntöttvas serpenyőbe tettem, olajat téve alá. Hozzáöntöttem a mirelit kukoricát, és megszórtam a fűszersóval az ételt. Lefedtem és pároltam még, hogy a kukorica is megpuhuljon. Ahogy késznek ítéltem, levettem a fedőt, meglocsoltam kb 2 evőkanálnyi olajjal, beledobtam a kolbászt, természetesen szeletelve, és pirítottam az egészet. Gyönyörű piros színe lett, a kukorica odasült az öntöttvas serpenyő aljához, és a krumpli is kapott egy piros kérget, ahol találkozott a serpenyővel. Ment rá a snidling, a bors és még egy kis fűszersó és tálaláskor a tejföl.

Elkészítési idő: kb 45 perc, amiben a krumpli főzése is benne van

Ára:

krumpli 150,- Ft
kukorica 100,- Ft
fűszerek 50,- Ft
snidling 25,- Ft
kolbász 150,- Ft
tejföl 75,- Ft

összesen: 550,- Ft, melyből két-három felnőtt adag jön ki.



Gondolom, nem vagyok azzal egyedül, hogy amikor készen van egy étel, főleg, ha ilyen mindent bele stílusban készül, akkor azért meg kell kóstolnom, mielőtt tálalom. És gondolom, nem vagyok azzal egyedül, hogy van, hogy annyira ízlik, hogy nehéz elszakadni a kóstolgatástól, és látványosan egyre kevesebb marad az edényben. Látszik a képen, hogy ezzel az étellel kapcsolatban hogy jártam? Ha nem, elárulom, a kép jobb oldaláról kóstolgattam... Jó lett szerintem.


A nevezetes fűszersó. 10 dkg, és 2011-ben jár le. El fog fogyni addig, garantálom!


Hosszú, hosszú ideig kerestem egy olyan serpenyőt, amit a gázon használva utána be tudok tenni a sütőbe. És szerettem volna egy öntöttvas serpenyőt is. Hát, egy szép napon egyszerre teljesült az "álmom" és a Metro Áruház újságjában megjelent ez a csoda, ami a képen látható. Három darab volt egybe csomagolva, három különböző méret. 5000,- Ft körüli áron volt, nem sokat kellett gondolkodnom rajta. Ha tehetitek, szerezzetek be egy ilyet. Teljesen más benne az étel. Nem tudom, hogy miért, tényleg így van. A krumplistészta csak ebben pirul oda igazán, és ez a krumplis étel se ilyen lett volna, ha másban csinálom. Nem beszélve arról, hogy a súlya miatt bőven karban tartja az ember kézizomzatát, már üresen is nehéz, ha tele van, két kezes darab válik belőle!



11 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Csókolom, és hol a koviubi mellőle?

Én a krumplistésztát szoktam így villázni, mindig újabb és újabb falatot :-)

Wise Lady írta...

Hát igen, az edények az egyáltalán nem mindegy.

szepyke írta...

Viki, ehhez nem kellett, valahogy nem hiányzott hozzá.

Wise Lady, ez teljesen így van, ezzel a serpenyővel teljesen más egy-két étel, mint egy sima lábasban.

erős ildikó írta...

Az ilyesminek nem tudok ellenállni!!
(Talán még egy kis kovászos uborkát én is kérnék hozzá, de ha nincs, akkor sem esem kétségbe...)

szepyke írta...

Ha kértek, akkor van hozzá kovászos uborka, csak nekem nem kellett hozzá, akkor azzal fogom tálalni nektek!:D
Fejenként kettőt, vagy hármat?

trinity írta...

Hármat, ha kérhetek...
Tényleg jó ez a serpenyő is!!

KryaSpirit írta...

Ez a Metros vásárlás régen volt? Nagyon szeretnék öntöttvas serpenyőt már évek óta, de az ára mindig elriasztott. Ennek az ára nagyon baráti volt. A krumpli nagyon király lehet, a fűszerért meg majdnem elindultam az Ázsia boltba, csak ez a nagy hőség tántorított el. Tudsz arról valamit, hogy most dec 31-én tényleg bezár az Ázsia? Vagy sikerült megegyezniük a tulajjal?

szepyke írta...

Benzsi, a Metrós vásárlás lehetett vagy 5-6 éve.

Bezár a Nagyvásárcsarnokban az ázsia????
Ne már. Mondjuk, ha minden igaz, van webes rendelési lehetőségük, de az nem ugyanaz, mint bámulni a fűszerfalat...

mandy tarragon írta...

en ikeaban szoktam mindig megfogdosni az ontottvas serpenyoket, de ott eleg huzos aruk van :S
De majd egyszer kimegyek a vasarba apukammal, allitolag ott szoktak lenni ilyen kincsek :D

szepyke írta...

Ez inkább a "vásári" darabhoz mérhető. Tegnap ahogy elmosogattam, pont az jutott az eszembe, hogy ha kicsit legyengülnék, nem tudnám kiemelni a mosogatóból...
Bazi nehéz.

KryaSpirit írta...

Végül nem tudom, hogy bezár-e, de karácsony körül olvastam egy cikket a neten, hogy közölték velük, hogy 2009.dec.31.-el felmondják a szerződésüket indokolás nélkül. Lehet, hogy aztán mégis maradnak, vagy ha nem remélem találnak másik helyet, és csak átköltöznek, nem zárnak be végleg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...