Tehát, túl vagyok x próbálkozáson. Születtek jobb és még jobb fagyik. Ízre egyikkel sem volt gond, esetleg az állag, vagy a krémesség volt ami nem olyan lett, mint amilyenre akartam volna...
Nem az "észt" akarom osztani, mintha maga lennék a fagylaltkészítők Istensége, csak leírom magamnak és esetleg másoknak, hogy milyen is egy gép segítségével fagylaltot készíteni.
Nekem egy Bosch gépem van, amihez megvettem a géphez való fagylaltgépet, ami nem más, mint egyfajta termosz. A mélyhűtőben kell tartani, így bármikor elő tudom venni és fagylaltot kavartatni vele. Két féle gép van, ez ami a mélyhűtőben várja a munkát, az áruk 5000 - kb 20.000-ig terjed, és az a fajta, ami egy gép és egy hűtő összeolvasztása, azaz a gép maga fagyaszt, ezek jóval húzósabb árról indulnak, kb 50.000-től, de inkább magasabb összegről. Nah, én maradtam az első variációnál, mert a második anyagilag is húzós, helyileg is húzós, ráadásul azért ennyi fagylaltot nem hiszem, hogy gyártani fogok...
Tehát, megvettem a gépet. Elmostam, és ment a mélyhűtőbe. És hűlt, és hűlt, és az első fagyit kb 30 percnyi kavargatás után még 8 órát a mélyhűtőbe kellett tennem, amíg kanalazhatóvá fagyott. Először azt hittem, hogy a gép a rossz, aztán szépen lassan, ahogy haladtam a többi fagyival, rájöttem a lényegre, ezek pontokba szedve a következők:
- A fagyi hozzávalóiba kell, hogy legyen valami krémes, hogy az állaga is krémes legyen. A teljesen folyékony hozzávalókból ez a fajta gép nem fog krémes fagyit gyártani. Magyarán: legyen benne vagy joghurt, vagy cukrozott tej, vagy mascarpone, vagy olvasztott csokoládé, vagy sűrű gyümölcspép, vagy, legyen az alapja a tojássárgás főzött krém. Tehát legyen valami, ami eleve sűrű.
- A hozzávalókat összekeverés után tegyük be egy negyed, vagy fél órára a mélyhűtőbe, hogy a lehető leghidegebb legyen, így a gépünk előbb fogja tudni kikeverni a fagyinkat.
- Mindig járó, azaz kavargató gépbe öntsük a fagylaltnak valót, mert tapasztalatból mondom, egy fél perc alatt befagyhat, és károsodhat a gép!!! Ha később adagolunk a fagylalthoz valamit, akkor a folyamatosan kavargató gépbe öntsük, vagy kanalazzuk azt, vagy amikor kész, akkor kavarjuk hozzá a plusz hozzávalót. (+ csoki, + gyümölcs stb, stb...)
- Ne gondoljuk, hogy mi is ki tudjuk így keverni a krémet, ehhez nem kell gép. De kell! Mert a kavargatás közben krémes lesz az állaga a fagyinak szánt összekevert hozzávalóknak, és nő a térfogata is. Nem tudom, hogy milyen, amikor összekeverjük, betesszük a mélyhűtőbe és időnként megkavarjuk, mert nem próbáltam úgy. Csak azt tudom, hogy az én gépembe beletöltök 5 deci összekevert valamit és kb 7 decinyit kapok. Persze, a térfogat növekedés a fagyással is jár, mégis azt gondolom, a gép nélkül nem ilyen lenne. De, ezt mint mondtam, nem próbáltam, hogy milyen kézzel x időnként megkeverni....
- Ha a fagylaltunkban van valamilyen zsírosabb összetevő, mint mondjuk olvasztott csokoládé, vagy mascarpone, akkor kevésbé fagy meg, így akár napok múlva is könnyen adagolható, közvetlenül a mélyhűtőből kivéve is!
- Alkohol és juharszirup, illetve méz hozzáadása is gátolhatja a fagyasztás gyorsaságát.
- Sokkal több alkoholt "elbír" a fagylalt, mint ahogy gondolnánk. Kifagyasztva nem érződik úgy az alkohol, de azért ezt ne vegyük készpénznek, kóstoljuk meg a fagyasztás előtti krémet!
- Ha készen van, töltsük valamilyen formába, amiből a teljes kifagyasztása után egy jól záródó edénybe pakolhatjuk, így később nem kell kanalazni, adagolni, csak kivenni azt a mennyiséget, amit akkor tálalni akarunk. Így elkerülhetjük, hogy ki kelljen olvasztani az egész fagylaltot, hogy két adagnyit kikanalazhassunk belőle.
- Ha formába fagyasztjuk, pálcikát is szúrhatunk bele, és bevonhatjuk csokoládéval, így pálcikás fagylaltot kapunk!
Hirtelen ennyi. Ahogy haladok a "rögös úton", szerintem frissíteni fogom a listát. Ha van valakinek egyéb hozzáfűzni valója, kérem, hogy írja meg!
Köszönöm!
9 megjegyzés:
Köszi az összefoglalót. Sajnos nekem a Bosch gépem motorja elromlott és még nem sikerült elvinnem a szervízbe, így az idén nem készíek fagyikat...
Jaj! Bosch és elromlott a motorja? Jesszusom, ilyen van? Nekem valahogy ez a fajta a szuper túlélő... Hát, gyógyulást neki!:)
Örülök, hogy már ilyen jól megy a fagyi készítés! :)
Csak azért, mert nincs "nagyképűszepy" smile...
Ha lenne, kitettem volna...
:DD
Köszönjük kedves "Fagylalt Mester" az összefoglalót:DDD
Tényleg nagyon jó összeállítás.
Köszi az összefoglalót, erről nem is álmodtam, hogy ilyen részletes, mindenre kiterjedő írást kapok! Még arra az egyre lennék kíváncsi, hogy a gép minden típusú Bosch géphez csatlakoztatható e? Ha ezt is tudod, tiéd a korona és fele királyságom!:))
Ugye, hogy milyen kis ügyes vagyok?
:D
Mennyi gyötrelmes kicsit elrontott fagylalttól menekültök így meg...
:DDD
Benzsi, ezt írják róla:
Kiegészítő elem a Bosch MUM4..... robotgépekhez, azaz
Ezek a 4-essel kezdődő gépek:
MUM47A1 Konyhai robotgép
MUM46R1 Konyhai robotgép
MUM4655EU Konyhai robotgép fehér
Ezekhez mind jó.
Mit is kapok, koronát és fele királyságot??:DD
Szuper vagy! Van esetleg olyan amit nem tudsz? Vagy aminek nem nézel azonnal utána, vagy nem próbálsz ki ha valaki tudni szeretné? Le a kalappal.....
Nem sok olyan van, de a múlkor feltettem a blogra, hogy nem lehet kapni a kedvenc kávémat, pedig csak rá kellett volna kerenem a neten...
Hát, ez van... Biztos a konyak teszi.:D
Megjegyzés küldése