2009. december 27., vasárnap

Karácsonyi menü



A karácsonyi menü, most csak röviden, és egy képpel, aztán majd jönnek a receptek is és a többi kép, csak még le, majd fel kell töltenem őket...

24-én vendégség, aznap otthon csak süti, illetve libazsíros kenyér, és hideg, azaz felvágott, sajt, stb...

25-én:
  • Gesztenyeleves pirított szalonnával
  • Szalonnába töltött hús (pulyka darálthús), kolbásszal töltve, krumplipüré, tepsiben sült krumpli, savanyúság
  • Vaníliás szirupban főzött naranccsal tálalt csokitorta tejszínhabbal

26-án:
  • a 25-én tálalt hús, hidegen
  • Quacamole
  • franciasaláta
  • tormás sonkatekercs
  • nyújtott, töltött sajt
  • felvágottak
  • sajtok
  • libazsír
  • Rumos gesztenyefagylalt tejszínhabbal, és a vaníliás naranccsal


Mindkét napra jutott még természetesen Töltött káposzta is!

Megjegyzés:

A Gesztenyeleves nem egy bonyolult leves, szépnek sem mondanám, mégis még az is kétszer szedett belőle, aki előtte jelezte, hogy ő ilyet nem kér... Mindenképpen ajánlom!

A baconba tekert húst nem mertem nagyon sózni, mert tartottam tőle, hogy a bacontól sülés közben túl sós lesz. Hát, nem lett az, viszont a bele töltött kolbász megint sós volt. Magyarán, még jó, hogy egymás mellett voltak, így az egyik sózta, vagy tompította a másikat... Bátraknak ajánlom. Pompás látvány, rizikós kivitelezés... Viszont, ami pozitívuma, hogy másnap hidegen is kitűnő, így pont jó volt a hidegtálak kiegészítőjeként. Egy munkával két ételt készíthetünk!

A csokoládétorta megint egy nem túl szép darab, de megint az érvényesült, mint a levesnél, elfogyott... Ez azért jelent valamit... Szintén ajánlom.

A Quacamole kinézetre nem biztos, hogy mindenkit megnyer magának, ha mégis rá tudjuk venni azt, aki fél tőle, természetesen be fogja látni, hogy tévedett, és megérti az imádat miértjét...

A hidegtálak biztos választás, a pluszban vett felvágottak, sajtok vegyes felhozatala remek kiegészítője a hidegtálaknak!

És még valami. 24-én "beszereztünk" egy Lipóti pékség által forgalmazott parasztkenyeret. 3 kilós változat. Már legendákat hallottam róla, de kipróbálni csak most próbáltuk ki.
Tapasztalat:
Először furcsa volt, hogy nem ropog a héja, és nem is értettük, hogy mitől olyan hűűűha, ez a kenyér. Aztán 26-án még mindig ehető volt, sőt, mintha egyre jobb lenne... Kíváncsi vagyok, hogy amíg tart, változik e még az állaga, ehető marad e tényleg egy hétig??? Bár, szerintem addig nem marad belőle, hiába a Töltött káposzta zabálja a kenyeret...


Ez a menüsor az egyszerűségre alapszik. Cél volt, hogy ne legyek egész nap a konyhában, hogy ne kelljen éjszaka előkészülni, hogy a fontosakkal legyek, ne kizárva a konyha rabja az ünnep alatt.
Erre ez teljesen jó volt. A hidegkonyhai ételeket elő tudtam készíteni, csak elő kellett vennem és tálalni. És végig az asztalnál ültem, nem rohangáltam, az asztal és a konyha között. És ez jó volt így. Jövőre is így lesz, valamilyen hasonló egyszerű menüvel.


5 megjegyzés:

Unknown írta...

Hát ez igen! :) Nagyon jól hangzik. Összefolyt a nyál a számban :D
Köszönöm a kommentjeidet ;)

Moha írta...

Ez tényleg jól sikerült menüsor! A szempont nálam is ez évek óta, minden előtte elkészül és én nem futkosok ebben a 3 napban. Az a darált húsos-kolbászos izgat,kéretik beírni!!!
Nálam kolbászos karaj lett,meg baconos csirkecsiga,ezek is jók hidegen szeletelve.

Moha írta...

Ja és nálunk kicsilány guacamole rajongó, nála tuti bevágódnál vele, képes az egészet megenni egy zacskó tortillachips vagy pászka kíséretében:)

szepyke írta...

Juhász Andrea, én is köszönöm!:)

Moha, Gabojszánál és Judithnál is volt, onnan jött az ötlet,de majd mutatom, szerintem holnapra feltöltöm!:)

Guacamolét én is szeretem, tehát nem féltem, hogy nem fogy el... Két darab avokádót kaptam 150 ft-ért a zöldségesnél 23án zárás előtt... És olyan érettek voltak, hogy még soha nem vettem ennyire puha érett darabot, ami vizsont még nem romlott..:)

Andi/cuki írta...

Igazad van,én sem szeretem,ha hullafáradt a háziasszony,pláne,ha én vagyok az!:-)))
Finom lehetett minden,engem az a csokitorta is izgat nagyon!:-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...