2009. december 27., vasárnap

Szalonnába töltött hús kolbásszal töltve - karácsonyi vacsoraEzen receptet több helyen is láttam. Gabojszánál is elérhető volt, és Judithnál is megjelent egy gyönyörű példány.
A karácsonyi menühöz mindenképpen valami olyasmit akartam, ami melegen és hidegen is fogyasztható. 25-én vacsorára melegen, 26-án vacsorára hidegen a többi "hideg" kiegészítőhöz.

Hogy hogy is készült:

A szalonnát, vagy zacskóján szereplő nevén bacont mint egy szőnyeget, megszőttem. Bár bonyolultnak látszik, az első egy-két csík után már abszolút rájöttem a "mit, hova dugok rejtelmeire"... Tehát, "megszőttem" a szalonnát, ami a hús külső takarója lesz.
A szalonna a kb 25 dkg-os csomag volt.
A belsejébe került kb 50 dkg pulyka darálthús, amibe került só, bors, majoranna, és 10 dkg reszeltsajt, ami jelen esetben Trappista sajt volt.
A közepébe, biztos, ami biztos alapon került egy szál Cserkész kolbász, a füstölt változat.
A húst feltekertem és sütőpapírba csavarva várta a hűtőben a sorsát. Két nappal előtte elkészítettem, mert, így már, hogy a húst besóztam, fűszereztem, elállt a darálthús is.


Krumplit főztem hozzá, amit a tepsi aljára szórtam, ment rá a hús, a krumplira vajkockákat szórtam, és lefedve egy órát sütöttem. Az utolsó tíz percben levettem a fóliát róla és ropogósra sütöttem.Került még mellé krumplipüré és főtt, vajban sütött sárgarépa is. Savanyúságként almapaprikát, savanyúkáposztát, töltött uborkát tálaltam hozzá.


Egyáltalán nem volt bonyolult elkészíteni. Egy hiányossága volt csupán. A darálthúst nem sóztam meg eléggé, mert féltem, hogy a szalonnától túl sós lesz. Nem lett sós tőle, viszont a belesütött kolbász szintén sokkal sósabb lett a sütés végére, így hála az égnek ellensúlyozták egymást a sós, és sótlan részek.

Másnap hidegen került az asztalra, majd harmadnap melegítve. Tökéletes volt. Látványos, és igazán húsos!


Még megvan a blokk, tehát, ha valakit nagyon érdekel, ki tudom számolni, hogy mennyiből lehet kihozni egy ilyen, kimondottan hatalmas adagot. A tepsi, amiben le van fényképezve a 30 x 40 cm-es tepsi.7 megjegyzés:

trinity írta...

Jujj, de izgalmas ez a szövés...Nagyon tetszik...Ügyes vagy!!! Nem mellesleg finom is lehetett!!

egycsipet írta...

Nagyon jól néz ki. Mutogattam a férjemnek, hogy készüljön lelkiekben (állandóan diétázik :DDDDD), mert ez is műsoron lesz valamikor a közeljövőben. :)))

Chef Viki írta...

A betyár hétszázát!

Jaj, és a gyönyörű fa ott a háttérben...

szepyke írta...

Trinity, igen, de könnyű is az első egy-két szál után!:)

Egycsipet, majd számolj be róla!

Viki!:)))) És igen, ott van a fa!:)

Moha írta...

Ja ez az!!! Ezt már néztem Gabojszánál én is, ki kell próbálnom. Nagyon szép lett a végeredmény!

Andi/cuki írta...

Láttam én is,de nem mertem elkészíteni. Nagyon ügyes vagy,voltál:-)))S a fa is csodaszép,ha nem mondtam volna még.:-))Gondolom jóideig meglesz,ugye?Egyébként a csirketortámnál én is rájöttem,hogy ezek a baconok már nem olyan sósak,lehet nyugodtan sózni a húst.:-))

szepyke írta...

Moha, igen, ez az!
Elég jól néz ki, főleg, amikor látják még nyersen, akkor tényleg olyan, mint egy szőnyeg!:)

Andi, hát igen. Éppen ezt meséltem Mohának, hogy a bacont közel nem volt olyan sós, mint a közepén a cserkészkolbász, mert az viszont olyan sós volt, hogy ihaj...:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...