Hát, nem mondom, hogy pikk, pakk, és kész... Mert ez nem olyan. Egyszerű kis keksznek látszik... de kellően "megdolgoztatja" az embert, viszont nagyon finom, ropogós keksz lesz belőle!
Hozzávalók:
- 25 dkg kristálycukor
- 20 dkg margarin, tehát nem vaj, margarin!
- 2 tojás
- 1 evőkanál őrölt vanília, nálam vaníliás cukor ITT
- 48 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
díszítéshez:
- szórócukrok, esetleg fahéjas kristálycukor,
A puha margarint és a cukrot habosra keverjük. Jön hozzá a tojás. Fokozatosan jön bele a sütőporral elkevert liszt, és a só. A tésztát jól eldolgozzuk. Ezzel készen vagyunk! A tészta mehet a hűtőbe. Akár egy éjszakára is ott hagyhatjuk.
Ha sütni akarjuk, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, gázsütő 4-es fokozat.
A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk ki, majd tetszés szerinti formákkal szúrjuk ki. A kiszúrt formákat helyezzük szilikonnal, vagy sütőpapírral ellátott tepsibe, szórjuk meg a szórócukorral, vagy a fahéjas kristálycukorral. Hagyhatjuk üresen is, így kisülés után írókázhatjuk is.
A tepsit tegyük a sütőbe és 6-9 percig süssük, míg szépen aranybarnára sül. Vegyük ki a tepsit és hagyjuk tíz percig a tepsiben hűlni, majd rácson, vagy tálcán teljesen hűtsük ki.
Nem mondom, hogy nem szenvedtem meg vele, de csak az első tepsi volt meglepően munkás... Mert ez a két sütőpapír közötti nyújtás, háááát, nem lesz a kedvencem, bár a második adagnál már sokkal jobban ment, az utolsónál meg már nem is értettem, hogy mi volt ebben olyan gázos...
A tésztát tényleg a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert akkor már "elengedi" a tepsit, előtte még ragaszkodik hozzá!
Ebből az adagból iszonyat mennyiségű keksz lesz! Iszonyat mennyiségű! Lehet egész vékonyra is nyújtani, bár akkor nehezebb a tepsibe helyezni a tésztát.
Munkás süti, de nagyon megéri, mert a végeredmény egy igazán ropogós, nagyon ízletes keksz lesz!
4 megjegyzés:
Ha vajas keksz,akkor miért margarin? Nem lehet, hogy ha vajjal készülne,akkor könnyebb is a nyújtás,mert az keményebbre szilárdul a hűtőben? (nem kekeckedés,csak kérdés)
Nem tom...
Ezt írta a recept, én meg örültem, hogy végre nem a méregdrága vajat kell használnom. Mivel iszonyat finom, ropog, meg illatos, meg tényleg, így készül majd még egy adag, azt megcsinálom a kedvedért vajjal, hátha...
Ha töményen akarnám írni, azt írnám: szívás tészta... De tényleg megéri a macera. Egyrészt olyan mennyiség lesz belőle, hogy magam sem hittem el, másrészt tényleg hihetetlenül finom. Imádom,hogy roppan, ahogy töröd!:) És tudom, hogy nem kekeckedésből kérdezted!:)
Valami hasonlón dolgozom.....
Vaj: én az Aldiban és a Lidl-ben veszem, ott megfizethető....Legalábbis jóval olcsóbb, mint másutt.
Szepyke, nekem jöhet margarinból is ;)...van olyan receptem (biztosan másnak is), ahol kihangsúlyozzák, hogy csakis szuper minőségű vajjal dolgozzuk, mert különben...irgumburgum ;)
Megjegyzés küldése