2009. december 18., péntek

Ropogós vajas keksz


Hát, nem mondom, hogy pikk, pakk, és kész... Mert ez nem olyan. Egyszerű kis keksznek látszik... de kellően "megdolgoztatja" az embert, viszont nagyon finom, ropogós keksz lesz belőle!



Hozzávalók:
  • 25 dkg kristálycukor
  • 20 dkg margarin, tehát nem vaj, margarin!
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál őrölt vanília, nálam vaníliás cukor ITT
  • 48 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só


díszítéshez:
  • szórócukrok, esetleg fahéjas kristálycukor,
A puha margarint és a cukrot habosra keverjük. Jön hozzá a tojás. Fokozatosan jön bele a sütőporral elkevert liszt, és a só. A tésztát jól eldolgozzuk. Ezzel készen vagyunk! A tészta mehet a hűtőbe. Akár egy éjszakára is ott hagyhatjuk.

Ha sütni akarjuk, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, gázsütő 4-es fokozat.

A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk ki, majd tetszés szerinti formákkal szúrjuk ki. A kiszúrt formákat helyezzük szilikonnal, vagy sütőpapírral ellátott tepsibe, szórjuk meg a szórócukorral, vagy a fahéjas kristálycukorral. Hagyhatjuk üresen is, így kisülés után írókázhatjuk is.

A tepsit tegyük a sütőbe és 6-9 percig süssük, míg szépen aranybarnára sül. Vegyük ki a tepsit és hagyjuk tíz percig a tepsiben hűlni, majd rácson, vagy tálcán teljesen hűtsük ki.




Nem mondom, hogy nem szenvedtem meg vele, de csak az első tepsi volt meglepően munkás... Mert ez a két sütőpapír közötti nyújtás, háááát, nem lesz a kedvencem, bár a második adagnál már sokkal jobban ment, az utolsónál meg már nem is értettem, hogy mi volt ebben olyan gázos...





A tésztát tényleg a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert akkor már "elengedi" a tepsit, előtte még ragaszkodik hozzá!




Ebből az adagból iszonyat mennyiségű keksz lesz! Iszonyat mennyiségű! Lehet egész vékonyra is nyújtani, bár akkor nehezebb a tepsibe helyezni a tésztát.



Munkás süti, de nagyon megéri, mert a végeredmény egy igazán ropogós, nagyon ízletes keksz lesz!


4 megjegyzés:

Moha írta...

Ha vajas keksz,akkor miért margarin? Nem lehet, hogy ha vajjal készülne,akkor könnyebb is a nyújtás,mert az keményebbre szilárdul a hűtőben? (nem kekeckedés,csak kérdés)

szepyke írta...

Nem tom...
Ezt írta a recept, én meg örültem, hogy végre nem a méregdrága vajat kell használnom. Mivel iszonyat finom, ropog, meg illatos, meg tényleg, így készül majd még egy adag, azt megcsinálom a kedvedért vajjal, hátha...
Ha töményen akarnám írni, azt írnám: szívás tészta... De tényleg megéri a macera. Egyrészt olyan mennyiség lesz belőle, hogy magam sem hittem el, másrészt tényleg hihetetlenül finom. Imádom,hogy roppan, ahogy töröd!:) És tudom, hogy nem kekeckedésből kérdezted!:)

trinity írta...

Valami hasonlón dolgozom.....
Vaj: én az Aldiban és a Lidl-ben veszem, ott megfizethető....Legalábbis jóval olcsóbb, mint másutt.

Csibe írta...

Szepyke, nekem jöhet margarinból is ;)...van olyan receptem (biztosan másnak is), ahol kihangsúlyozzák, hogy csakis szuper minőségű vajjal dolgozzuk, mert különben...irgumburgum ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...