2009. december 20., vasárnap

Limoncello cukor formájában...




Készült egy Limoncello ITT, és ebből a Limoncelloból leszűrés után "visszamaradt" rengeteg citromhéj, fahéj, szegfűszeg. Két heti alkoholban ázás után a héjak és a fűszerek még mindig illatosak voltak, nem volt szívem kidobni őket. Így egy újabb, szóra sem érdemes gasztroajándék született, ami megint a "maradék hasznosítás" jegyében készült.

Nem történt más, csak annyi, hogy a visszamaradt héjakat, fűszereket leszárítottam, egy jól záródó üveg aljára nyomkodtam belőlük, majd rászórtam sima kristálycukrot, és rácsavartam az üveg fedelét. Már egy nap múlva illatos lett a cukor, átvette a fűszerek és a citromhéj illatát. Remek lesz majd citromos süteményekbe, gyümölcslevesbe!




Nem kell a héjakat elhasználni, elég a cukrot a tetejéről használni, majd a cukrot mindig visszapótolni rá, kb úgy, mint a vaníliás cukornál. Mivel nincs hőkezelve, csírátlanítva, a hűtőben tárolandó.

Remek ajándék olyan barátnőknek, rokonoknak, akik tényleg használják a konyhát, és nem csak a zacskósleves megfőzésére... Látványnak sem rossz, és az illata is pazar!

Ráadásul megint úgymond a szemétbe dobandó alkotórészeket hasznosítottuk...

Ha hőkezelni akarjuk, a héjakra szórt cukros üveget, tegyük egy nagy lábasba, aminek az aljára egy konyharuhát teszünk, rá az üvegeket. Töltsünk az edénybe annyi vizet, hogy az üvegek minimum feléig érjen, majd kezdjük melegíteni. Ha forr, hagyjuk 5-10 percig így, majd zárjuk el a gázt és hagyjuk ebben a vízben egészen a kihűlésig. Így csírátlanítottuk az üvegeket, tovább tudjuk tárolni felbontás nélkül!

5 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Hát megint csak lesek, akkora ötleteid vannak!! Eszméletlen jó! Csak simán teába is milyen klassz lehet :))

szepyke írta...

Igen, erre gondoltam én is!:)

trinity írta...

Vagy mondjuk még forralt borba is nagyon el tudom képzelni!!!

Csibe írta...

Ez (is) de jó!!!

szepyke írta...

Trinity, most írta moha, hogy csak simán kanállal eszegeti, és hogy milyen jó ötlet!:)


Csibe, igen, illatos és finom!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...