2009. december 22., kedd

Fahéjas csiga - ropogós keksz formájában




Kicsit macerás, de nagyon megéri süti. Kekszes, ropogós, illatos fahéjas, és sokáig eláll. Khmmm, elállna, ha nem járna mindenki rá az edényre. Lehet, hogy ismételnem kell mert iszonyatosan párolog szobahőmérsékleten, még zárt edényből is.

Fahéjas csiga


Hozzávalók:

A töltelékhez
  • 2 evőkanál fahéj
  • 4 evőkanál kristálycukor

tésztához
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg barnacukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál őrölt vanília (nálam vaníliás cukor)
  • 60 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
A töltelékhez a fahéjat és a cukrot kimérem, összekeverem, magára hagyom, jöhet a tészta.

A keverőtálba kimérem a tésztához a margarint és a barnacukrot, összekeverem. Jöhet hozzá a két tojás, a vanília. Jöhet bele a liszt, a sütőpor, a só, az egy teáskanál fahéj. Jól kidolgozom.
A tészta kész, most jön a kinyújtása. Két sütőpapír között nyújtsuk lapra kb 30 x 20 centisre, de ettől eltérhetünk. Szórjuk meg a fahéjas töltelékkel, és csavarjuk fel. Ha ilyen mintát akarunk bele, akkor ne egyszer csavarjuk, hanem a két hosszanti oldalán egymással szemben, majd nyomjuk össze. és hengergessük formára, azaz tekercs formájúra. Érthetően írtam?

Készen vagyunk. A sütőpapírral tekerjük be, tegyük a hűtőbe, akár több napig is maradhat, amíg lesz időnk kisütni.

Sütése: 180 fokra melegítsük a sütőt, gázsütő 4-es fokozat. A feltekert tésztát vágjuk szeletekre, kb 5-6 mm-es vastagságúra, tegyük szilikonlappal, vagy sütőpapírral ellátott tepsibe, és süssük aranybarnára, amihez elég lehet 6-8-10 perc.

Ha kész, hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert törékeny darab. A teljes kihűlése utána jól záródó edénybe téve sokáig friss, ropogós és hihetetlen illatos marad!!!




A sütőpapír közötti nyújtás teszi kicsit macerássá, de hihetetlen finom, a fahéjtól illatos, és úgy ropog, hogy csak úgy reccsen, ahogy harapjuk!

Ajándékba is tökéletes!



Formáját variálhatjuk úgy is, hogy a lapokat csíkokra vágjuk, megszórjuk a fahéjas cukorral, és egymásra fektetjük, majd így szeleteljük.



9 megjegyzés:

lekvároskukta írta...

Ez baromi jó lehet!
Imádom a fahéjat :)

Andi írta...

Én is imádom a fahéjat! Főleg amikor sülnek a fahájas sütik....
Nagyon szépek!

trinity írta...

Hmmm...és az illata sem lehet akármilyen!!!

Lilla írta...

én nagyon nem szeretema fahéjat, hanem a dió-gyertyáid.... csudálatosak!

Szamóca írta...

Hú, Szepyke, ez csudajó ötlet!
De miért sütőpapírok közt nyújtod a tésztát? Erről még sosem hallottam.

Ági írta...

Imádom a fahéjjas sütiket. Kérek szépen belőle!
És ezek dióhéjjak? Nagyon ötletes!

Ági írta...

Ezek a dióhéjjak beakadtak. Hogy csináltad? Elárulhatnád egy bejegyzésben :))

Csibe írta...

Jajjj, de szeretem a fahéjas finomságokat (is) ;)

szepyke írta...

Lekvároskukta, mindenképpen csináld meg! Macerás nyújtani, de hihetetlen finom!:)

Andi, köszönöm, tényleg azok lettek!:)

Trinity, és igen, szobaillatosítóóóó!:)))

Lilla, köszönöm!
Az egyiket majdnem elégettem....:))

Szamóca, mert nagyon ragadós a tészta. Azért kell sütőpapír között nyújtani. Először macerásnak látszik, de aztán belejön az ember, és már nem kergeti a csúszkáló sütőpapírt a pulton!

Ágianyu, küldöm! És nem nagy trükk, majd csinálok róla egy posztot a kedvedért, de addig is elárulom...:)
A diót úgy kell megtörni, hogy egyben maradjon. Egy dió, az két gyertya lesz. Kell hozzá két teamécsas, amit alulról melegítve megszabadítasz a fém házuktól. Majd egy éles késsel akkora darabra vágod a közepén a kanócot, hogy maradjon rajta gyertya, de beleférjen a dióhéjba. Egy másik gyertyával a kockák köré csöpögteted a gyertyát, ha illatosat találsz az a legjobb. Ennyi. Érthetően írtam le? Ugyanezt szoktak húsvétkor tojáshéjba, csak ott megszínezem a gyertyát, és középen sárga, a szélein fehér..:)))

Csibe, én is!:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...