2009. december 28., hétfő

Mákos-citromos vajaskeksz


Bejegyzés közzététele

Ezen helyes kis sütemény magyaros citromos-mákos süteményként van feljegyezve a szakácskönyvben...
Hogy mitől magyaros? Talán a máktól? Nem tudom. Az biztos, hogy megint egy remek kis teasütemény. Ropogós, mákos, a mákhoz tökéletes a citromossága is.

Hozzávalók:
  • 13 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj (NEM MARGARIN, VAJ!!)
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 17 dkg liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 evőkanál mák

opcionálisan mázzal is díszíthető:
  • 12 dkg porcukor
  • 2 evőkanál citromlé

A sütőt melegítsük 180 fokra, gázsütő 4-es fokozat.
A puha vajat keverjük ki a cukorral. Jöhet bele a tojás, és a citromlé, a szódabikarbónával kevert liszt, a só, és a mák.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy szilikonlappal, majd a tésztából kis evőkanálnyi adagokat tegyünk egymástól 5 cm-es távolságra, majd 10-12 perc alatt süssük meg őket. A szélei halványan barnulnak, és megkeményedik a tészta. Ha letelt az idő, hagyjuk a tepsiben 1-2 percig, majd csak utána szedjük ki.

A mázat, csak a kihűlt süteményre vigyük fel. A porcukrot keverjük ki a citromlével, majd rajzoljunk vele a süteményre, vagy vékonyan vigyük fel a tetejére.


Nem lesz túl sok belőle, érdemes rögtön dupla adaggal nekikezdeni. Ropogós sütemény. Kiváló ajándéknak is. Tea mellé, vagy csak úgy rágcsálni.





3 megjegyzés:

Edó írta...

Ez nagyon fincsi lehet!A makos-citromos variacio egyik kedvencem,keresem a finom citromos-makos kalacs recijet!Esetleg tudsz rola valamit..?

trinity írta...

Ezt én is kinéztem,nagyon jó kis keksz lehet!!!

szepyke írta...

Edó, valahol volt valami hasonlóm, de mákos, meggyesem biztos, hogy van. Megkereshetem, ha kell!

Trinity, igen, az. Ropogós, és mákos is, és citromos is!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...