Hogy mi kezdőőőőődik??? A karácsonyi sütemények "gyártása", melyeket ajándékba szánok a fontosaknak... Már egy pár napja zajlik a folyamat, de húztam az időt, hogy minél később mutassam meg, hogy mi is zajlik a konyhában mostanában nálam...
Megkérem a rokonaimat, a barátaimat, és az ismerőseimet, egyszóval, azokat, akik úgy sejtik, hogy ők is kapnak efféle ajándékot, hogy mától SZIGORÚAN kerüljék el a blogot, vagy oda a meglepetésük!!!
Tehát, aki kíváncsi, az bizony maximum a csomagolásnak fog örülni, illetve, annak sem, mert azt is megmutatom majd...
És akkor kezdjük.
Csokoládéba mártott cukrozott narancshéj likőrrel gazdagítva
A megnevezése hangzatos, előállítása semmilyen konyhai tudást nem igényel!
Hozzávalók:
- minimum két nagyobb narancs héjja
- minőségi keserűcsoki kb 10 dkg
- víz
- cukor, ennél a mennyiségnél kb 10-12 dkg
- narancslikőr, vagy valamilyen alkohol, jelen esetben Grand Marnier
- kevés vaj, nem RÁMA, vaj! egy evőkanálnyi mennyiségben
Elkészítése hosszúnak látszik, de munka kb 10 percnyi van vele, vagy még annyi sincs.
A narancsok héjából a lehető legjobban eltávolítjuk a fehér részt, majd a csíkokra vágott héjakat három, négy napig vízben áztatjuk. A vizet napi minimum kétszer, inkább háromszor cseréljük rajta. Ha letelt ez a pár nap, egy arra alkalmas edénybe tesszük a narancshéjakat, amikről leöntjük az áztató vizet, és le is öblítjük őket.
Tehát, megy az edénybe, rá annyi víz, hogy éppen, hogy ellepje. Forraljuk. Cukrot adagolunk hozzá, mennyiséget nem írnék, vegyük úgy, hogy kb egy narancshéjhoz kb 3 evőkanálnyi kristálycukrot tegyünk. Lefedve forraljuk, hogy a narancshéjak jól megpuhuljanak. Ha ezzel megvagyunk, szedjük ki a narancshéjat, csepegtessük le, és tegyük egy lapos felületre száradni. Közben a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, mehet bele egy kevés vaj, és a narancshéj főzővízéből egy kevés. Ha teljesen felolvadt, vegyük le a gőzről, kevergessük, hogy egy kicsit kihűljön. Amikor már nem forró, jöhet bele a likőr. Mennyiség megint a felhasznált csokoládé függvénye, kb egy evőkanálnyi elég bele, főleg, ha jó minőségű, intenzív likőrrel dolgozunk.
Elkeverjük, és jöhet bele a leszárított narancshéj. Szintén jól átkever, hogy a héjakra mindenhova jusson a csokis szószból. A már csokoládé mázas héjakat egy tálcára tesszük, vagy rácsra szedjük, és leszárítjuk. Mivel ez a csokoládé nem teljesen tömény, kicsit folyós, ezért a szabadlevegőn akár egy napig is száradhat a héj! Ha megszáradtak, egy befőttes üvegben, vagy egy jól záródó edényben tároljuk az átadásáig. Ha magunknak készítjük, remek kiegészítője lesz süteményeknek, gyümölcskenyérnek.
A narancsok visszamaradt főzővizét hasznosíthatjuk, például így is: ITT
Elkészítése nem igényel sem tudást, sem időt. Iszonyatosan finom, főleg a likőrtől. A csoki és a narancs párosa egyenesen pazar, és a likőrtől igazi felnőtt ajándék lesz belőle!
Bekerülési költségét tekintve filléres, de annál pazarabb ajándék. Egyedül a csoki és esetleg az alkohol dobja meg a költségeket. Tökéletesen jó vodkával, és rummal is, mindkettő remekül passzol hozzá, és mivel egy evőkanálnyi kell belőle, nem verjük nagy költségbe magunkat!
7 megjegyzés:
Milyen jó ötlet ez is!:-))
Sajnos elkerülte a figyelmemet a 'vanília biznisz'(kimaradtam belőle),és az a gyanúm,hogy ekkora mennyiség beszerzése után mostanában csend lesz:(!Ha lenne egy kis időd,megadnád a linket,ahol rendelted?Elég hozzá egyszerű számla is az átutaláshoz?Mennyi idő alatt ér ide?Bocsánat,hogy éppen a finisben ilyennel zavarlak!
Szuper ötlet, nagyon finom lehet! Már várom a következőt :))
Andi, és milyen finom!:)
Szazala, írjál nekem mailt a szepsegtar.blog@gmail.com címre!
Yasmine, reggel már jön a következő!:)))
Hű, ez baromi finom!!!( bocs, de akkor is baromi finom-fokoznom kellett:)) )
szepyke, áruld már el légyszives: mit szedsz hogy ilyen hiperaktív vagy? komolyan tudni akarom...
Trinity, igen, baromi finom!:)))
Harmony, ez az év általam legjobban szeretett része!:)
Milyen jó lett az új képed!
Megjegyzés küldése