2010. január 17., vasárnap

Zöldségágyon sült csirke citrommal sütve





Finom, omlós, a zöldségek édesek, tökéletes ebéd, vagy vacsora.

Hozzávalók:
  • 1 db kb másfél kilós bontott csirke
  • 1 db citrom
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db paszternák
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • friss rozmaring szár

A csirkét megmossuk, és így járunk el a zöldségekkel, és a citrommal is.
A citromot félbevágjuk, és a csirke gyomrába töltjük. A zöldséget aprítjuk, jelen esetben felcsíkozzuk, és a csirke köré és alá szórjuk. A fokhagymát megpucoljuk, és az olajban elkeverjük. A csirkét sózzuk, az olajjal meglocsoljuk. Az olajból a zöldségekre is locsolunk. Befedjük alufóliával, és mehet a 200 fokos sütőbe. Kb egy óra elteltével vegyük le a fóliát és süssük pirosra, a csirkénket. A sütőből kivéve minimum 10 percet pihentessük, majd tálaljuk.

A sült zöldségek mellett krumplipürével is tökéletes.

Így néz ki a csirke "kibontva", látszik a gyomrában a citrom.



Életemben először ettem paszternákot. El sem tudtam képzelni, hogy milyen íze lehet.

Édes. Még édesebb, mint a sárgarépa. Tökéletesen passzol a hagymához és a fokhagymához. Mivel otthon soha nem ettem, nem is kerestem, de fogom. Remek zöldség. Kimondottan remek!

A képek a csirke kihűlése után készültek.

10 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon guszta! A paszternák, nem a fehérrépa?

mandy tarragon írta...

Andi: nem, nagyon hasonlít, de inkább ducibb és rövidebb (kisnövénylexikonunkat hallották :) )

Szepy: ha találsz itthon, mondd meg hol, mert én már néztem elég sok helyen de mindenhol a fehérrépát akarták rámsózni (ami pasztinák)

trinity írta...

Pssssszt: én sem ettem paszternákot-de ennék!
Hmmm, rozmaring is van benne-imádom!!!!

Wise Lady írta...

Mandy: a paszternák és a pasztinák ugyanaz a növény, de nem egyenlő a petrezselyemgyökérrel. Ahhoz nagyon hasonló, de édesebb és lágyabb íze van. Régebben itthon is lehetett kapni, de nem igényelték a népek, és így elhalt a termesztése. Én vettem jópárszor, de igazándiból nem bírtam tökéletesen beilleszteni a konyhámba. Nem lehet petrezselyemgyökér helyett használni, inkább csak kiegészítésként. Külföldön viszont a petrezselyemmel lennél sok helyen bajban, mert az nincs, hogy főznél ott egy húslevest?

szepyke írta...

Andi, nem, nem az. Megmondom őszintén, kivülről tényleg hasonlítanak, de úgy van, ahogy Mandy mondja, kicsit tömzsibb és rövidebb.

Mandy, tényleg keresni fogom, mert iszonyatosan finom.

Trinity, szerintem megérné. Nagyon édes, nagyon finom. Pedig, tudod. hogy én nagy finnya-minnya vagyok.

Wise Lady, tényleg nem igényelték a népek? Pedig zöldségköretbe, így sütve eszméletlen finom!

mandy tarragon írta...

Wise Lady: én nem petrezselyemgyökér helyett enném, hanem úgy egyébként :) Annyira jó recepteket láttam már, komolyan érdekel milyen íze lehet.
Egyébként annyira szomorú, hogy minden adottság meglenne az országban, hogy ezt (is) termesszenek, de nincs, mert nem igénylik a népek :( Ha lenne, lehet, hogy igényelnék :)
Tény, hogy külföldön meg sok itthoni dolog hiányozna, pl. tejföl, túró. :)

Kata írta...

Na(h), majdnem egyszerre dicsérjük eme zöldséget. Én azóta már a maradékból krémlevest is főztem, az is isteni. Ez a csirkés is nagyon tetszik... Ha holnap elmegyek a zöldségesbe és nem lesz, kiabálni fogok:))

szepyke írta...

Mandy, nah ez az... Honnan tudod, hogy igényelnéd, ha azt sem tudod, hogy létezik...

Kata azóta ettem még, és egyre jobban szeretem. Te hol vetted, zöldségesnél?

Kata írta...

Igen, zöldségesben! elmentem ma, nem kellett kiabáljak, mert egy még nagyobb halom virított ott - remélem, nem csak az összes maradékot rakták ki. Biztos ami biztos, kicsit azért betankoltam belőle:)
Bombadil Toma azt írta, hogy Metróban általában lehet kapni (tőlünk az messze van).

szepyke írta...

Kata, akkor majd megnézem a Metróban!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...