2010. január 20., szerda

Whoole Foods - csütörtöki "vacsora"...



Egy esős nap utáni este megint a Whoole Foods felé mentünk. Ez közvetlenül a Harrodsban tett látogatás után történt. Tavaly is jártam már itt, és láttam csodákat. Csodákat, mint olyan élelmiszereket, amit még "élőben" soha, vagy olyan élelmiszereket, amiket egyáltalán soha nem láttam még, sőt hallani sem hallottam róluk. (Tavalyi írás ITT!)

Ez egy olyan "bolthálózat", mely az egészséges ételek mellett tette le a voksát, sőt az organikus élelmiszerek mellett. Ehhez mérten árai borsosabbak, mint egy normál élelmiszereket árusító áruházé, bár van ennél még drágább is, de tény, hogy a természetesség náluk a legfontosabb.

Okos, és ügyes kis csellel csábítják a vásárlókat csütörtökönként. Amolyan kóstolást tartanak, ami közben bejárjuk az áruházat (természetesen ez-az beugrik a kosárba is), megkóstoljuk az egyébként méregdrága élelmiszereket, iszunk egy-egy pohárka bort, amiből ha valamelyik megtetszik, csak levesszük a polcról, és a legügyesebb "húzás", hogy a desszertet már az áruház éttermében lehet elfogyasztani, ahol esetleg tovább maradunk, tovább fogyasztunk.

Az áruházba belépve már a bejárattal szemben egy asztalnál várnak bennünket.

Az asztalon pici tányérkákban öt féle étel sorakozik. A mai menü mintájaként. 5 font befizetésével (kb 1500,- Ft) jogosultságot szerzünk az ételek és a borok kóstolására.

Induljunk akkor. (Képek nincsenek, sajnos, ez volt az a nap, amikor minden lemerült, ami nálam volt... Csak ezt a képet voltam képes készíteni, viszont a tavalyi beszámolónál bőven találni képeket!)

Megkapjuk a poharunkat és egy kis papírlapot, amin feltüntették, hogy hol, mi vár ránk, illetve, majd ezen pipálják, hogy hol jártunk már, mert mindenhol csak egyszer kapunk kóstolót.

A zöldségeknél, gyümölcsöknél kezdünk. Itt csak úgy "simán" a kitett, darabolt, mosott gyümölcsökből kóstolhatunk. Jelenleg sárgadinnye, és cseresznye van kitéve. Mindegyik mellett kis bambuszból készült "kardok", amivel ehetünk a gyümölcsből. Itt belefutunk egy eddig még soha nem látott gyümölcsbe. ITT Természetesen csillapítandó kíváncsiságunkat, egy szem kerül a kosarunkba is.

A gyümölcsök után a halas részleg következik... Én rögtön meghátrálok, de felajánlom az adagomat, és a boromat is. Eszem viszont egy csomó friss, kockázott kenyeret, ami természetesen az áruház saját sütödéjéből került ki. Egyébként valamilyen halleves a menü, aminek fehér színe van, és egyáltalán nincs halszaga, de tartva magamat az elveimhez (ha-ha) nem eszem olyat, ami egész életében ázott...
Leves mások elmondása szerint kimondottan finom, és a fehérbor tökéletesen kiegészíti azt.

Következő állomás a hentesrészlegnél található, itt csirke curryt szolgálnak fel. Forró, fűszeres, és omlós. Jó tunkolós szaftja van, szintén vagy fél kiló kenyeret fogyasztunk hozzá, mert a magyar az tunkol, és ezt bőven lehet tunkolni. Csípős íze ellenére, amitől az egész fejem lángbaborul, kifejezetten finom, kifejezetten tunkolós, kifejezetten örülök, hogy mégis engedtem a csábításnak, és részt veszek ezen a "lakomán". A lakoma egyébként erős kifejezés, mert állomásonként egy pici edénybe teszik a szinte fél fogunkra is kevés, szó szerinti kóstolót. Érdekes, hogy az öt pontot végigjárva, mindent megkóstolva mégis jóllaktunk a végére, bár tény, hogy fejenként kb fél kilónyi kenyeret ettünk pluszban az ételek mellett.

Ha jól emlékszem a csirkés állomásnál is fehérbor volt.

Haladunk tovább, és elérkezünk a sajtokhoz. Az illat már messziről csábító. Fondü lesz a következő az "étlapon". A sajtfondüt, ami saját sütésű kenyérrel kínálnak, forrón illatosan egy pillanat alatt tüntetjük el. A kísérő bor megint fehérbor.

Negyedik állomásként jön a marhahús. Valamilyen szaftos, pörköltre emlékeztető étel, de nem édes, hanem fűszeres, kicsit csípős. Ez van a képen is! Ehhez vörösbor dukál, és ahogy nézem a többieket, itatja is magát!

Ezt már az étterem bárjában ücsörögve fogyasztjuk el. A "bár", vagy minek hívják közvetlenül a borok mellett található. Frissen sült dolgokat ehetünk itt, vagy sajttálat, húsos válogatást. És természetesen ihatunk is, ha ehhez van kedvünk. Mi egy hatalmas hordóból készült asztalhoz ülünk, és kb fél órát ücsörgünk itt, mert ezután a nap után minden perc pihenő jól jön. Ma sokat mentünk. Bejártuk Hampstead utcáit, voltunk hagymalevest enni, utána keringtünk a Harrodsban, majd meglátogattunk egy Starbucksot, mert mindegy volt, hogy hol, csak valahol üljünk már le... Majd egy óra ücsörgés után, amikor a melegben már-már majdnem elaludtunk a fotelban, utolsó szikráját előkotorva a lelkesedésünknek, elindultunk ide a Whoole Foodsba. Itt a hatalmas hordóból készült asztaloknál ücsörögve belátom, hogy néha erőt kell venni magamon, és bár legszívesebben egy buszon ülnék és mennék végre haza, mert beöltözve, mint egy eszkimó a fenének hiányzik ennyi sétikálás, mégis nyugtázom, hogy jól döntöttem, amikor hallgattam a kicsi hangra a fejemben, miszerint most van csütörtök, tehát szedd össze magad, és menjél, mert ki tudja, hogy lesz e rá megint lehetőséged, hogy egy ilyen érdekes sétában résztvegyél...

A hordónál ücsörgés után a következő és egyben a befejezés, a program megkoronázása következik. Az utolsó "fogás", a desszert, amit lássuk be, a legjobban vártam. Két okból érdekelt a dolog:

  1. Édesség, bárhol, bármikor.
  2. Portói bort kóstolhatok - amit eddig egyszer tettem, és nah, hát igen. Ízlett, nah.

A desszert egy semmi extra gofri, de van hozzá valami csokikrém, ami olyan, hogy szó szerint ujjal pucoljuk ki a kis edénykét amiben felszolgálják... Ezt már az étteremben kapjuk, ahol megint hatalmas asztaloknál ücsöröghetünk. Mivel sikerült a program vége felé érkeznünk, felkínálják a "maradékot" is, amit mivel nincsen több résztvevő a programon, nagy önerő és muszáj érzés közepette elfogadunk. Ha jól emlékszem, én hármat ettem, de a körülöttem lévők közül senki nem állt meg kettő alatt...

Körülöttünk fiatalok, és idősebbek ülnek az asztaloknál. Az üzleti fogás nagy általánosságban "bejött", hiszen mindenki még iszik valamit, még eszik valamit és még egy kis ideig marad is az áruház éttermében.

Mi fáradtan, és jóllakottan a kasszához indulunk és rendezzük a számlát. Nah, és hogy mit vettünk? Azt majd legközelebb mutatom!





4 megjegyzés:

DebiGabi írta...

Van kedved egy játékhoz?????

L.Krisztina írta...

A Portói ! Imádom !!!!!
A téli városnézésben csak az öltözködést utálom, pláne ha valaki állandóan egy bizonyos helységet keresgél:) Hát elég tartalmasan teltek a napjaid:)Ehez képest mi tényleg csak andalogtunk:)

mandy tarragon írta...

gyere, játsszunk :)

szepyke írta...

DebiGabi,megírtam!:)

Krisztina, én azokat a helységeket messze elkerültem, fóbiás ellenállásom van. Az egy hét alatt szinte semmit nem ittam, hogy ne kelljen oda menni...:)

Mandy, már voltam is!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...