2010. január 25., hétfő

Fagylalt - joghurtos dió fagylalt juharsziruppal
Már készült egy ilyen a héten. Igazából az "alap" egyszerre készült, azaz kikevertem a joghurtot a juharsziruppal, a másikba ment egy kis mák és marcipán, ebbe meg jött egy kis pirított dió.

Mindkettő friss, fanyar, mégis édes. Ebben a pirított dió pazar élményt ad, és remekül passzol a juharsziruphoz is!

Hozzávalók:
  • 2 doboz natúr görög joghurt, vagy három doboz sima joghurt kicsit kicsöpögtetve
  • juharszirup ízlés szerint, jelen esetben 4 evőkanálnyi
  • 10 dkg átpirított dió
Kezdjük a dió átpirításával, mert még ki is kell hűlnie! Egy teflonos serpenyőbe dobjuk a diót, majd átpirítjuk, vagy pörköljük. Érezni fogjuk az illatán, hogy mikor jó! Hűtsük teljesen ki, mehet a hűtőbe is, hogy könnyebben kifagyjon a fagylaltunkkal együtt. Ha fagylaltgéppel dolgozunk, a joghurtot keverjük ki a juharszíruppal. Majd jöhet bele a pirított dió, és a már kevergető gépbe öntjük. Figyeljünk rá, mert elég hamar krémesedik, könnyen dolgozik vele a gép. Ha nem géppel csináljuk, szilikonos muffinformába adagolom, esetleg szilikonos jégkockatartóba kanalazom.
Ha a szilikonos formákba öntöm, mehet a mélyhűtőbe, és kb negyed óránként picit átkeverem, ezt addig folytatva, míg ízlésünknek megfelelő keménységűre "fagy". Jégkockatartóba adagolva falatnyi adagokban más desszertet is díszíthetünk vele!
Tálaláskor a juharszirupból a pohár falára is öntünk, illetve a pohár aljára, amibe a pirított dióból is teszünk bőven. Jöhet a krémes fagylalt, majd rétegesen önthetünk még hozzá juharszirupot, és a tetejére is tehetünk mind ebből, mind a pirított dióból!Megint fanyar, könnyű desszert. Érdekes, de a diónak is igen "jól áll" a joghurt fanyarsága!
A juharszirupot cserélhetjük mézre is!
A diót mindenképpen pirítsuk meg, mert teljesen más íze van úgy, mint "nyersen"!
5 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Kérnék belőle egy adagot, vagy kettőt!:D

á la carte kulinaria írta...

Hmmm, finom lehet!!

szepyke írta...

Köszönöm lányok, kedvesek vagytok!:)

Csibe írta...

Én is kérnék szépen egy jó naaagy adagot! Nagyon guszta!

szepyke írta...

Csibe, legközelebb küldök, ennek már béke poraira...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...