2010. január 6., szerda

Én és a mozimániám...


Andi kérte, meséljek a kedvenc filmjeimről.
Nem meséltem még, hogy én nagy mozirajongó vagyok. Volt idő, hogy hetente háromszor mentünk moziba, mindent megnéztünk, ami új film volt. Mivel híres vagyok "aranyhal" memóriámról, a filmek címére soha nem emlékeztem, de szöveget simán idézek belőle, illetve pontosan emlékszem a legsemmitmondóbb jelenetre is.

Imádom a mozit!

Anno volt egy mozi maraton, amire csak azért nem mentem el, mert nem volt aki elkísérjen, nem vállalta rajtam kívül senki, hogy akár egy teljes napig mozizna. Szerintem egyébként én nyertem volna, mert megfelelő mennyiségű popcorn társaságában napokig tudnék mozizni. Mondjuk egy jobb film után, illetve a legnagyobb popcorn adag után másnapra olyan a szám, mint egy négernek, illetve olyan sómennyiséget viszek be a szervezetembe, mint egyébként több hónapi normál étkezéssel sem...

Tehát mozi, film.

Öt film. Hu, ez nehéz lesz, de azért kezdem.

Nem rangsor lesz, csak ahogy eszembe jutnak. Vannak úgymond "alapfilmek", amiket muszáj megnézni mindenkinek, és vannak számomra kedvesek a sorban...

Jaj, még valami. Kétszer ötöt fogok felsorolni, mert nekem, bár egy nagyon vicces lány vagyok, mégsem a vicces filmek a nagy kedvencek, illetve, ha csak úgy leülök "mozizni", akkor nem azok kerülnek elő először, hanem a számomra nagyobb jelentősséggel bíró filmek. Viszont, mivel (már írtam) őrjöngő röhögésemről vagyok híres, vicces filmre velem beülni, kész öngyilkosság, mert általában a mozi azon röhög, ahogy én már a poén előtt röhögök, ugyanis, ha nagyon belendülök, nem tudom abbahagyni a röhögést, így a végére izomlázam lesz, illetve mivel vég nélkül röhögök, mindenki azt hiszi, hogy már előre tudom a poénokat, pedig nem, csak még nem hagytam abba az előző jeleneten való röhögcsélést...

És akkor az az öt, ami a nem vicces, csak kötelező:

Hair

Nem hiszem, hogy nagyon magyaráznom kellene... Kívülről tudom szinte minden dalát, úgy tudom üvölteni a kocsiban, hogy túlordítom a hangfalakat, ami azért nem kis teljesítmény!




Thelma & Louise

Alap. Ez a film volt életem első olyan filmje, ami után percekig nem tudtam felállni a székből, olyan hatással volt rám. Kötelező. Elgondolkodtató, megrázó, bámulatos. Csak egyedül szabad megnézni, vagy olyannal, aki nem zavar közben, mert teljesen át kell adni magunkat a filmnek. Egy egyszerű kis amerikai film, de olyat "üt", hogy attól az ember elszédül.
Susan Sarandon egyébként az egyik nagy kedvencem, tőle minden alap. Imádom ezt a nőt!



Acélmagnóliák

Majd belehaltam, amikor először láttam. Egyszer zokogtam, egyszer őrjöngve röhögtem rajta...
A magyar szinkronnal fantasztikus igazán! Alapmű! Kötelező! Romantikus és drámai, vicces és olyan mélységei vannak, hogy belehal az ember. Ha tehetitek, mindenképpen nézzétek meg! Szórakoztató film, mégis olyan meghatározó élmény, hogy kötelezővé tenném!

Ez a jelenet az egyik kedvencem:




Krumplirózsa, vagyis Frankie and Johnny:

Az, hogy Al Pacino az egyik legjobb pasi a földön, csak egy dolog. Az, hogy Michelle Pfeiffert imádom, az egy másik. Az, hogy ez a film a világ egyik legszebb filmje, meg a hab a tortán. Jah, a zene meg... Nah, tessék gyorsan beszerezni!





Veszedelmes viszonyok

Nem vagyok a magam ura...
Ez a film... John Malkovich a másik a világ legjobb pasijai közül... Megint Michelle Pfeiffer, és még egy csomó bámulatos színész. Kötelező. Glenn Close jelenetét másoltam be, mert ez a nő, maga a dáma! Bámulatos. Az egész filmben, illetve minden filmben, de ez a jelenet... Egy szó nem hangzik el, az arcán viszont ott van minden. Jesszusom, ez a film! Nem tudom, hogy hányszor láttam, de kívülről tudom, és hihetetlen meghatározó élmény mindig! (A filmben nem ez a zene van alatta, csak nem találtam jobb felvételt róla)





Mr Butterfly - azaz Pillangó úrfi

Megrázó, bámulatos, tragikus. Többször láttam, és most is azon vagyok, hogy valahogy DVD-n magyar szinkronnal megszerezzem. A Youtube-on angolul elérhető, magyarul meg sehol nincs. Megint egy "mély" film. Hihetetlen gyönyörű zenével. Kötelező!

Ez a film kezdése, innen végig lehet nézni jelenetenként:





És akkor a vicces filmek:

Airplane

Jesszusom, őrjöngve tudok rajta röhögni, illetve kívülről tudom az egészet. Már a kezdéskor röhögök. Imádom a poénokat, az összeset. A rejtett poénokat, a favicceket. Kész vagyok tőle!

Mennyi a vektor, Viktor? Láttál e már falon pókot?

Alap!!! Kötelező, és ha valakinek megvan DVD formátumban, vegye fel velem a kapcsolatot legyen olyan kedves! Jah és kötelezően magyar szinkronnal, mert az bámulatosan jól sikerült...





Gyalog Galopp

Jesszusom, van aki nem ismeri?

Nah, akkor gyorsan tessék megvenni, mert ez, az ami KÖTELEZŐ!!!!

Ezt a filmet egy időben a Szikra, vagy Metró moziban játszották a kisteremben. Volt hét, hogy naponta megnéztük. Már az elején ütöttem a térdemet a röhögéstől kevéske esélyt adva a többieknek, hogy akár egy mondatot is tisztán értsenek a filmből. Emlékszem, hogy egyszer már guggoltam a székben, hogy nehogy a röhögéstől bepisiljek... Jah, igen, ez van.

Van egy jelenet a filmben, amikor a királyfi és apja között a következő beszélgetés hangzik el:
"Egyszer ez mind a tiéd lesz! - mondja a király és körbemutat, erre a királyfi: Mi a függöny?" Mondom, hogy sírva kell rajta röhögni, meg ez a rész is:





Micsoda csapat - A League of Their Own

Madonna is játszik benne, de nem ezért szeretem. Szeretem ezt a filmet. Olyan kis könnyű limonádé. Vicces és szórakoztató, igazi vasárnap délutáni mozi.





Roncsfilm

Nah, igen... És mi volt a hallal?

5 .46-nál: "Béla, Béla, én vagyok! A Béla én vagyok!" Fetrengve röhögős smiley...

Eszméletlen nagy film! Köszönet érte, hogy megteremtették. Alap. Ennyi.





Papírkutyák

Sírva röhögős, de tényleg! Hatalmas!





Rengeteget tudnék még felsorolni...

A gyönyör rabjai, 9 és 1/2 7, Angyalok városa, Ragyogás, Benny és Joon, Grease, Dermesztő szenvedélyek, Végzetes vonzerő, Felhők közül a nap (imádom!), Hannah és nővérei, Angie, Az eastwicki boszorkányok, Zongoralecke, A szeretők (jesszusom ez is milyen szép film!), Elemi ösztön, Vad orchideák, Másnaposok, A szerelem erejével, Dirty dancing, Férfias játékok, A nagy kékség, Becéző szavak, Flashdance, A gyönyör rabjai, Igazából szerelem és még milyen sokat tudnék írni...





14 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hair - pipa! Kívülről tudom én is, nem tudom megmondani, hányszor láttam. Ha hallgatom a zenéjét, fejben végig tudom hozzá nézni a filmet :-)

Airplane - ááááááááállat! Az megvan, amikor a faszi lapockájában ott a kés, ki akarja húzni, és a csaj azt hiszi, táncolni akar :-DDD

Unknown írta...

Húúúú, én is hatalmas moziba járó voltam a gyerekek előtt. Még mindig megszállott filmrajongó vagyok (szerencsére az interneten ezt is megoldhatja az ember). Jöhet vígjáték, dráma, krimi, akció...

L.Krisztina írta...

Acélgnóliák hű de rég láttam , tényleg szuper:))!!

mandy tarragon írta...

Szepy, ha legközelebb mennél mozimaratonra, csak szólj :)

DebiGabi írta...

Jó pár pipa részemről is. Viszont a Papírkutyák címűről még nem is hallottam.
Humoros filmek:
Top Secret???? Nagy Durranás???

Orsi írta...

Hú, nagyon egyezik az ízlésünk, Hair, a fő kedvenc a Vízöntő dala, még magyarra is átírtam kiskoromban!
Dirty Dancing imádtam, 11x láttam olyan 12-14 éves korom között!
De rég is volt!
Pont ma jajongtam Zolinak, hogy úgy megnéznék valami romantikus filmet!
És lám meg is néztem Ha eljön Joe Black-et! De nem is mérhető ezekhez a régi klasszikusokhoz!
Inkább nekiálltam Gabriel García Márquez: Szerelem kolera idején c. könyvének elolvasásába!

szepyke írta...

Viki! Még jó hogy megvan!:))) És még milliót dolgot tudnék sorolni belőle!:)))

Csongi, a mozi az mindigm ás, mint egy monitor, vagy egy tévé. Sokkal jobb!:)

Krisztina, igen az egyik alapmű!

Mandy, szólni fogok! Kibirod, ha röhögök??? Biztos???

Gabi, tényleg, jesszusom el is felejtettem őket!:)

Orsi, A Joe Black is micsoda hatalmas film!

trinity írta...

Nem mondom, vannak átfedések....Csak még nem volt időm megírni, de talán holnap este.

szepyke írta...

Trinity, akkor megyünk mozizni?

mandy tarragon írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
mandy tarragon írta...

na akkor hajrá mégegyszer: szóval Szepy: simán :)

Csibe írta...

Látom sok filmet meg tudnánk nézni együtt ;))

Andi/cuki írta...

Az összeset vagy láttam,vagy megnézném!Kár,hogy itt nálunk nincs ilyen mozimaraton.Először csak a fiúk ették a kukoricát,de rájöttem,hogy kell a fielinghez nekem is kólával!Most Imax-ban még az Avatart is megnézném!:-))

szepyke írta...

Mandy, akkor hajrá!:) Bár, már régen nem volt, sőt, talán csak egyszer volt olyan, vagy rosszul emlékszem?
Azt nyerte meg a Mc Nemeni Mark, vagy hogy hívják, azóta olyan "híres" ember...

Csibe, akkor indulunk?

Andi, nálunk is csak egyszer volt ilyen mozimaraton...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...