2010. január 4., hétfő

"Doboz" fotózáshoz - azaz ételfotózáshoz...



Tehát, a fotódoboz. Már, amennyire ez doboz. Rátettem egy gyufát, hogy a méretét kb meg lehessen nézni. A képek minősége nem a legjobb, kicsit már álmos voltam, ez van.

Ez a valami kb 15 GBP körül van, ami mostanában, kb 4650,- Ft, ha minden igaz, de ezt azért pontosítani kell.

És mutatom, hogy mit tud:

  • Szétszedve, tartalmazza a következőket:
  • egy nagy fehér "doboz"
  • egy piros háttér
  • egy kék háttér
  • egy fekete háttér
  • egy fehér háttér

Minden tépőzárral működik, azaz azzal lehet "összerakni" a doboz nem fix alkatrészeit, mint a hátteret, illetve a bejáratot takaró anyagot.



Ez az "ajtó" is tépőzárral leszedhető, de ha valami olyasmit fényképezünk, amihez kellene az előlap, akkor ott a rés rajta, amin be lehet nyúlni.




Így jön le a tépőzárral rögzített "ajtó".


"Ajtó" leszedve, ilyen a belseje:


Betettem a piros hátteret, mint írtam, tépőzárral rögzíthető!



És most jöjjenek a fényképek! Figyelem, csak erős idegzetűeknek!

Az első képen a szoba lámpáinak világítását használtam, a dobozban lévő masni fényképezésénél. A fehér doboz jól összeszedi a fényt, nincs belógó dolog a háttérben, amit nem akarunk, hogy látszódjon.


Vakuval készült kép:


Vakuval készült kép, kicsit messzebbről:


Ezt már nem tudom, hogy milyen fénynél csináltam, de vaku nélkül. Talán makróval, vaku nélkül, de tényleg nem emlékszem.



Szintén gőzöm nincs, hogy milyen fénynél készült:



Így néz ki a doboz kívülről, fényképezés közben. A piros anyagot begyűrhettem volna, direkt húztam ki, hogy jól lehessen látni. Ott van rajta a tépőzár!



Ugyanez közelebbről, illetve, itt már egy plusz lámpával bevilágítottam a dobozba. A fény látszik a háttéren is:


Itt is plusz lámpával világítva, a fény a háttéren látszik, és közelebbi kép:


Plusz fénnyel bevilágítva, éjszaka a szoba fényénél készült kép:



Hogy miért tetszik ez a valami? Folyamatosan küzdök vele, hogy bénábbnál bénább képeket csinálok. Hol látszik a háttérben valami a lakásból, hol tükröződik valami, hol nincs fény, hol béna, ha látszik, hogy "töréspont" van a háttérben. Hát, erre ez tökéletes lesz! Nekem nincs csúcs gépem. Ami van, azt meg elő sem veszem, mert egyszerűen nincs rá időm. Én a telefonommal fényképezek, bár az igaz, hogy az viszont elég jó minőségű képeket tud, jobbat, mint némelyik fényképezőgép... Folyamatosan küzdök vele, hogy nincs természetes fény, mert mostanában nem látom a napot, csak hétvégén. Erre is jó lesz.

Ha valaki szeretne ilyet, érdemes megrendelni, vagy összeállni és többen rendelni belőle, hogy olcsóbb legyen a postaköltség. Ha valaki szeretne, az angol összekötőmmel tudok hozatni, és akkor csak a londoni postaköltséget, illetve a Magyarországon belüli postaköltséggel kell számolni. Most szólok, nem tudok sokat kérni, csak egy pár darabot, mert bár szinte pille könnyű, de azért helyet foglal el a bőröndben... Tehát, ha valaki kér, szerdáig jelezze, mert utána már nincs rá idő.


25 megjegyzés:

Kata írta...

Szia Szepyke!

Én szeretnék egyet! Részleteket gondolom mail - ben majd megbeszéljük, hová utaljak stb!

Köszönöm előre is!

Kata

jókaja írta...

Én már látom, hogy ismét beindul a Szepyka Logisztikai Központ. Hamarosan egy kamion áll meg előttetek, hogy kipakolják a szétcsomagolandó szállítmányt :-)

szepyke írta...

Kata, írjál nekem a szepsegtar.blog@gmail.com címre!

Jókaja, nem, nem! Most tényleg csak egy pár darabot tudok bevállalni, és ez nem olyan, mint a vaníllia, főleg bloggereknek van rá szükségük. Legalábbis szerintem.Legalábbis szerintem. :) Van valami más ötleted is, mert azt akkor most posztod!:DDD

L.Krisztina írta...

Az én jézuskám is hozott ilyesmit:) !
Szepy úgy látom kirobbanó formában vagy az új esztendőben is !!!!!!!!!

Ms. Poppy írta...

Szia!
Én is szeretnék egyet, ha lehetséges. A részletekről tájékoztatsz majd? Nagyon köszönöm előre is!
Szilvi.

szepyke írta...

Krisztina!:)))
Én mindig!:)

Ms.Poppy, írjál nekem mailt a szepsegtar.blog@gmail.com -ra !

Nina írta...

Ez nagyon klassz ötlet! De mi van, ha akkora valamit akarsz fotózni, ami eben nem fér el? Vagy elfér, de begyűrve, vagy úgy, hogy látszik a doboz egy-egy része...

szepyke írta...

Nina, én ezt ételek fotózásához használom majd. Nincs akkora étel, ami ebbe nem fér bele, vagy ha van ilyen, mondjuk, elefántot főznék parázson, ott meg mindegy lesz, hogy látszik e a környezet. Szerintem.
:)

egycsipet írta...

Nagyon szuper a doboz! :)
A parázson főtt elefánt képénél engem nem zavarna a háttér, csak látnám már! ;D
Nagyon röhögök. :DDD
Szeretek reggelente hozzád jönni, ilyenkor jókedvűen indul a napom... :D

horimarika írta...

Szia! Nekem még sikerülne egy ilyen doboz?

szepyke írta...

Egycsipet, nem eszünk elefántot (sem) egyébként előtted van, ahogy forgatom a parázs fölött???
:)))

Horimarika, írjál mailt a szepsegtar.blog@gmail.com ra!

egycsipet írta...

Látom bizony, kicsit erőlködsz, csak két kézzel tudod forgatni, de néha saját súlyánál fogva meglódul, így azért megy a dolog. :D
Enni én sem enném meg. Kicsi Dumbo...

Gesztenye receptjei írta...

Szepyke!
Szupppper!!!! Ezzel én is tudnék szép képeket készíteni:-))))

Gondolom én már nem férek bele a mostani projektbe, de próbálkozom :-)))

Ha most nem, akkor talán a következőbe.

Köszi előre is.
gesztenye

Charlotte írta...

Sziasztok lányok.
Olvastam a bejegyzést és arra gondoltam én is elmondom a véleményem. Előre szólok hogy senkit sem szeretnék lebeszélni.
Én is használtam ilyen dobozt, több külső vakuval és egy komoly fényképezőgéppel, tehát minden körülmény adott volt a jó fotó elkészítéséhez, de nekem nem vált be. Az elején van egy kb. 3cm-es perem, ami meggátolja hogy egy vonalban fotózz az étellel. Ami még engem zavart az a vakuzás. Én két vakut használtam, és egyikkel sem direktbe vakuztam az ételt (mert az sajna nem tesz jót a képnek), hanem fentről vagy oldalról, ezért is van a sátor oldala ilyen fehér anyagból. A lényeg a lényeg hogy nem csinál szép fényeket.
Nekem az is gondot jelentett hogy állandóan ki kell nyitni meg össze kell csukni (hülyén hangozhat így leírva de tényleg macerás).
Azt mondom érdemes kipróbálni, de ettől még nem lesz jobb a kép, mert sajnos szép fotót csak jó fényekben lehet csinálni (vagy egy több milliós stúdió felszereléssel).
Mióta megszabadultam tőle egy egyszerű fehér lepedő és vaku ernyőket használok, számomra ez sokkal mobilabb.
Ezek a tapasztalataim és mint mondtam senkit nem akarok lebeszélni, mert mindet ki kell próbálni, az által fejlődik az ember.
Szép fényeket! :)

szepyke írta...

Gesztenye, írtam!:)

Charlotte, jesszusom, a Te képeid valami gyönyörűek maguktól, ne hülyéskedj, hogy az enyémekkel egy napon említed őket!
Nekem a perem nem volt útban egyébként, van is olyan kép, amit úgy csináltam, hogy egyszerűen lenyomtam a peremet. Az biztos, hogy nem természetes fénnyel fényképez benne az ember, de ha megnézed az én éjjel 11-kor lámpánál készült képeimet, meg ezt, hááááát...:)
Nekem az is szempont volt, hogy végre nem látom a háttérben (ami miatt rengeteg képet "dobok" ki) a lakás különböző pontjait, a konyhaszekrényt, a bármit. Nem látom tükröződni az üvegeket, amiből látni még engem is a képen... Nekem erre lesz jó. Egy olyan profinak, mint Te, sokkal magasabbak az igényei a képekkel kapcsolatban, ezt teljesen megértem. Nekem már az is segít, hogy irányított fény mellett tudok valamit lefényképezni, és nem lesz minden "sárgás" a képen a lámpafénytől. De nem akarok rábeszélni senkit, csak megmutattam, hogy milyen, mit tud. Az elpakolása és az előszedése kb két perc, és egy akkora "táskában" van, mint egy cd tartó kb.

De megint leírom: NEM AKAROK SENKIT RÁBESZÉLNI, NEHOGY AZ ÉN VÉLEMÉNYEM MIATT RENDELJE MEG VALAKI, MERT ÉN IS CSAK EGY HETE BIRTOKLOM!!!

Charlotte, nagyon köszönöm, hogy leírtad, így legalább megint megcsodálhattam a képeidet!:)

Gesztenye receptjei írta...

Szepyke!
Engem nem tántorított el.
Nekem is gondjaim vannak, mert nem találok jó helyet a fényképezésnek.
Remélem ezzel jobb képeket tudok készíteni:-))
Régen nem sokat foglalkozta a fotózással, csak katt és kész, de amióta látom mások munkáit bizony kicsit szégyellem a régi képeimet :-)))

Charlotte írta...

Húú örülök hogy így reagáltál, és köszönöm a dicsérő szavakat.
Milyen programmal szoktad feldolgozni a képeidet??

szepyke írta...

Gesztenye, és az én sárga képeim????
Mintha valami sárgaországban laknék, ahol minden kicsit narancsos színben játszik....

Charlotte, picassa-val, és hogy reagáltam volna, ne hülyéskedj, hol jövök én a Te képeidhez? :)
Telefonnal csinálom a képeket, aztán éjjel letöltöm, feliratozom, feltöltöm, aztán huss, szevasz!:)

sercli írta...

szia!

azért ne keseredj el. nekem is van és tudok vele elfogadható képeket csinálni. ahogy Charlotte is írta így önmagában még nem teljes a rendszered. hiányzik a fény hozzá. nyáron simán kiteszed a napra és a fehér anyag szép plasztikus fényt ad majd belül. de beltéren nem lesz elég a mennyezeti lámpa fénye. vagy lámpákkal vagy vakukkal tudod jól használni. a lényeg hogy a fényforrás fénye kívülről világítsa meg a sátradat. így lesz belül szép homogén fény. valahogy így nagy vonalakban, de sok kísérletezés és türelem kell hozzá. a szintén Charlotte által említett fehér lepedő + ernyő verzió sem rossz, bár akkor már inkább softbox. de ez egy másik történet. a lényeg hogy nem olyan rossz az a sátor. csak ismerd meg a lehetőségeit.
pl.: http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/2009/Product%20Photography/Light%20Tent%20with%20Strobes.jpg

szepyke írta...

Sercli, köszönöm, amit írtál. Nem vagyok elkeseredve, mert ha már azt nyerem, hogy nem töltök fél órát azzal, hogy hátteret keresek, már megérte. Nekem drága az időm, és ha azon nyerek, hogy nem fél óra beállítanom egy tányért, hogy közben ne lehessen látni a képben a tévét, a szekrényt, a bármit, már megérte.

mandy tarragon írta...

Dobozt nem kérek, viszont adtál egy nagyon jó ötletet :)

Thrini írta...

Le vagyok maradva, még csak most tudtam elolvasni a posztot. Tetszik a doboz is,de a parázson sült elefánt még jobban. Kicsordult a könnyem, olyan jót nevettem rajta, rám fért!!! Köszi Szepyke! Ezért is érdemes volt benézni.

szepyke írta...

Mandy, ugye, nem az elefántra gondolsz!? Mondd, hogy nem!:)))))

Thrini, nekem volt megtiszteltetés!:))

Unknown írta...

Lemaradtam :(

szepyke írta...

Csongi, írjál nekem mailt a szepsegtar.blog@gmail.com ra!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...