2009. december 27., vasárnap

Szalonnába töltött hús kolbásszal töltve - karácsonyi vacsora



Ezen receptet több helyen is láttam. Gabojszánál is elérhető volt, és Judithnál is megjelent egy gyönyörű példány.
A karácsonyi menühöz mindenképpen valami olyasmit akartam, ami melegen és hidegen is fogyasztható. 25-én vacsorára melegen, 26-án vacsorára hidegen a többi "hideg" kiegészítőhöz.

Hogy hogy is készült:

A szalonnát, vagy zacskóján szereplő nevén bacont mint egy szőnyeget, megszőttem. Bár bonyolultnak látszik, az első egy-két csík után már abszolút rájöttem a "mit, hova dugok rejtelmeire"... Tehát, "megszőttem" a szalonnát, ami a hús külső takarója lesz.
A szalonna a kb 25 dkg-os csomag volt.
A belsejébe került kb 50 dkg pulyka darálthús, amibe került só, bors, majoranna, és 10 dkg reszeltsajt, ami jelen esetben Trappista sajt volt.
A közepébe, biztos, ami biztos alapon került egy szál Cserkész kolbász, a füstölt változat.
A húst feltekertem és sütőpapírba csavarva várta a hűtőben a sorsát. Két nappal előtte elkészítettem, mert, így már, hogy a húst besóztam, fűszereztem, elállt a darálthús is.


Krumplit főztem hozzá, amit a tepsi aljára szórtam, ment rá a hús, a krumplira vajkockákat szórtam, és lefedve egy órát sütöttem. Az utolsó tíz percben levettem a fóliát róla és ropogósra sütöttem.



Került még mellé krumplipüré és főtt, vajban sütött sárgarépa is. Savanyúságként almapaprikát, savanyúkáposztát, töltött uborkát tálaltam hozzá.


Egyáltalán nem volt bonyolult elkészíteni. Egy hiányossága volt csupán. A darálthúst nem sóztam meg eléggé, mert féltem, hogy a szalonnától túl sós lesz. Nem lett sós tőle, viszont a belesütött kolbász szintén sokkal sósabb lett a sütés végére, így hála az égnek ellensúlyozták egymást a sós, és sótlan részek.

Másnap hidegen került az asztalra, majd harmadnap melegítve. Tökéletes volt. Látványos, és igazán húsos!


Még megvan a blokk, tehát, ha valakit nagyon érdekel, ki tudom számolni, hogy mennyiből lehet kihozni egy ilyen, kimondottan hatalmas adagot. A tepsi, amiben le van fényképezve a 30 x 40 cm-es tepsi.



7 megjegyzés:

trinity írta...

Jujj, de izgalmas ez a szövés...Nagyon tetszik...Ügyes vagy!!! Nem mellesleg finom is lehetett!!

egycsipet írta...

Nagyon jól néz ki. Mutogattam a férjemnek, hogy készüljön lelkiekben (állandóan diétázik :DDDDD), mert ez is műsoron lesz valamikor a közeljövőben. :)))

Chef Viki írta...

A betyár hétszázát!

Jaj, és a gyönyörű fa ott a háttérben...

szepyke írta...

Trinity, igen, de könnyű is az első egy-két szál után!:)

Egycsipet, majd számolj be róla!

Viki!:)))) És igen, ott van a fa!:)

Moha írta...

Ja ez az!!! Ezt már néztem Gabojszánál én is, ki kell próbálnom. Nagyon szép lett a végeredmény!

Andi/cuki írta...

Láttam én is,de nem mertem elkészíteni. Nagyon ügyes vagy,voltál:-)))S a fa is csodaszép,ha nem mondtam volna még.:-))Gondolom jóideig meglesz,ugye?Egyébként a csirketortámnál én is rájöttem,hogy ezek a baconok már nem olyan sósak,lehet nyugodtan sózni a húst.:-))

szepyke írta...

Moha, igen, ez az!
Elég jól néz ki, főleg, amikor látják még nyersen, akkor tényleg olyan, mint egy szőnyeg!:)

Andi, hát igen. Éppen ezt meséltem Mohának, hogy a bacont közel nem volt olyan sós, mint a közepén a cserkészkolbász, mert az viszont olyan sós volt, hogy ihaj...:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...