2009. december 27., vasárnap

Csokoládétorta, vaníliával karamellizált naranccsal




Akkor kezdem. Ez a torta volt idén a karácsonyi desszert, azaz 25-én a vacsora utáni édesség. Nem akartam túlbonyolítani a dolgot, viszont a jelenlevők miatt muszáj volt valamilyen csokoládés dolgot tálalni. Tökéletes választásnak bizonyult, mert elkészítése gyerekjáték, nem foglalt le, maximum 5 percet a vele való foglalatosság. Nem a legszebb sütemény, de ezt pillanatok alatt lehet korrigálni. A karamellizált narancs és a tejszínhab tökéletes volt hozzá.




Hozzávalók:
  • 15 dkg minőségi feketecsoki
  • 20 dkg vaj (nem margarin, vaj!)
  • 12 dkg kristálycukor
  • 5 db tojás
  • 3 evőkanál konyak
  • 1 evőkanál liszt

A csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk. A tojásokat feltörjük, a fehérjékből habot verünk. A sárgájákat a már kissé kihűlt csokoládéhoz keverem, majd jön hozzá a konyak és a liszt. Jól elkeverem, és jön hozzá a tojásfehérje habbá verve. Először a fél adag tojásfehérjével keverjük ki, itt még nem kell figyelni, az óvatos mozdulatokra, majd a tojásfehérjék másik felét óvatosan keverjük hozzá a krémhez. Sütőpapírralt bélelt kb 20 centis tortaformába öntve, 180 fokon, gázsütő 4-es fokozat kb 30-35 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)




Vaníliával karamellizált narancs

Hozzávalók:
  • 2 db narancs
  • 1 vanília szál
  • 1,5 dl víz
  • 12 dkg cukor
A narancsokat megpucoljuk. (a héjukból készülhet cukrozott narancshéj, vagy kandírozott narancshéj) Egy arra alkalmas edénybe öntöm a vizet, mehet bele a cukor. A vaníliarudat kettévágom, a magokat kikaparom belőle, és így mind a magokat, mind a vaníliarudat a vízhez és a cukorhoz adom, és szirupot főzök belőle. (Hihetetlen illata van!!!) A meghámozott narancsokról a lehető legjobban eltávolítom a fehér héjat, majd felkarikázom és a szirupba teszem őket. Kb 5 percig főzöm még őket, így a narancs megpuhul.
Készen vagyunk!





A tortára szeletenként egy-egy narancsszeletet tettem, és tejszínhabbal tálaltam.

Egyszerű, de remek, illatos édesség!

Porcukorral is díszíthető, a képen szereplő darabon fenyőfák voltak, de ez sajnos nem látszik.



9 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon jól hangzik a süti!

Delish írta...

Kedvelem a narancs-csoki parositast, jo lehet!

Névtelen írta...

szabályosan érzem a vaniliás narancs illatát! :)

trinity írta...

Izgalmas a csoki-narancs mindig!!!

szepyke írta...

Andi, nagyon jó is volt! Nem volt szép, de finom volt. :)

Delish, igen, az!:)

Ancsika, még mindig van egy kevés a hűtőben. Csak nézem és csodálom rajta a kis vanília szemeket!:)

Trinity!:)

Andi/cuki írta...

Hú,ez nagyon szuper lehet azzal a naranccsal.Hasonlíthat a csokitortáimhoz maga a süti,de ezzel a vaníliás naranccsal...Hát én nem vagyok eltelve,kapok egy adagot?:-))

szepyke írta...

Andi, ez a szegény már aznap este megboldogult...
De ha megint csinálok, Te leszel az első, akinek küldök!:)))) Hol is van a csokitortád?

Andi/cuki írta...

Mégsem olyan,mert a fűszeresemben,meg a mandulásomba is több tojás kell,csak a csoki szintén sok,meg a margarin vagy vaj is kb.ennyi De ez még töményebb....Tömör gyönyör!:-)))

szepyke írta...

Andi, azért én mindjárt megnézem azokat a tortákat nálad, mert nagyon felkeltette az érdeklősédemet... Csokisat, bármikor!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...