2010. január 19., kedd

Harrods - Godiva csokoládé




Tavaly ősszel, amikor először Londonban jártam, szinte kötelező volt megnéznem a Harrods áruházat is. ITT Csináltam néhány képet is, bár pocsék minőségben, mert nem lehet fotózni az épületben, nem kevés számú jólöltözött úriember figyel eme tevékenység mellőzésének betartására.

Megint elmentem a Harrodsba, és megint nem mertem fényképezni. illetve most az is segített, hogy a telefonom olyan szinten lemerült, hogy folyamatosan a "mindjártlemerülökéskipurcanok" jelet szirénázta, miközben én hívást vártam rajta. Magyarán, nem mertem fényképezésre használni, mert ha végleg kileheli az aznapi betevő áramot magából, engem nem érnek el rajta...

Tehát, kép most nincs. De! Mondom, de!

Van csokim a Harrodsból. Nem is akármilyen csokim...

A Godiva pultjánál megállva muszáj volt venni egy kis csokit. A Godiva egy igazán kitűnő minőség, méreg drága darab... (Tavalyról ITT!) Viszont, fúj a szél Londonban, értsd, sale, azaz leárazások vannak, és ez Godiváékat is elérte. Eme zacskónyi csokoládé 10 font körüli összeg körül volt. Ez nagy szó, mert ez (illetve, elnézést, ennél jóval több volt benne, csak valaki felzabálta...), tehát ez a mennyiség olyan 18 font körül van, ha teljes árban akarjuk megvenni. Igen. Egy vagyon. De ha valaki evett már Godivát, tudja, hogy van az a pénz, amit el kell költeni csokoládéra. Én nem iszom, nem dohányzom, nem költök lóversenyre, és nőkre sem. (kivéve magamat) Nekem ez jár. Évente egyszer, leárazáskor jár. Nem eszem méregdrága sajtokat, nem iszom horror drága borokat, alkoholokat. Én ezért a fura cuccért vagyok oda, amit úgy hívnak: CSOKOLÁDÉ. És nagy szerencsétlenségemre, a jobb fajtákra bukom. A keserű csokit, azaz a fekete csokit részesítem előnyben, ami természetesen
eleve drágább, hiszen "tisztább", mint tejcsoki társai.



Godiváékról még annyit, hogy a standon volt egy nagy piros bársony doboz, pirossal hímezve. Gyengém a piros. Nem kicsit imádom az igazán szép pirosat, ami már, már meggybordóba hajló, mély vörös. Nah, ez a doboz pont ilyen volt. Mérete kb 30 x 30 cm-es. Telis tele Godiva csokival. Jáááááááááj. 59,- font volt az akciós, leárazás utáni ára... Ez kb 18.000,- Ft-ra jön ki... Amikor megláttam, elszorult a szívem. Ez mással nem tudom, hogy hogy van, nálam hangkibocsotással is párosul, és ilyeneket mondok:
  1. Jesszusom.
  2. Jáááj, de szép.
  3. Uramanyám, ez de gyönyörű!

De most nem ezt mondtam, hanem ahogy hang jött ki a számon, a következőt bírtam kinyögni:

Ha elfogy, jó lesz varródoboznak...

Nah, igen. Ennyit.
Hogy érthető legyek, bemásoltam ide egy netről szedett képet a "dobozkáról"...

ITT egy kis ismertető is róla....

Azon gondolkodtam, hogy ez nekem egy évre elég lenne... És utána még lenne egy gyönyörű, vörös Swarovski kristályokkal díszített, hímzett varródobozom is... Nah, és itt jöttek a sirályok, akiknek a kvartyogására megint felébredtem...

Mert már csak álmodoztam róla, hiszen épeszűen nem veszek ennyiért csokoládét. Épeszűen ennyiért nem. Illetve, lehet, hogy van alkalom, amikor teljes elborulásomban simán megteszem, majd utána hetekig küzdök a lelkiismeretfurdalásommal, meg az összeg elköltéséből adódó hiánnyal, de most nem ez az alkalom volt, hanem a megfontoltan vásárló alkalom, amikoris ennyi pénzért több napig ihatom a kedvenc kávémat rengeteg tejszínhabbal, illetve, bármikor vehetek egy raklapnyi csokis croissant, beülhetek hagymalevest enni oda, ahol ezt a legfinomabban főzik a világon, és még sorolhatnám. Ez az 59,- font rengeteg pénz. Ezért a doboz maradt.

Jó, ok, emlékeim szerint megemlítettem úgy az orrom alatt brummogva, hogy mivel amelyik ki van téve, azt úgyis összefogdosták, és hiányzik belőle egy szem, én attól boldogan mentem meg őket, mondjuk 10 fontért, és szerintem ez nekik is öröm lesz, mert itt a Harrodsban vér ciki, hogy egy ilyen megbontott dobozt mutogatnak a jónépnek, de azt mondják, hogy ezt nem mondtam elég hangosan, és az eladó meg sem hallotta az ajánlatomat...

Mindegy. Nincs dobozom.

Viszont, kaptam egy szem valamit. Ez az egy szem valami 1,5 fontba, azaz kb 450,- forintba került. Ez a valami diómarcipán, ha nem így hívják, hanem van rendes neve, elnézést tőle, hogy átneveztem.

Tömény dióíz. Eszméletlen finom. Egy kis henger, a két végén egy-egy fél dióval. Az egész beleforgatva kristálycukorba. Hülyén hangzik, de megint a Macaron jutott az eszembe. Ez is egy falatnyi volt, de ez is olyan, hogy percekig csöndben élvezkedtem rajta... Hosszú, hosszú percekig, csak szopogattam, nem voltam hajlandó lenyelni, mert minél tovább ki akartam élvezni az izét. Hosszú percek teltek el, és még mindig "rágtam". Nem tudom mihez hasonlítani. Olyan volt mint a bejgli diós tölteléke, mégis sokkal töményebb, mélyebb diós. Elmondhatatlan finom.

Külső szemlélődök szerint kész voltam. Messziről látszott, hogy nem vagyok magamnál, csak kérődztem a marcipánon. És mivel öntudatlan állapotban a: Kérsz mégegyet? kérdésre bólintottam, egy pár percen belül már a táskámban lapult egy zacskó, amiben két ilyen falatnyi élvezet húzta meg magát.


És most...
Itt ülök a kanapén. Mellettem a zacskó és nem merem felbontani, mert megint önkívületi állapotba kerülök, és ki tudja, még a végén elrohanok és megveszem azt a dobozt, majd elvállalok valamilyen munkát a hátra lévő napokra, hogy finanszírozni tudjam a függőségemet...

Ez valami olyan, mint amikor gyerekkoromban eltettem a Donald rágó papírját, mert olyan illatos volt...

Ennek a zacskóját szerintem keretbe fogom foglalni. Olyan élményt adott, hogy bőven kijárna neki a kábítószer megnevezés.





20 megjegyzés:

christaylor írta...

igen szemléletes leírásokat tudsz adni az ízekről. hú, teljesen beleborsózott a hátam.

én nem vagyok ennyire csokis, de ezek után muszáj kerítenem valahonnan valami jobbfélét, mert megkívántam.

Raindrop írta...

Szerintem meg "fílinges" lenne ha megvennéd. :D
Úgyis divat a gasztrosznobság.

egycsipet írta...

Kedvencem a piros.
Szeretem a finom csokit.
Sosem voltam még Londonban.

sááááááárga szmájli

Pillanatnyilag ropival terelem a figyelmemet, de azt hiszem jobb, ha elhúzok mosogatni...

:)))

ősi homár írta...

Marriottban már ezer éve van Godiva
(vagy már nincs? 1-2 éve volt, amióta máshol is lehet jó csokikat kapni, ritkán veszek)

Belly írta...

A Godiva nagy álmom,jó lenne egyszer megkóstolni.
Írigy vagyok:-D

mandy tarragon írta...

Vess a mókusok elé, de most éppen az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne, ha mondjuk itthoni helyekről is így lehetne olvasni :) Az a soproni "csokigyár"-os posztod is nagyon tetszett. :)

Puszedli írta...

Gyere már haza! :) Csak kínzol ezzel a sok élménnyel, ízzel meg képpel.

Csibe írta...

Ezekkel a csokis dolgokkal tényleg ki tudsz készíteni ;)

Eni írta...

Rokonaim is osztják karácsony óta a véleményed :-) Nem tudom engem valahogy nem vonz mostanság a csoki... Ha esetleg Brüsszelben jársz, akkor a gyár mellett található egy outlet is:Avenue de Jette 4, 1081 Brüsszel (metrómegálló: Simonis). Érdemes felkeresni. Egyébként a városi árakhoz képest még a reptér is kedvezőbb.

szepyke írta...

Christaylor, :))) Azóta túl vagy rajta?:)))

Raindrop, jah, az divat, csak bár, engem már lesznoboztak, de sajna ennyire azért mégsem vagyok az...:(

Egycsipet, már ne irigykedj. Már itt vagyok, és most jön egy nagy szomorú smiley...:((((

Ősi homár, bevallom, a Marriottban még nem jártam, vagy ha igen, nem akartam ott csokit venni. Sajnos szerintem drágább lenne, mint Londonban. Ahogy az árakat néztem, minden jóval drágább itthon.:(

Belly, ne add fel, megéri!:)

Mandy, nem vetlek. Nagyon szívesen írnék ilyesmit itthoni helyekről, és ha tehetem, meg is írom. És egy kérdés, jönnél kirándulni Sopronba? Azon vagyunk, hogy szervezzünk egy móka-kacagásos napot oda... Nah???:)

Puszedli, jelentem, már otthon vagyok. De még van egy csomó képem, úgyhogy még egy ideig ne figyelj ide!:)

Csibe, elnézést, és bocsánat!:)

Eni, oda mostanában nem készülök, de ha megyek, feltétlenül megnézem:))))

dortimcsi írta...

Mikorra szervezitek a soproni kirándulást? és akár én is csatlakozhatnék?

L.Krisztina írta...

Hááááááááát az a doboz az valami csoda !!!!!! Kívül és belül is:))) A gépem, szerintem miattad ment tönkre mert míg olvaslak csak nyálzom mint a "kis" kutyám :)
Vissza kaptam a gépemet, Hurrá!!!

christaylor írta...

mínőségi csoki híjján beértem egy bögre forró csokival is, kicsi szegfűszeg bele, tetejére tejszínhab, arra meg fahéj. a lényeg úgyis a csokis íz volt, az hiányzott, de ezzel így pótolva lett.

Andi/cuki írta...

Eszméletlen!:-))Tudtad,hogy Kiskukta készített diómarcipánt? Kaptam a férjuramtól egyszer Lindt-es szíves dobozba csokit....Na azt mindig megtölti nekem,szerencsére nem varrós cuccal,azzal sajnos ki lehetne kergetni a világból:-)))

Andi/cuki írta...

Nem nézted meg a Sherlockos múzeumot?

mandy tarragon írta...

Szepy: persze, mennék :)

Felhőlány írta...

Most, hogy megtisztítottam a billentyűzetet a nyálamtól...

Szepyke,
tudtad, hogy Budapesten is van egy csokimúzeum....? Praliné túra és Fejedelmi túra közül lehet választani... Viszont csak előre bejelentett csoportokat fogadnak... Már ha ez gond lehet... :) Nem tudom, hogy mennyire más mint a soproni, de hamarosan megyek és majd beszámolok róla! :)))

szepyke írta...

Dortimcsi, nincs még időpont. Ma délben teszem fel a posztot, amiben leírtam a részleteket!:)
És természetesen jöhetnél, sőőőőőt!:)

Krisztina, a Costa jöhet?:)) Mindjárt írok mailt!:)

Christaylor, hoooppppáááá, nyeltem egyet. Megértem, hogy "beérted" vele!:))

Andi, én szeretek varrni, illetve, ha muszáj, akkor varrok, tehát el tudnék viselni egy ilyen varródobozt. Nem néztem meg a Sherlock kiállítást. Valahogy nem érdekelt annyira. Képeken láttam, az elég volt.:)

Mandy, rendben, délben további infók jönnek!

Felhőlány, tényleg??? Nem tudtam. Be kell szereznem egy "budapesti összekötőt" is, aki az ilyeneket felkutatja... Te is jönnél velünk kirándulni?

L.Krisztina írta...

Szepyke ez lehet kérdés? Természetesen:))

Felhőlány írta...

Háááááát.... időpont függő, de szívesen mennék...! :))) Várom a részleteket.... :) És persze szervezhetünk egy csapatot a budapesti helyszínre is.... :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...