- 1 kg bőrös disznócomb
- 5 dkg zsír
- 10 dkg szalonna
- 2 dl sör
- só
- majoranna
A szalonnát vágjuk be a zsír felőli oldalán, hogy a kenegetésnél könnyebb dolgunk legyen!
Javaslom hozzá a húshőmérőt! Ha csontos darabot veszünk, mindenképpen, mert nehezebben sül át! Ha a késünk nem viszi a bőrt, tapétavágóval a legegyszerűbb próbálkozni, az biztos vinni fogja. Vagy eleve kérjük meg a hentest, hogy kockázza be a tetejét, mert úgy a legszebb, ha megsül, és a kockák ropogósra sülnek rajta!
Pezsgős káposzta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg káposzta (fele fehér, fele lila)
- 5 dkg cukor
- olaj
- 5 dkg vöröshagyma
- só
- őrölt köménymag
- őrölt bors
- 2 dl pezsgő
- ecet
A káposztákat vékonyra vágjuk, vagy gyaluljuk. (vagy eleve gyalult káposztát vegyünk!) A cukrot kevés olajban kevergetve karamellizáljuk. Az apróra vágott hagymát hozzáadjuk, és kissé megpirítjuk. A káposztát (először a fehéret, kis idő múlva a lilát) belekeverjük, sózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük. A pezsgővel megöntözve puhára pároljuk, végül az ecettel egy kissé pikánsra igazítjuk.
Szilveszteri lencsesaláta
Hozzávalók:
- 1/2 kg lencse
- 1 konzerv kukorica
- 3 szál sárgarépa
- 2 fej hagyma
- 2 főtt tojás
- olaj
- egy citrom leve
- só
- bors
- babérlevél
Forró lencsesaláta és fóliás burgonya
Hozzávalók:
- 15 dkg lencse
- 2 fej vöröshagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 40 dkg burgonya
- 2 db babérlevél
- 10 dkg húsos szalonna
- 5 dkg póré
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
- 1-2 evőkanál fűszeres ecet
- 1/2 csokor snidling
- 1 dl tejföl
A burgonyát alaposan megmossuk, majd alufóliába csomagoljuk. Sütőben, 20- 25 percig sütjük, úgy, hogy egyszerre készüljön el a hússal, azaz a sütőben sülő disznósülttel. A lencsét leöblítjük, és annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a másik fej tisztított hagymát, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Közben csíkokra vágjuk a szalonnát, és a pórét. Megpirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a pórét, megfuttatjuk. Ha megpuhult a lencse, kidobjuk a hagymát, leöntjük a levét, és összeforgatjuk a szalonnás póréval. Belekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet, valamint az elkészült sült szaftját is. Tálalásnál a lencsét melegen tesszük a hús mellé. A snidlinget leöblítjük, elkeverjük a tejföllel. A burgonyát kibontjuk, bevágjuk, kissé szétnyitjuk, és a snidlinges tejföllel leöntjük.
24 megjegyzés:
Gyönyörűűűűű! A lencse nálunk mindig levesként végzi, de kipróbálom a meleg salátádat belőle.
A közepes hőfok a husinál mit jelent? 180?
Még kérdés: nem kell az elején lefedni a tepsit a húsnál? Végig szabadon sül?
Ide azzal a malackával, nyitva az ablak:-))))))
Én is hasonlót szoktam, általában csülökből. Köret: hagymás tört burgonya és párolt káposzta. ;))
A lencsét mi elsején esszük, aztán egész évre elfelejtem, de a saláta jó ötlet, ki fogom próbálni.
Nagyon szépek Szepy ;-)
A lencsét mi főzeléknek esszük, a lilakáposztát pedig almával párolom.
Moha, igen, olyan 180 fok, de a sütési idő függ a hús súlyától, hogy van e benne csont, stb. Ha van hústűd, használd, mert én a tavalyi darabnál megjártam... Volt benne csont, és négy órát sült...
Nem kell lefedni, legalábbis én nem szoktam. Végig kenegetni kell a sörös szalonnával!:)
Zsuzsi, küüüüüüüüüüldöm!!!:)))
Egycsipet, a hagymás tört krumpli is nagyon jól passzol hozzá!:)
Lekvároskukta, köszönöm!:))) És az almás lilakáposzta is híres a finomságáról!:)
én bizony eszem újszülöttet :))) már meg is vettem!
Lencsét mi is újév napján eszünk, minden évben. Azért vagyok ilyen gazdag és szép! :)))
A bőrös disznóság nagyon jól néz ki!
A karácsonyi kérdésedre ma tudtam válaszolni.
hűűűű, jöhetek? (milyen aranyos lett a fejléced!)
Szűrnyakat a malacra és már jöhet is. Nagyon guszta!
Ancsika, nálunk csak én szeretem a lencsét... valamit rosszul csinálok, mert a gazdagság még nem jött el...
Szépnek, már anyakönyvezéskor szépnek vettek...:))))
Kiskukta, köszönöm, megyek mindjárt, csak éppen fejlécet "gyártok" több, vagyis kevesebb sikerrel...
Andrea, a mostani milyen, mert közben kicseréltem?
Csibe, szárnyakért szólok Halász Judit néninek!:))) De akkor hozzák Bóbitát is:)))
Lassan már kajára se tudok gondolni, de ez a malac meseszép!A káposztát is imádom!
Éppen beszereztem a bőrös malacot....:o) Szuper!
Eszembe jutott még valami!
A szalonnát be szoktam "kockázni", azaz a zsír felöli részén bevagdalom, mint a kakastaréjhoz kell, mert akkor könnyebb vele a sörrel kenegetni a sültet!
Andi, ehhez még bőven van idő, ez január 1-i kaja!:))
Lori, majd mesélj!
Bekockázod majd a bőrét?
:) bevállaljuk Bóbitát is, akár a fuvolázó békahadakkal együtt...
Már a szilveszteri menüd is kész?? Jól előre dolgoztál:))
Ja, és igen, egy szeletke jöhetne egy kis káposztával:)))
Istenien néz ki! :D Én is lencsesalátát fogok csinálni, csak még nem találtam ki, hogy milyen legyen, de majd postolom. :)
Ezúton kívánok neked Sikerekben, Boldogságban gazdag Új évet! ;)
Csibe!:))))
Trininty, ezek tavalyi, meg azelőtti, meg azelőtti képek... Ma már nem így fényképezném őket:)))))
Juhász Andrea, ezek nagyon finom saláták, ha van kedved, próbáld ki! És neked, nektek is boldog új évet, jövőre ugyanitt:)
:)ez a fejléc is naggggyon aranyos, de nem ér elterelni a figyelmemet, szóval, malacsültre jöhetek?
Andrea, január 1-én természetesen!:)))
Ez a malac nagyon jól néz ki! Élve azért jobban díjaznám!:))
Benzsi, élve nem lehet megenni!:))))))
Megjegyzés küldése