2010. január 16., szombat

Csokis croissant - Tesco termék - Londonban



Sok dolog van Londonban, amit ha itt járok (mert lassan olyan rendszeresen teszem, mintha félig itt laknék...), akkor mindenképpen élnem kell vele. Ilyen a citromos light coca-cola, ilyen a Starbucksban a kedvenc jegeskávém, és ilyen a helyi Tescocban árusított csokis croissant.
Árat nem tudok, talán 0,97 font, azaz nincs 300,- Ft. Átszámolva akár borsos is lehet az ára, de ez legalább finom, sőt, nagyon finom. Volt, hogy langyosan vettem, nah, az kisebb kéjmámor volt...



Otthon nem vagyok oda a Tescos cuccokért, mert főleg, már bocsánat szemetet árulnak. A péksüteményeik, kenyereik másnapra használhatatlanok, ehetetlenek. Itt nem. Illetve, van, ami nem. Mert vettem már olyan zsemlét, ami másnapra kőkeményre szikkadt, bár, azt hiszem, hogy az én trehányságom volt az oka, hogy a lyukacsos zacskóban árult zsemléket egyszerűen a konyhapulton hagytam, még jó, hogy másnapra kiszáradtak.

Az itt vásárolt bagel napokig ehető, és ez a csokis croissant is teljesen kulturált állagú marad másnapra is. Mondjuk, általában nem marad, merthogy elfogy.

Már írtam, hogy Londonban általában picik a lakások. Persze, vannak nagy lakások, és nagyon nagy lakások, de az átlag viktoriánus házakban falatnyi lakásokban élnek. Akik külső kerületekben élnek, esetleg házat bérelnek, azoknál is ez figyelhető meg. Pici szobák, szűk lépcsőházak, falatnyi fürdőszobák, falatnyi konyhákkal. A stúdiólakásokban konyha sincs, csak egy szekrény, ami a konyhát helyettesíti. Tehát, nincs hely. Nincs hely arra, hogy nagyon tartalékoljanak, ezért naponta vásárolnak. Persze, nem mindenki, de én azt látom, hogy hazafelé bemennek a Tescoba, vagy a szinte minden méteren megtalálható zöldségeshez, vagy henteshez, és kis adagokat vesznek. Nem nagyon vásárolnak előre. Nincsenek is nagyon bevásárlóközpontjaik, mint nálunk az Auchan, vagy a Cora, és Tescoból is csak egy hatalmas van, legalábbis én egyet láttam eddig. Érdekes, hogy míg nálunk csak pesten van kb 12 hatalmas Tesco, illetve, rendelkezünk, ha jól tudom Európa legnagyobb Tescojával, amit Budaörsön találhatunk, itt ilyen nem nagyon van.

Voltam az egyik bevásárlóközpontjukban, az Asda-ban, ami London peremkerületében található. Szinte kísértetiesen hasonlít elrendezésileg a pesti Fogarasi úti Tescohoz. Még az étterem is ott van, ahol abban helyet kapott. Van még egy nagy Tesco, az is London peremén, valamelyik stadion környékén.

Nem tudom, hogy mi, akik sokkal kevesebben élünk Budapesten, hogy a fenébe tartunk el ennyi multit? És minek tartjuk el őket? Miért szűntek meg a kisboltok, miért mennek tönkre a kis helyi közértek?

Itt mindent megkapni ezekben a boltokban. Ha az ember végig megy az utcán, van hentes, zöldséges, péksüteményt árusító boltok. Nálunk lassan csak a multik maradnak. Mikor szoktunk arra rá, hogy azok jobbak? Olcsóbbak? Biztos? Oda el kell kocsikázni, és egy csomó dolgot feleslegesen veszünk meg, ha ott vagyunk. Mindegy, ez van.

Visszatérve a croissantra, ilyen belülről. Valamilyen krémes csoki van benne. Krémes, és sok, és finom. Kesernyés, pont ahogy szeretem. Ha itt nem lenne a sarkon Tesco, akkor nem ehetnék ilyet, de itt van, és az ára nem sokkal tér el a nagyobb Tescokétól, pedig ez is Tesco express, mint amilyenek nálunk vannak, de azokban jóval drágább minden, mint a nagy Tescokban.



Ez a croissant nagyon finom. Mert itt aki szemetet árul, az az megjárhatja, hiszen nagy és széles árukínálat van mindenből. És nem kell a legdrágább helyen vásárolni a minőségért, mert még a Tescoban vett dolgok is bőven ehetőek. Nem úgy, mint nálunk...

Hogy miért van ez, nem értem. Nekünk minden szemetet el lehet adni. Próbálnák ezt meg itt...
Csúnyán ráfáznának.

Mert itt reklamálhatsz és mindig neked van igazad, még akkor is, ha nem. Mert Te vagy a vevő, érted vannak a boltok, szolgáltatók és nem fordítva... Itt tudják, hogy belőled élnek, és mindent meg kell, hogy tegyenek, hogy jól érezd magad náluk, különben sarkonfordulsz, és keresel mást. Más boltot, más szolgáltatót... És ha mindenki ezt teszi, bezárhatnak... Tehát, kiszolgálnak, kedvesek, udvariasak, és érted vannak...

Hogy mi mikor fogunk idáig eljutni, nem tudom, de nagyon várom már...

Nagyon...




27 megjegyzés:

KryaSpirit írta...

Azt hiszem ez a várakozás meglehetősen hosszúra fog nyúlni és próbára teszi a türelmedet Szepyke! Lehet, hogy fehérbe hajlik majd a hajunk, mire ebben az országban a kereskedő lesz a vásárlóért!:))

harmony írta...

költözz oda végleg és akkor nem kell várnod:)

Wise Lady írta...

Nektek ilyen rossz tapasztalataitok vannak itthon? Mert nekem nem. Nemcsak divat a sajátjaink lehúzása? Nem az játszik, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb?
Pont Londonban nem voltam még, tehát nem vagyok kompetens, de jártam erre-arra, és ennyire negatív tapasztalatom nincs, ha összehasonlítok.

Chef Viki írta...

Ez nagyon érdekes volt! Ahogy Benzsi írja, igen soká fogunk eljutni a törzsfejlődés eme fokára (itt meg magamat ismételem).

De. Úgy van, ahogy írod. Rászoktattak mindenkit a multira, a kiskereskedők meg tehetnek azzal egy szívességet, hogy bezárnak és kussolnak.

A piac más szegmensét érintve, de erről írtam szakdolgozatot pár éve, s a tanszékvezető igen-igen megdicsérte. Tehát azt gondolom, nem savanyú a szőlő, hanem ez az igazság.

egycsipet írta...

Én sajnos úgy érzem, nemhogy idáig jutunk, de mintha még inkább távolodnánk. :(

Unknown írta...

Én henteshez megyek a húsért, zöldségért, gyümölcsért a zöldségeshez, győri péktől vesszük a kenyeret és automatából a tejet. Szerintem leginkább az emberekkel van a gond, nagyon elkényelmesedtek, ha multiban vásárolsz, akkor csak 1 helyre kell bemenned és kész. Én viszont imádom, mikor ismerősként köszöntenek egy boltban:)

erős ildikó írta...

Húha, ez tényleg jól néz ki!!:)

mandy tarragon írta...

Otthon, anyuék azért nem vásárolnak a helyi boltokban (falu, sok kicsi élelmiszer üzlettel), mert a Coopban alig van valami, az is drága, a kisboltok meg a Tescoból/Lidlből/Pennyből vásárolnak, erre teszik rá a nem is kevés hasznukat... (másrészt meg igenis számít, hogy 10 helyre kell rohangálni vagy egy helyen megvan minden) Volt régen egy nagyon jó zöldséges, szép áruval, most már nincs, ami meg lett helyette, ott is néha az az érzésem, hogy csak a valami nagy áruházig ment a tulaj, mégcsak a nagybanira sem... Baromfibolt mondjuk van, oda anyu rendszeresen jár :)

Itt (Pesten), ha munkában vagyok, akkor zöldség/gyümölcs/hús van a piacról (közel van), minden más pedig a kis-tescoból, illetve ha tudok szerezni autót, akkor Lidlből. Kisbolt kettő van a környéken, zöldségesből akad néhány, de mind elég húzós árakkal dolgozik... (elég vicces, amikor valami multi sajátmárkás termékei sorakoznak a polcon...)

judit magos írta...

Eltem hosszu evekig otthon, aztan Nemetorszagban ,Hollandiaban es most Spaonyolorszagban. Rovidebb ideig meg a vilag sok orszagaban megfordultam. Ezert tudom mekkora kulombseg van az ott eles es a rovidebb ott leves kozott. Akkor mindent szebbnek , jobbnak latunk. De valosagban mindenhol vannak problemak es meg keresni sem kell oket.

szepyke írta...

Benzsi, remélem, hogy nem így lesz.

Harmony, megfontolom. Ha neked útban vagyok, már van ok rá!:)

Wise Lady, én itt azt látom, hogy mindent próbálnak megoldani, és mindig segítenek is, hogy megoldódjon. Otthon azt látom, hogy ha nem emelem fel a hangom, akkor le se vagyok tojva a szolgáltatóknál, a boltban, a bárhol. A T moibellal van egy kisebb gondom, egy bizonyos "bedugós Internettel" kapcsolatban. Szeptemberben felvettek egy panaszt tőlem és azóta nem sikerült válaszolniuk. Pont tesznek rám, mert porszem vagyok, de a sok porszem megállítja a gépezetet, ha nem azt csinálja, amit a nagy szolgálatók mondanak. Én ezt látom. És azt, hogy hogy otthon örülhetek, ha kiszolgálnak, mert néha/sokszor olyan, mintha szivességet tennének, hogy vehetek náluk valamit...

Viki, igen, így van. A multi tesz rád, tesz az alkalmazottakra. Kiveszi a hasznot és pont nem érdekli, hogy mi a véleményed róla. Folyton átvernek, ott ahol tudnak. Ha pici boltok lennének, nem lenne erre lehetőségük, mert más lenne a viszony kettönk között.

Egycsipet, sajnos én is így érzem. Sajnos.

Csongi, én is zöldségeshez megyek a zöldségért, de hentes a környékemen már nincs normális, tejet automatából vennék, de azt sem találtam a környékemen. Ez tényleg rajtunk is áll, de például mi a helyzet a tv szolgáltatókkal, vagy a mobil, a telefon, a gáz a villany szolgáltatókkal? Jó róluk a véleményed? Kedvesek, megoldanak mindent? Ha bemész valahova ruhát venni, készségesek, vagy örülj, hogy náluk vásárolhatsz? Mert, nekem főleg ezzel van a gondom.

Napmátka, igen, és még finom is.

Mandy, azt én is "nagyon szeretem", amikor egy közértben vehetek a Cora saját termékét, vagy a Metroban vett saját terméket... Persze horror áron.
Ez vicces. Nálunk van egy kisbolt, a zöldséges mellett. Szuper péksütemény és kenyér választék van, és mindig van valami hülyeség, amit máshol nem kaphatok meg. Nem túl drága, sőt, valamit egész jó áron adnak. Néha árulnak olyan dolgokat, ahol máshol nem is lehet kapni, amit külföldről hoznak be. Szeretem ezt a boltot, és inkább ide megyek, mint a Tescoba, de értem anyukádékat, és sajnos látom benne a tendenciát is, miszerint mindenkinek élnie kell valamiből, de ez így nem jó. Nagyon nem.

Judit Magos, itt is vannak gondok, nem állítom, hogy nincsenek. Mégis azt látom, hogy próbálják megoldani. Segítenek, rajta vannak, hogy megoldódjon. Nem direkt gátolnak benne...

mandy tarragon írta...

Tudod, anyuban sokszor már az van benne, hogy elmegy vásárolni a faluban, mondjuk tök egyszerű dolgokat akar venni (kifli, tejföl, túró, ...), és ha ez mondjuk reggel 8kor jut az eszébe, akkor már el van késve, vagy bejárja a falut, hogy mindent beszerezzen. Ezzel elmegy 1 órája.
Ennyi idő alatt bemegy autóval Szegedre (8-10 km), bemegy mondjuk a Lidlbe, ahol minden van, egy helyen, és az otthoni árnál 20-30%-kal olcsóbban (ugyanaz, megjegyzem, mert a boltos is ide jár vásárolni...)
A boltos meg csodálkozik otthon hogy egyre kevesebb a vevő, meg veri is a hoppot némelyik, hogy milyen sznobok vagyunk, hogy bemegyünk Szegedre és kikerüljük őt...

Névtelen írta...

Ne haragudj, de nem unod még kicsit London folytonos istenítését? Igen sok helyen megfordultam már a világban, London az egyik legkevésbé élhető nagyváros (zsúfolt, az emberek barátságtalanok, lökdösődnek, rohannak folyton, tele bevándorlóval-szerencsevadászokkal, és MINDEN méregdrága). Fél évet töltöttem egy ottani ügyvédi irodánál, elég volt. Pár napig valóban érdekes a sok új élmény, na de ott élni?
Starbucks imádat is inkább sznobság, amúgy mindjárt lesz nálunk is, mellesleg ugyanilyen típusú/minőségű kávé Bp-en is jó pár éve kapható, olcsóbban, mint a Starbucks (CCC, Costa, C Heaven stb.).
Kiváló péksütemények is kaphatók nálunk, igaz, tényleg nem a hipermarketekben kell keresni, hanem pékségekben.
Bocsánat a kritikáért, de nagyon szúrta már a szemem ez a sok, Magyarországra nézve negatív összehasonlítás. Nekem a "szomszéd fűje mindig zöldebb" hozzáállás érződik ezen.
Bea

szepyke írta...

Mandy,ezek a kereskedők szépen éhenhalnak, de nem tanulnak szerintem még ebből sem.

szepyke írta...

Szia Bea!
Nem, nem unom, mert nem így látom, ahogy Te. Nem csak turistáskodom itt, illetve, nem két napot vagyok, nézek ki a fejemből, hanem beszélgetek olyanokkal, akik itt élnek. Megélnek, és jól élnek abból a pénzből, amit keresnek.
Én is sok helyen jártam már, mondjuk nem éltem még ott sehol, de: nem azt látom, amit írsz, hanem amit én írtam. Nincs lökdösödés. Sokan vannak, sőt rengetegen mindenhol, mégis sokkal kevesebbszer löktek meg, mint ahogy otthon tették volna. Beengednek az ajtón, előreengednek. Itt ha valaki bunkó, akkor az turista. Itt Londonban szinte mindenki bevándorló, szerintem pont ezért ilyen türelmesek egymással, mert az asztal másik oldalán is olyan bevándorló ül, mint amilyen Ő volt egy pár éve, vagy az Ő szülei egy pár éva. Nem látom, hogy barátságtalanok lennének, azt látom, hogy mosolyognak, hogy elnézést kérnek egymástól, otthon nem ezt látom. Minden méregdrága? Például mi? Mert a kaja például egyáltalán nem, sőt! Van ami olcsóbb, mint nálunk és ugyebár közel nem annyit keresnek, mint mi... Drága a gáz, a villany? Igen. És nálunk nem??? Itt drága a közlekedés? Igen, drága, miért, nálunk olcsó? Én otthon, ha BKV bérlettel járnék, havi 10000 ft-ot fizetnék érte kb, az az átlag 100.000,- Ft-os keresetnek a 10 %-a. Itt mennyi is az átlagkereset? És mennyi a bérlet??? Akkor mi a drága?

A Starbucks imádat sznobság? Lehet. Egyébként, nem lesz nálunk, mert nem nyitnak mégsem Budapesten.
Kiváló kávézóink vannak? Nagyfotelos, eldöglös, beszélgetős, nem szólnak akkor sem, ha már egy órája ott ülsz, nem néznek ki, békén hagynak, amig ott vagy? Biztos?
Kiváló péksüteményeink vannak, nincs is ezzel semmi gond, mégis más az egész, ahogy beülsz, megeszel egy croissant, megiszod hozzá a kávédat... És belefér nekik? Bele. Nekünk belefér? Nem.
Én élhetőbbnek érzem az egészet. Nem érzékelem a rohanást. Azt látom, hogy tiszták a buszok, hogy le merek ülni a buszon, mert előttem nem ült rajta egy koszos,moscskos hajléktalan, aki esetleg össze is pisálta magát, már bocsánat.
Nekem sem tetszik a rengeteg arab itt, és idegenkedem a sok feketétől is. De legtöbbjük régebben él itt, mint amennyi idős én vagyok, esetleg már ide születtek, esetleg már a szüleik is ide születtek.

Szeretem Magyarországot. De nem gondolom, hogy homokba kellene dugnom a fejem és lenyelnem mindent, amit lehetne máshogy is csinálni.

Csak egy példa: nálunk miért nem lehet a BKV buszokat bekamerázni, hogy védjék az utazókat a zsebtolvajok ellen? És ez csak egy, ami itt müködik. Nem tudom, hogy Te hol éltél Londonban, de én simán haza mertem sétálni a busztól sötétben is, otthon ezt már lehet, hogy nem merném...

szepyke írta...

Bea, visszaolvastam, amit írtam, és nem akartam kioktató lenni, ha az jönne le, elnézést. Komolyan érdekel, hogy miért érzed úgy, hogy minden drága itt. Én most direkt figyeltem erre, le is fényképeztem egy csomó dolgot, és tényleg nem tudom, hogy mire írtad, mert az élelmiszerek kb ugyanannyiba kerülnek, mint nálunk, de a mi keresetünknek a többszörösét keresik...Kérlek, hogy írd meg, hogy mire gondoltál. Köszönöm!

Névtelen írta...

Hát Bogaram! asszem megint belenyúltál!!! :))))

trinity írta...

Szepy,
már írtam, de csak ismételni tudom: azt bánom, hogy 10 éve nem költöztünk ki oda, vagy Ausztráliába. Ez mindent elmond, nem ragozom....

Névtelen írta...

Bocs,de szerintem ez a croissant egyáltalán nem néz ki jól,sőt a külseje nagyon hasonlít jó pár magyar példányra.

Zsuzsi írta...

Új év, új játék (bár lehet, má megkaptad)
http://zsuzsifoz.blogspot.com/2010/01/filmes-jatek.html

szepyke írta...

Ancsika, nah, jah...
Trinity, tudom, hogy így gondolod, és igazad is van. Az ember egy idő után megunja a folyamatos küzdést. Én is tartok már ott, hogy unom, főleg, hogy látom, hogy lehetne máshogy is...


Névtelen, és ez hogy néz ki: http://szepsegtar.blogspot.com/2009/09/londoni-reggeli-kihagyhatatlan-maison.html
Tudod, nem a külseje a lényeg, mert az egy átlagos croissant mindkettőnél. A tölteléke, az omlóssága a lényeg. Ezt viszont kép alapján nehéz megállapítani. Szerintem.

Zsuzsi, köszönöm, de már megírtam, itt: http://szepsegtar.blogspot.com/2010/01/en-es-mozimaniam.html

Unknown írta...

A TV/internet szolgálatóval semmi gondom (Digikábel), a többivel igen, de szerintem azért mert monopol helyzetben vannak.
A kávézóról jutott eszembe: Győrben van egy Nosztalgia kávéház, imádom, kis helyiség, családias hangulat, fotelok, kanapék, könyvek, ha épp olvasni támad kedved. Mi a barátnőmmel egy forralt bor mellett beszélgettünk 1 órát, egyszer sem néztek ránk rosszallóan, utána ittunk még mandulás forrócsokit, isteni volt. Csak ajánlani tudom, aki Győrben jár.

Unknown írta...

A ruháról elfelejtettem írni. Már utálok ruhát vásárolni magamnak, az eladók miatt is, mert nagyon ritka az olyan üzlet, ahol kedvesen fogadnak, sőt néha még visszaköszönni sem szoktak. De még egy problémám van, nem tudom más vidéki városban hogy van, de ide Győrbe ritkán hoznak le 44-es méretet (nekem ez van) például farmert, ja és mind csípő. Sokszor mikor kérdezem az eladót, hogy az én méretemben van-e a kinézett nadrágból, rám néz, majd közli, hogy csak 40-es méretig hoztak. Érdekes Budapesten több üzletben is találtam magamra nadrágot.

mandy tarragon írta...

csongi: bocs, de erről eszembe jutott, amikor ránéztek a kb. 38-40-es méretű barátnőmre egy butikban (Szegeden) és közölték, hogy EKKORA méretben nincs semmijük. Mintha legalábbis elefánt lenne... :D

trinity írta...

Lányok, én 38-ast hordok, de szerintem 40 év felett nem feltétlenül kell csípőgatya- én utálom......Hogy erre miért nem gondolnak?????
De a lányom szintén 38-as méret,vékony 21 éves,-mégis vannak butikok, ahol minden kicsi-szűk rá...Anorexiások előnyben:)))

mandy tarragon írta...

én ugyan csak 25 vagyok, de alig találtam magamnak téli farmert (két követelmény volt: ne legyen csípő fazon és legyen vastagabb anyaga)...
Másik meg, hogy annyira sok fiatal csajszit látok a BKVn, csípőnadrág-"bolero-kabát" összeállításban, nincs a derekukon semmi, csak egy póló... Aztán meg csodálkoznak, hogy vesemedencegyulladás meg felfázás a vége...

szepyke írta...

Nah, akkor nem csak nekem vannak gondjaim azzal, ahogy bánnak velem, mint vevővel, mint fogyasztóval...

Unknown írta...

Mandy, mikor én 25 éves voltam, akkor még nem volt divat a csipőnadrág és 38-as volt a méretem, (172 cm vagyok) nem volt gond a vásárlás, de így 44-es mérettel katasztrófa. Mondjuk azon vagyok, hogy legalább a 40/42-es méretet elérjem.
Én ilyenkor télen nem tudok meglenni trikó nélkül, szétfagyok ha ki van a derekam, és ez régen is így volt, sőt, anno sokkal fagyosabb voltam. De mesélte Anyósom, hogy Ő lánykorában miniszoknyába, kiskabátba járt még télen is, volt is pár petefészek-gyulladása, a Párom alig akart összejönni, sajnos nincs is testvére, mert nem lehetett.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...